Skocz do zawartości

Czy warto dopłacić za tę oponę?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

stoję przed zakupem porządnych opon na zmienne warunki pogodowe do mojej szosówki endurance. Chciałbym, abym bez obaw śmigał na nowych oponach po wilgotnej szosie (np. po opadach deszczu), bo nie mam zamiaru chomikować szosówki w garażu przez okres jesieni/zimy :D

Sprawdzałem i w Giant Contend maksymalnie wejdzie 28C. Jedna opona jest tylko i wyłącznie w rozmiarze 25C, druga jest 28C. Moje pytanie brzmi, czy warto dopłacać do Continental Grand Prix 4-Season (około 100 zł więcej za parę)? Czy spokojnie mogę brać Continental Grand Prix Classic (tym bardziej, że według mnie mają epicki design)?

Continental Grand Prix 4-Season 700x28C

Continental Grand Prix Classic 700x25C

Z góry dziękuję za Wasze opinie.
Pozdrawiam.
m4rvell0us

Na oponach Continental Grand Prix 4-Season ścigają się liczni zawodowcy na Paris Roubaix czyli tzw. Piekle Północy gdzie często trasa prowadzi przez wyboisty bruk i nie rzadko jest mokro. To chyba najlepsza rekomendacja dla tych opon :)

Edytowane przez Gość

Warto dopłacić. Sam używałem tych oraz Maxxis Mamamushi w podobnej cenie (16 tys km łącznie przejechane) i tylko raz złapałem na nich kapcia. Wpadłem w dziurę i powietrze zeszło mi jakieś 2-3km dalej bo dętka została przebita od wewnątrz. Tylko należy przy tych oponach pamiętać o odpowiednim ciśnieniu. Jeśli jest za niskie/wysokie będą się raczej szybciej zużywać.