Skocz do zawartości

Adaptery do mocowania kol 20mm na QR

jermak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie moje czy mial ktos okazje przetestowac podobne adaptery ja to sie ma w praktyce czy jest w ogole sens Dzieki za odpowiedzi

Minoura-Thru-Axle-Adapters_55695_1_Supersize.jpg
Opublikowano
Pytanie moje czy mial ktos okazje przetestowac podobne adaptery ja to sie ma w praktyce czy jest w ogole sens Dzieki za odpowiedzi
Minoura-Thru-Axle-Adapters_55695_1_Supersize.thumb.jpg.ccfe43f08379f4ababb2e9d3fcd02bc5.jpg

Sens jest jeśli masz w planach zmienić amortyzator na ten z osią 20mm ale chwilowo możesz pozwolić sobie tylko na piastę/koło. Oczywiście możesz stosować jeśli po prostu okazyjnie kupiłeś takie koło i nikt ci tego nie zabroni ale korzyści z tego żadnych. Ot adapter i tyle.
Opublikowano

Czyli nikt z Was nie mial z tym stycznosci ale dzieki za opinie Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Z takimi cudakami nie, za to z fabrycznymi adapterami Mavic i DT Swiss tak, do tego novatec też ma swoje piasty z fabrycznymi adapterami i można sobie w przednim kole dowolnie zmieniac rozmiar osi z 5mm QR przez 9mm i 15, 20 tylko w niektórych wersjach piasty - w DT oversize, z 15mm też różnie bywa bo jest standard 15/100 i boost 15/110.

Ten adapter do piasty QR 20 moim zdaniem się nie nadaje, sama piasta ma 110 szerokości, do tego dolicz sobie grubość ścianek tych tulei wystających z adaptera - powiedzmy 5mm w sumie, razem daje to 115 mm szerokości piasty, którą musisz wcisnąć w widelec pod QR który ma 100 mm :) Do takiej zabawy tylko piasty które są fabrycznie do tego przystosowane i mają swoje end-capy dedykowane.

• Do piast Mavic dostaniesz adapter z 20 mm na 5
  • Do piast DT też (o ile piasta to 240 w wersji oversize, do niej są end-capy)
  • Do novatec też (nie pamiętam modelu, mają swoje end-capy i piasty które pracują w standardzie od QR po 20 mm)

Jeżeli chodzi o stosowanie zamienników jak wyzej nie próbowałem i raczej nie zaryzykuję, bo nie widzę możliwości żeby to dało się zamontować :) Jeżeli już to tylko do osi 15/100 na QR - ale w postaci osi z wydrążonymi otworami pod szybkozamykasz wkładanej do środka piasty.

Z niefabrycznych adapterów widziałem gdzies w drugą stronę, adapter mocowany w uchwyt na oś amortyzatora QR20 na piastę z szybkozamykaczem i to zadziałać może.

No chyba że sprzedający zagwarantuje Ci kompatybilność z piastą jaką posiadasz, jesteś w stanie podrzucić jakiś link z tymi adapterami i model piasty ?

• 2 tygodnie później...