Fallenek Napisano 6 Październik 2017 Udostępnij Napisano 6 Październik 2017 Witam, piszę z prośbą o pomoc przy wyborze napędu korbowego ponieważ aktualny jest skrzywiony, ale nasuną mi się pomysł żeby zmienić na 1 rząd i dodać do tego napinacz do łańcucha, ponieważ nie zmieniam wgl przerzutek przednich a jak zjeżam po schodach to od razu spada mi łańcuch A i czy wgl się da takie coś zrobić za wszelką pomoc dziękuje Odnośnik do komentarza
Puncu Napisano 6 Październik 2017 Udostępnij Napisano 6 Październik 2017 Da się Montując korby w systemie Hollowtech II musisz kupić adapter ISCG 03 (old) lub ISCG 05 który montujesz między miskę a mufę. No chyba, że masz takie mocowanie w ramie. Do tego musisz kupić napinacz. Tutaj wybór jest ogromny, ja polecam Mozartt WG lub WoG Odnośnik do komentarza
Yan Napisano 6 Październik 2017 Udostępnij Napisano 6 Październik 2017 Ja polecam kupić zębatkę narrow wide i jak łańcuch będzie spadał to wtedy pomyśleć o napinaczu. Ja przejeździłem z zębatką jakieś 4000km i ani razu łańcuch nie spadł. Przy rowerach z fabrycznym napędem 1x11 nie ma napinaczy bo jest zastosowana zębatka narrow-wide. Odnośnik do komentarza
Fallenek Napisano 7 Październik 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Październik 2017 (edytowane) Aktualne części napędu PRZERZUTKA PRZEDNIAShimano TX50 PRZERZUTKA TYLNAShimano ACERA MECHANIZM KORBOWYMIRANDA BETA BLACK 22x32x42 KASETAPG 950 11/34 (9 biegów) ŁAŃCUCHSRAM PC951 a i przepraszam za pomyłkę ponieważ posiadam jednak 9 biegów Edytowane 7 Październik 2017 przez Fallenek Odnośnik do komentarza
Puncu Napisano 7 Październik 2017 Udostępnij Napisano 7 Październik 2017 No to korbe musisz zmienić na jakieś Deore/SLX ze zintegrowaną osią i miskami zewnętrznymi. A co to za rama? Odnośnik do komentarza
Fallenek Napisano 7 Październik 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Październik 2017 (edytowane) BTWIN SPORT aluminium 6061, monopivot Rower to rockrider 520 s Edytowane 8 Październik 2017 przez Fallenek Odnośnik do komentarza
pitmax Napisano 8 Październik 2017 Udostępnij Napisano 8 Październik 2017 a czy wystarczy ci wtedy odpowiednich przełożeń, czy nie jest to przypadkiem barokowa rzeźba w gów..... Napędy 1 na mają z tyłu więcej zębatek po to aby nie brakowało elastyczności. Na początek zrób sobie może 2 na 8 Odnośnik do komentarza
Fallenek Napisano 8 Październik 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Październik 2017 Jeśli są w produkcji 1 rzędowe korby z 42 ząbkami to mi w zupełności wystarczy bo innych i tak nie używam, nawet jeśli nie ma to parę dni po kupnie napędu myślę o wymianie przerzutek z tyłu na więcej Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 9 Październik 2017 Udostępnij Napisano 9 Październik 2017 Kolejna osoba używająca 520s nie zgodnie z przeznaczeniem...? Korba 1 rzędowa 42T? Coś ty wymyślił... Takich korb nie ma. Odnośnik do komentarza
piotr.solek Napisano 9 Październik 2017 Udostępnij Napisano 9 Październik 2017 (edytowane) W poście o hollowtech/korby Deore właśnie rozmawialiśmy o możliwości konwersji z korby Deore 3x na 2 lub nawet jedną blat. Przy odpowiednio przygotowanych "kominach" można mieć opcje łatwej modyfikacji napędu. Tam masz oryginalnie support na kwadrat. A w ogóle to narzędzia masz? Edytowane 9 Październik 2017 przez piotr.solek Odnośnik do komentarza
Fallenek Napisano 9 Październik 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Październik 2017 Przepraszam że nie wiem za dużo o częściach rowerowych, chyba po to jest ta strona by osoby pomagały sobie nawzajem jestem dopiero początkującym a to jest dla mnie coś nowego Odnośnik do komentarza
kristof1666 Napisano 9 Październik 2017 Udostępnij Napisano 9 Październik 2017 może zacznijmy, że może to nie korba jest wygięta, ale oś suportu (przy osi na kwadrat jest to możliwe) w jakim terenie/na jakiej nawierzchni jeździsz?? Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 9 Październik 2017 Udostępnij Napisano 9 Październik 2017 Jeśli gnieciesz na największym blacie z przodu to generalnie jeszcze za wiele nie wiesz. Poczytaj forum i pooglądaj filmy SzajBajka. Bo w tej chwili możesz wydać sporo pieniędzy na zrobienie czegoś, co po poznaniu podstaw może okazać się totalnie bez sensu. Odnośnik do komentarza
Fallenek Napisano 9 Październik 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Październik 2017 2 minuty temu, kristof1666 napisał: może zacznijmy, że może to nie korba jest wygięta, ale oś suportu (przy osi na kwadrat jest to możliwe) w jakim terenie/na jakiej nawierzchni jeździsz?? Często wychopy w lasach, albo po mieście częste skoki z różnych wysokości lub zjazdy po schodach 5 minut temu, zibi_j1 napisał: Jeśli gnieciesz na największym blacie z przodu to generalnie jeszcze za wiele nie wiesz. Poczytaj forum i pooglądaj filmy SzajBajka. Bo w tej chwili możesz wydać sporo pieniędzy na zrobienie czegoś, co po poznaniu podstaw może okazać się totalnie bez sensu. Może to zabrzmi głupio ale chciałem powoli swój rower po prostu ulepszać do rowera zjazdowego. Odnośnik do komentarza
kristof1666 Napisano 9 Październik 2017 Udostępnij Napisano 9 Październik 2017 jeśli już monoblat to w granicach 28-34Z 42 to raczej na szosę Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 9 Październik 2017 Udostępnij Napisano 9 Październik 2017 23 minuty temu, Fallenek napisał: Często wychopy w lasach, albo po mieście częste skoki z różnych wysokości lub zjazdy po schodach Może to zabrzmi głupio ale chciałem powoli swój rower po prostu ulepszać do rowera zjazdowego. Będzie to trudne, chociażby dlatego że nie upchniesz do niego kół do tego przeznaczonych. Nie neguję i nie piszę "łeee panie sprzedaj to i zapomnij bo tym się jeździć nie da" Tylko sugeruję żebyś pogłębił wiedzę w tym temacie zanim zaczniesz wydawać pieniądze. (I zdecydował czy inwestujesz w ta ramę czy nauczysz się na niej jeździć i kupisz/złożysz coś innego, bo uwierz mi że koszta będą porównywalne) Odnośnik do komentarza
Zalas Napisano 10 Październik 2017 Udostępnij Napisano 10 Październik 2017 @Fallenek Z doświadczenia powiem tak. Zębatka NW raczej nie wypali przy przerzutce typu acera gdyż ma ona za słabą sprężynę i tak łańcuch będzie skakał jak opętany i tak spadnie. W taki rozwiązaniu celował bym w napinacz chodź i tak z acerą + napinaczem miewałem małe problemy, jednak dużo rzadsze niż bez napinacza. Kolejna sprawa, rower który przedstawiłeś nie do końca nadaje się na zjazdy. Trenuj na razie na tym co masz a w między czasie składaj sobie inny rowerek na zjazdy. Daje ci 100% gwarancji, że wydane pieniądze zwrócą się w formie frajdy z jazdy i bezpieczeństwa Dnia 9.10.2017 o 08:58, SpiderMAN napisał: Kolejna osoba używająca 520s nie zgodnie z przeznaczeniem...? Korba 1 rzędowa 42T? Coś ty wymyślił... Takich korb nie ma. Nie ma się co dziwić kolego... Dużo osób wpada w tę marketingową pułapkę tak jak pełno osób kupiło Fatbike z Auchana za 1300zł... A odnośnie korb. Seryjnie nie wiem czy są ale nie widzę problemu aby kupić korby typu SLX i dokupić do nich zębatkę 42T i śmigać. Tak więc... no.@Fallenek 42T? Masz nogę jak kulturysta? Na zjazdach z reguły ludzie wykorzystują zębatki 34, 36, 38T które wystarczają aby napędzić rower a zapewniają za razem możliwość nagłego kopnięcia w pedał i zrywu z miejsca np po ostrym zakręcie bez bandy Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 10 Październik 2017 Udostępnij Napisano 10 Październik 2017 Szans nie widzę na jazdę na takiej zębatce na codzień... Napęd się skończy po kwartale... lub jakichś 400-500km Odnośnik do komentarza
Zalas Napisano 10 Październik 2017 Udostępnij Napisano 10 Październik 2017 (edytowane) 2 godziny temu, SpiderMAN napisał: Szans nie widzę na jazdę na takiej zębatce na codzień... Napęd się skończy po kwartale... lub jakichś 400-500km Ale mówiąc w temacie rowerów zjazdowych to te rowery nie służą do nabijania kilometrów a do napierdzielania w dół Edytowane 10 Październik 2017 przez Zalas Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 11 Październik 2017 Udostępnij Napisano 11 Październik 2017 Tylko, że 520S nie jest rowerem zjazdowym Odnośnik do komentarza
Zalas Napisano 11 Październik 2017 Udostępnij Napisano 11 Październik 2017 2 godziny temu, SpiderMAN napisał: Tylko, że 520S nie jest rowerem zjazdowym Potwierdzam nie jest Odnośnik do komentarza
Puncu Napisano 11 Październik 2017 Udostępnij Napisano 11 Październik 2017 Potwierdzam. Nawet w instrukcji jest napisane.Wysłane z mojej Nokii 3310 Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 11 Październik 2017 Udostępnij Napisano 11 Październik 2017 Ale jak to mawiają... Głupich nie sadzą... Sorry, ale prawda jest niestety jaka jest... Niektórym się wydaje Bóg wie co, a potem rąsie do bozi jak z roweru po jakimś skoku do domu już nie wróci... a szpital w najlepszym razie... bo się głowka ramy oberwie, albo papierowy wachacz pierdyknie... 22 minuty temu, Puncu napisał: Potwierdzam. Nawet w instrukcji jest napisane. Wysłane z mojej Nokii 3310 Otóż to! 29 minut temu, Zalas napisał: Potwierdzam nie jest I tu jakże na temat! Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi