Skocz do zawartości

Odzież z membraną

Kacper 600

Rekomendowane odpowiedzi

Chciał bym poznać Wasze opinie na temat zimowych kompletów rowerowych z membraną. Ponoć można się w tym "ugotować". Czy komplet bez takich bajerów plus porządna bielizna termo wystarczą? Chyba że macie info że w styczniu będzie +10 to mówcie bo cienko z forsą.

2 godziny temu, Kacper 600 napisał:

Membrana alo. Może wiesz przy jakich temp. się to sprawdza.

Przede wszystkim membrana nie ma Ci zapewnić ciepła, od tego są inne warstwy ubrania. W tego typu kurtce zadaniem membrany jest ochronić cię przed wiatrem a jednocześnie odprowadzić parę wodną z potu na zewnątrz. Przynajmniej w teorii. W praktyce z tym ostatnim jest kłopot, nawet w najbardziej wypasionych membranach, będziesz miał ostry podjazd, to spocisz się jak mysz.

Rozumiem że myślisz o czymś w tym stylu: http://allegro.pl/stroj-kolarski-rowerowy-jesien-zima-polar-i6970633365.html?reco_id=9eacf79b-ab48-11e7-9b85-6c3be5c0fe18&ars_rule_id=201

Cudów oddychalności bym się nie spodziewał.

Dzięki Nurek. Dokładnie o tych ubraniach myślę. Występują również w wersjach bez membrany i nie wiem na co się zdecydować bo zamierzam przepedałować całą zimę również przy ujemnych temp. nieważne jakich, będzie czysty asfalt to szosa, jak nie to góral i las.  Proszę o porady. Może jak wcześniej pisałem wersja bez membrany i porządne termo.

Nie sądzę, żeby to była jakaś super membrana, więc może zadziałać w ten sposób, że owszem - ochroni przed wiatrem, ale przy większym  wysiłku spocisz się, a membrana nie będzie w stanie odprowadzić wilgoci i resztę czasu spędzisz w mokrej bieliźnie.

Ja brałbym wersję bez membrany ale to wszystko zależy od wielu rzeczy. Każdy ma indywidualne odczuwanie zimna, inną potliwość itd. Ja np. mocno się pocę w czasie wysiłku, więc membran staram się unikać, ale w twoim wypadku może być zupełnie inaczej. Dlatego trudno mi powiedzieć, co dla ciebie będzie dobre. Ogólna zasada jest taka, że ubierasz się na cebulkę. Na rowerze bardzo ważne jest to żeby nie marzły ci dłonie i stopy, dobre rękawiczki i buty to podstawa. Ja osobiście wolę na rower założyć więcej cieplejszych warstw, ale oddychających - np. koszulka termiczna, polarek 100, softshell.

Pytanie też, jak zamierzasz jeździć zimą - czym innym jest spacerowa przejażdżka, czym innym ostry trening. Chociaż, to drugie przy -10 stopniach ma chyba średni sens.

Na głowę, stopy i dłonie już się zaopatrzyłem, teraz reszta, a że również mocno się pocę podczas treningu to chyba posłucham Twojej sugestii i zrezygnuję z membrany. Dziękuję za opinię i pozdrawiam.