Skocz do zawartości

Silne skórcze mięśni ud po dłuższej jeździe.

Kruczysko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam ogromny problem ze skurczami. Z przodu ud w obu nogach łapią mnie skurcze, naprawdę potężne. Zazwyczaj po zakończeniu jazdy lub już w drodze powrotnej do domu po ok. 80km jazdy, gdzie zazwyczaj wykonuje 4km podjazdu ok 6%. Jak temu zaradzić? Zwiększyć ilość magnezu w diecie? Ewentualnie coś z rowerem? Zmiana wysokości siodełka? Dodam, że jeżdżę głównie po lesie w dosyć ciężkim terenie. 

Ireneusz Maśliński
Opublikowano

Od czasu gdy codziennie jem magnez czyli od około 5 lat, nie mam skurczy. 

• Administrator
Opublikowano
1 godzinę temu, Kruczysko napisał:

po ok. 80km jazdy

Michał,

80 km w terenie to dużo.

Przeanalizuj poniższe nawyki:

- ile pijesz przed, podczas i po jeździe,

- ile pijesz na co dzień,

- czy jeździsz głównie na niskiej kadencji,

- czy nie masz siodełka zbyt wysoko.

Opublikowano

Różnie warto się rozciągać, jak dla mnie to nieodłączny element treningu. Gdy się nie rozciągane po jeździe czuje, że wolniej się regeneruje i łapią mnie skurcze.

Pozdrawiam,

Artur 

Opublikowano

Spróbuję wziąć wszystko do kupy:

1. Pij dużo na treningach, ale nie zapominaj o tym, że wypłukujesz bardzo elektrolity, magnez itd.

2. Staraj się jeździć na wyższej kadencji i nie obciążaj bardzo stawów

3. Jesteś sportowcem, a nie robotem, jeżeli nie będziesz robił sobie przerw w jeździe (lub rozjazdów) szybko padniesz

4. Jedz dużo warzyw i owoców.

Ja gdy miałem problemy ze skurczami dopóki nie zacząłem jeść większej ilosci pomidorów i dokładać sobie elektrolity do wody :)

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi.

pokusilem sie o badanie krwi i wyszedł niedobór magnezu co mnie dziwi, że mimo zdrowej diety i suplementacji, pojawił sie. Czas wcinać więcej naturalnego magnezu i pić lepszą wodę :) muszę tez popracować nad rozciąganiem przed i po treningu bo przyznaj, że nie przykładałem do tego zbyt wielkiej uwagi i robiłem to mało starannie. 

Opublikowano

Do tego potas i sód, bo sam magnez może nie wystarczyć ;) 

Opublikowano

Kiedyś też miałem problemy ze skurczami, może nie jakiś wielki ale był. To o czym mówi SzajBajk w swoim filmie praktycznie wyczerpuje temat :) Ja zacząłem dodatkowo brać suplement diety, tj.: Asparaginian Extra i od dłuższego czasu nie pamiętam co to skurcz ;)

Opublikowano

Skurcze to głównie niedobór sodu i potasu a nie samego magnezu. Mogą być też spowodowanej bardzo siłowym stylem pedałowania.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 10.04.2017 o 14:09, Kruczysko napisał:

Mam ogromny problem ze skurczami. Z przodu ud w obu nogach łapią mnie skurcze, naprawdę potężne. Zazwyczaj po zakończeniu jazdy lub już w drodze powrotnej do domu po ok. 80km jazdy, gdzie zazwyczaj wykonuje 4km podjazdu ok 6%. Jak temu zaradzić? Zwiększyć ilość magnezu w diecie? Ewentualnie coś z rowerem? Zmiana wysokości siodełka? Dodam, że jeżdżę głównie po lesie w dosyć ciężkim terenie. 

Przeczytałem cały temat i od siebie dorzucę jeszcze jeden ważny aspekt a jest nim ROLOWANIE

Co to jest Rolowanie i jak rolować mięśnie UD oraz pasmo biodrowo piszczelowe:

Każdy trening powinien się kończyć rozciąganiem i rolowaniem mięśni aby przyspieszyć ich regeneracje i sprawność.

Opublikowano

Skurcze temat szeroki i długi, przyczyn jest wiele, dieta, nawadnianie, rozciąganie, nieodpowiedni trening (brak różnorodności), przeforsowanie. 

No i ...

Czytając temat mam wrażenie, że nie tylko ze skurczami ; ) występują problemy. :P