Skocz do zawartości

Lampki

Nemrod

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 7.11.2024 o 14:29, Nemrod napisał(a):

Offbondage HY1680. 

Dotarła do mnie, po krótkiej jeździe bardzo przyjemne wrażenia z punktu widzenia rowerzysty, ale...

Dotychczas używałem lampek z odcięciem w stylu odbłyśnik, niczym stok skoczni narciarskiej, dioda z góry

i wyraźne odcięcie na wprost (chyba, że lampkę ewidentnie ustawię pod ukosem w górę). Poza odcięciem

praktycznie brak światła, co też było mało komfortowe na ciemnej drodze, bez użytkowników z naprzeciwko,

stad sięganie po lampki tzw krótkie/długie.

Tu już świecąc na ścianę widziałem wyraźny kwadrat, ale też bardzo dużo światła powyżej, wręcz po sam sufit.

Fakt, dużo słabszego pod względem natężenia, niż ten kwadrat, ale jednak. 

Podczas jazdy podobne odczucia - wjeżdzając w leśną ścieżkę widzę gałęzie powyżej, nie potrzebuję "długich",

latarkowych itp. 

Pytanie - źle ustawiony kąt świecenia (lampka na próbną jazdę zamontowana nie na wysięgniku. ale na uchwycie

bezpośrednio pod kierownicą, luźno skręconym uchwytem, żeby się pod ciężarem sama poziomowała),

brak doświadczenia z innymi lampkami z odcięciem (głownie chińskie), czy lampka bardziej na drogę (kierowcy

zdecydowanie mniej oślepiani "łuną", niż rowerzyści), niż miasto?

BTW, ta lampka na wprost na soczewkę, jak niejedna latarka, pytanie, gdzie jest  umieszczona dioda?

Opublikowano (edytowane)

Tą lampkę trzeba dość mocno ustawić w dół. Sam byłem zdziwiony bo takiego evo1700 ustawiało się praktycznie równolegle. I mam na myśli tu główny snop światła idący z soczewki.

Ogólnie tą łunę daje kolimator wokół niej. Rozprasza on światło w pierwszym polu tuż przed kołem.

Edytowane przez Nemrod
Opublikowano (edytowane)

>t ą lampkę trzeba dość mocno ustawić w dół

ok, w przypadku montażu pod licznikiem jest duża możliwość regulacji, w uchwycie bezpośrednio pod kierownicą skierowanie niżej powoduje obijanie się lampki o kierownicę przy skrętach (nie potwierdzone żadnym filmem z jazdy, może sobie tą wkręcam)

> Ogólnie tą łunę daje kolimator wokół niej. Rozprasza on światło w pierwszym polu tuż przed kołem

jak pisałem wcześniej, mam wrażenie, że nie pod kołem, ale daleko.

@Nemrod miałeś okazję testować lampkę z kimś jadącym z naprzeciwka? Co do rozpraszania pod kołem, ok,

widzę błotnik, ale dla mnie główna różnica wobec innych lampek z odcięciem jest to, że przy ścieżce leśnej

jest wysoko i o to pytam - czy ta łuna w górę nie powoduje dyskomfortu jadących z naprzeciwka

ps. hmm, w sumie nie widzę błotnika na ogół, więc masz rację, że pod koło daje, ale aktualne pytanie czy dając wysoko nie przegina

Edytowane przez andre
Opublikowano (edytowane)

Ja musiałem dać przedłużkę pod uchwyt by wysunąć ją do przodu i  ustawić odpowiedni kąt.

Co do oślepiania to jeszcze dzisiaj dokładnie sprawdzę.

Ciekawa sprawa. U mnie ilość światła, która wydostaje się ponad odcięcie jest bardzo mała i praktycznie w ogóle nie przeszkadza:

20241122_155315.thumb.JPG.d36916d3a4d9dbf009dae677cd9a28fa.JPG

Edytowane przez Nemrod
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.11.2024 o 20:18, Nemrod napisał(a):

Ja musiałem dać przedłużkę pod uchwyt by wysunąć ją do przodu i  ustawić odpowiedni kąt.

Co do oślepiania to jeszcze dzisiaj dokładnie sprawdzę.

Dziękuję. Czyli samopoziomujący uchwyt do szafy.

W dniu 21.11.2024 o 20:18, Nemrod napisał(a):

Ciekawa sprawa. U mnie ilość światła, która wydostaje się ponad odcięcie jest bardzo mała i praktycznie w ogóle nie przeszkadza:

Jak pisałem wcześniej, natężenie ponad odcięcie jest stosunkowo słabe, ilość, zależy co masz na myśli, ale jeśli chodzi o wysokość ponad odcięcie, to  może jestem przewrażliwiony na podstawie dotychczasowych z odcięciem. 

Podkreślam jednak, może nie do miasta, ale jeśli to światło, które jak piszesz, wydostaje się ponad nie oślepia, to na drogę dla mnie super. 

Dzięki za odp.

ps. jak patrzę na Twoje zdjęcie i porównuję z moim, to chyba podobnie. główne światło kwadratowe, ale wokół dużo słabszego. zastanawiam się po prostu, jak to się ma do osób jadących naprzeciw, bo faktycznie dla mnie to jest dużo bardziej komfortowe w jeździe

[EDIT 28.XI]

> Ja musiałem dać przedłużkę pod uchwyt by wysunąć ją do przodu i  ustawić odpowiedni kąt.

masz rację, lampka musi być skierowana w dół wyraźnie.

Dzięki

[EDIT 30.XI]

Zapytałem sprzedawcę o możliwość zakupu drugiego uchwytu magnetycznego. Posiadam dwa rowery, nie wyobrażam sobie za każdym razem odkręcać mocowania i od początku szukać odpowiedniego kąta nachylenia lampki. Dodatkowo, taki element może ulec uszkodzeniu, więc dostępność zamiennika jest, IMHO, ważna.

Po dłuuuugiej rozmowie, gdzie sprzedawca podrzucał mi linki ali do różnych uchwytów rowerowych (pytałem kilkukrotnie, czy faktycznie rozmawiam z człowiekiem, a nie botem, czy widzi zdjęcie, które podesłałem, później, czy rozmawiam faktycznie z przedstawicielem sklepu, a nie platformy) otrzymałem informację, że sprawa zostania przekazana do działu zakupów i dostanę odpowiedź na maila do trzech tygodni. Oby

hy1680_magnetic.jpg Edytowane przez andre
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie szukam lampki zwykłej do trekinga, takiej mocowanej do uchwytu na błotnik, takiej jak w zwykłym Kross Trans 2. Fabrycznie jest na baterie. Żona dojeżdza 5 km do pracy i te baterie ciągle wymieniam. Poszukuje coś na aku może być wbudowane z ładowaniem na USB. Szukam na ali ale nic nie mogę znaleźć.

Opublikowano

Musi być na błotnik? Jeśli może też być na kierownicę to poczytaj o Prox Aero F III - ja już przerobiłem kilka lampek i głównym problemem większości jest krótki czas działania a ta wg producenta świeci 3,5 godz. na maksymalnej mocy 400 lm i aż 7 godz. na 50%. Właśnie ją sobie zamówiłem, zobaczymy jak to się ma do rzeczywistości. Mam też taką małą, fajną do miasta Prox Pictor 350 lm i jasność jest w zupełności wystarczająca nawet poza miastem ale ona na pełnej mocy świeci tylko 1 godz. a na średniej tylko 1,5 godz. No i nie ma odcięcia jak ta Aero F III

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.11.2024 o 20:22, andre napisał(a):

hy1680_magnetic.jpg

Sorry, forumowicze, robiłem szum w Chrl za uchwytem,

a to jest standard pt. DJI Action 4 3 - do zakupu ~10-15 zł

Nie znam, zamówiłem z Ali, więc po dostawie mogę potwierdzić, jeśli ktoś sobie życzy.

ps. na yt jest porównanie magicshine z off o którym pisaliśmy w wątku i inny chińczyk

Edytowane przez andre
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć wszystkim, mógłby ktoś polecić jakieś lampkę na przód i tył? Dobrze jakby przód miał możliwość powerbanka, z 2h wytrzymał na mocniejszym trybie, miał odcięcie, wymienne akumulatory i możliwość montażu pod licznik garmina.  Lampka na jazdę po zmroku na szutry, wały i asfalt, więc raczej z 1000 lumenów wystarczy, także nie muszę być widoczny z kosmosu😅. Tył niech świeci po prostu długo, miał tryb przerywany i był widoczny, to chyba tyle z wymagań😅. Chciałbym aby przód i tył miał tryb smart i sam się uruchamiał kiedy ruszam. Jest w ogóle coś takiego dostępne? Cena myślę z 400 zł maks, ale im taniej tym lepiej😊. Dobrze jakby były solidnie wykonane.  Myślałem o rockbrosie 1500 ale nie ma wymiennej baterii a navi800 jest kiepsko wykonana, ale spełnia wszystkie wymogi. W temacie wychwalacie Konga, ale nie wiem który model macie na myśli😅. Mogą być z alie, nie spieszy mi się.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja posiadam Magicshine EVO 1700. Do jazdy na wprost idealna. Ma odciecie + długie, ma aplikację dzięki której ustawisz swoje opcję świecenia. W czasie pracy mozna ją ładować.  Ja jak jadę na dłuższą przejażdżkę to zabieram powerbank i nie zastanawiam się czy starczy mi energii? Kupiłem nowy uchwyt na lampkę - podwójne mocowanie. Albo kupię drugo Magicshine EVO 1700 albo typową lampkę bez odciecia świecącą dobrze na boki. Wspomagałbym się nią, gdybym jeździł w miejscach gdzie nie oślepiał bym nikogo.  Jeśli będzie to drugi Magicshine EVO 1700 to zmodyfikuję nowy uchwyt tak aby lewa lampa świeciła nie co bardziej w ta stronę a prawa bardziej w prawo.

Koszty....

- Magicshine EVO 1700 - niecałe 300,- zł

- Magicshine SEEMEE 300 - 210,- zł

Żadna z tych lampek nie ma wymiennej baterii.  SEEMEE 300 nie da się ładować,  gdy świeci ale ma opcję świecenia pod rower. Bardzo przydatne, gdy wjedziesz w naprawdę ciemny obszar. Po prostu widzisz co się dzieje wokół roweru20250511_141148.jpg20250511_141239.jpg

Opublikowano (edytowane)

Dokupiłem drugą lampkę Magicshine EVO 1700. Różnica w świeceniu zauważalna.  Tak jak pisałem wcześniej,  delikatnie wygiąłem uchwyt tak aby swiatlo miało większy promień. 

Do zestawu dokupilem przewód od długości 3 metrów,  USB A + 2×USB C ,który połączy POWERBANK z lampkami. 

Zrobiłem zdjecia lecz one nie oddają tego co oczy widzą.  Teren jaki wybrałem to parking CH , który  nie był oświetlony przez lampy uliczne. 

Screenshot_20250519_211814_Allegro.jpg20250519_212158.jpg20250518_222835.jpg20250518_222701.jpg20250518_224212.jpg20250518_222439.jpg

Edytowane przez Burza1234
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Zacznę od tego, że przewertowałem cały ten wątek.

A teraz do rzeczy, potrzebuję przedniej i tylnej lampki do okazjonalnej jazdy, zazwyczaj w dzień, żeby było mnie widać, rzadziej w nocy ale też może się zdarzyć, a dobrze widzieć gdzie się jedzie 😉.

Z powyższych powodów zdecydowanie lampki mają być zasilane bateriami za komplet 200-250 zł.

I tu właściwie już się zdecydowałem, bo spełniają moje wymagania, tylko może ktoś powiedział jak to świeci?

- MACTRONIC Scream 3.3 

https://www.centrumrowerowe.pl/lampka-przednia-mactronic-scream-3-3-pd25543/?v_Id=217312

- MACTRONIC Walle 

https://www.centrumrowerowe.pl/lampka-tylna-mactronic-walle-pd9789/?srsltid=AfmBOooXmodZoSWlJmY4xiemxD9FQtecjxx4P8eB2KWrxhZBnY7Pa0su

Opublikowano

Walle i jej klony są godne polecenia. Tej przedniej nie miałem ale mam podobne tego typu i zdecydowanie wolę inne, takie z chociaż minimalnym odcięciem bo taka jak ta Mactronic to nadaje się do jakiegoś lasu czy na inne bezludzie (chociaż do lasu 600 lm to trochę mało) bo świeci dookoła, wielką plamą i oślepia tych z naprzeciwka. 

Genetalnie lampki na baterie są na wymarciu i ciężko coś dobrego polecić no te mocniejsze będą szybko zżerały baterie. Do okazjonalnego użytku taki Mactronic chyba w sumie nie jest zły bo może też być użytkowana na codzień jako latarka. 

Jak chcesz w miarę niedrogą i fajną lampkę dzienną to mogę polecić Prox Ara II 200 lm. Co prawda jest na aku a nie na baterie ale jako lampka dzienna jest świetna - mocna i dobrze widoczna

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Szybki porównanie Lampki rowerowej przedniej:

BTWIN VIOO 700 (Decathlon) - 99 zł

Vs.

FENIX BC26R - 349 zł

3 zdjęcia z balkonu - 7 piętro 

Foto: 1. bez światła, 2. BTWIN, 3. Fenix

1.IMG_20251204_190459_0064.jpg

2.IMG_20251204_190502_0078.jpg

3.IMG_20251204_190510_0537.jpg