Skocz do zawartości

Lampki

Nemrod

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak okazjonalnie to Offbondage w zupełności wystarczy, nie ma sensu przepłacać.

Ja na tył mam Infini Ola a wybrałem ją dlatego, że ma mocny tryb dzienny. Jeśli chcesz coś okazjonalnego to kup Wally albo jakiegoś jego klona, pełno tego na Allegro, wpisz np. "2x0,5W". Zaletą tych lampek jest zasilanie baterią AAA (nie zapomnisz naładować przed okazjonalną jazdą) a świecą naprawdę mocnym, widocznym światłem

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 13.08.2024 o 10:14, Greg29 napisał(a):

kup Wally

Popieram. Baterie AAA na tył rządzą, żadna lampka z aku IMHO nie ma szans, do tego soczewka przy diodzie 0.5W świeci tak daleko, że promowane diody COB nie mają szans. 

BTW, dałem się namówić na tył na lampkę na diodach COB, bo ma widoczność 320st, mam wrażenie, że w ogóle jej nie widać. Jakie macie odczucia co do tych diód?

Opublikowano

To już zależy od samej lampki. Taki Moon Cerberus całkiem nieźle daje radę. Z tym,że ta sama dioda cob ma małe pole przy wysokiej mocy. 

Co do lampek na tył na na baterię to zależy. Przy niskim budżecie są spoko.

Jednak biorąc pod uwagę porównanie takiego Walleyego do sporo droższych Cateye Viz450 czy Seemee 300 to nie wygląda to już tak dobrze. 

Opublikowano (edytowane)

Teraz do jazdy szosą po zmroku (jesień/zima) to KingKong czy jest jakiś inny kandydat? Najlepiej z mocowaniem gopro, albo takim wysięgnikiem, żeby się dało umieścić poniżej kierownicy (mam uchwyt na licznik montowany centralnie do mostka i spłaszczaną kierę).

Edytowane przez nctrns
Opublikowano

Jako lampka sygnalizacyjna czy oświetlająca ?

Opublikowano

Oświetlająca, na sygnalizację mam knoga blinder mob. Do tej pory jeździłem z Fenixem BC25R, ale raz że trochę za słabo świeci, a dwa - średnio mi pasuje teraz na kierownicę, mam go za blisko licznika.

Opublikowano

Ja brałbym Magicshine cbl1600/evo1700 lub KingKonga X6 Pro. Obie do dostania na Aliexpress. Konga w wersji z przewodowym pilotem można też kupić na Allegro jako: Specter Compass.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Hej,

Mam pytanie w kwestii światła i jego źródła zasilania. W tego co widzę większość propozycji to światła zasilane baterią.

Ja natomiast w swoim miejskim (crossowym) rowerze preferowałbym zasilanie na bazie dynama.

Dla informacji użytkuje rower 12m w roku co oznacza również jadę w warunkach zimowych - miejskich.

Obecne piasty jakie posiadałem to Shimano oraz Shutter Precision.

Pierwsza z nich przetrwała nie całe 3 lata, druga coś koło roku. Powód - woda dostała się do środka powodując korozję i śmierć urządzenia.

Ma ktoś doświadczenie z piastami z dynamem? W co warto zainwestować? Jeśli byłaby piasta z łatwatwym serwisem to +.

Na necie znalazłem piastę SON 28. Czy ktoś używa? Jakie doświadczenia?

Z góry dzięki za informacje.

Opublikowano (edytowane)

Napiszcie proszę dlaczego taką popularnością odznacza się oświetlenie z wbudowanymi akumulatorami? Nie wiesz czy aku naładowany - możesz przypłacić ciemnością. Akumulator nienaładowany - jedziesz w ciemności. Jedziesz wystarczająco długo, w pewnym momencie - jedziesz w ciemności. Ładowanie w czasie to słaby pomysł z wielu powodów: konieczność wożenia źródła zasilania, powerbanka, zazwyczaj ładuje się przez microusb lub usbc - to nie są złącza przeznaczone do poddawania ich różnego rodzaju trzęsawkom, możliwość plątania się kabli zasilających, straty energii przy łądowaniu z powerbanków.....

Wydaje się, że światła na baterie zaczynają być niszowym rozwiązaniem....

:(

Edytowane przez zenobek
Opublikowano

Optymalna byłaby możliwość wymiany akumulatora. Bierzesz 18650 czy 21700 w kieszeń i masz problem z głowy.

Opublikowano

Taka moda, większość użytkowników takich lampek na aku to "hobbyści", którzy celebrują wyjście na rower a nie użytkownicy, którzy użytkują rower jako środek codziennej komunikacji. Zresztą tacy użytkownicy nie pytają na forach jaja lampka jest fancy, nie kupują lampek za 200 czy 300 zł bo ma napis np. Bontrager czy coś w tym stylu, nie potrzebują 1000 lm, tylko idą do zwykłego rowerowego czy nawet marketu i biorą jakąś zwykłą lampkę za 20-30 zł, która jest na baterie. Miałem kiedyś mocną lampkę na baterie, wchodziły 4 baterie AAA i zużywały się w ciągu 2 czy 4 godzin, więc może to jest powód, że mocne lampki są na aku bo baterie są zbyt szybko zżerane i taniej jest doładować aku niż kupować codziennie 4 baterie

Opublikowano

Witam, chciałbym kupić drugą nową lampkę do 550 zł. Mam Offbondage 1000LM.
Jazda głównie po mieście, czasami poza zmrokiem, ścieżki rowerowe, przez cały rok. Jeżdżę w dzień i noc poza latarnią i oświetlenie latarni w mieście.

Nie jeżdżę na szosie, jeżdżę na Crossowe/trekkingowe.

Musi mieć odcięcie zapobiegające oślepianiu uczestników ruchu z naprzeciwka.
Ktoś ma Magicshine Allty 1500S? Jakieś opinie? Czy Allty 1500S trzeba ustawić w dół aby nie oślepiać?

Mam do wyboru 5:
Pytanie: Który wybrać?

1. Magicshine Allty 1500S (Pilot, aplikacje Android + Wyświetlacz OLED pokazujący poziom naładowania baterii, aktualny tryb i dostępny czas pracy) - Cena 549,90 zł - Link producenta

2. Towild DL1800 - Cena 380,00 zł - Link Allegro

3. King Kong 1000LM (X7MAX) - Link Aliexpress

4. King Kong 1500LM - Link Aliexpress

5. King Kong 1500LM (L50-X6-Y) - Link Aliexpress

Opublikowano

Cześć, 

Nie wiem, czy jest sens dopłacać do Magicshine Allty 1500S. Testowaliśmy z kolegą te dwa modele:

King Kong 1000LM (X7MAX) - Link Aliexpress

King Kong 1500LM (L50-X6-Y) - Link Aliexpress

Ich największa wada to IP64 albo nawet tylko IP54. Jechaliśmy jeden dzień w ulewie i dały radę. A lało srogo. Więc w tym aspekcie dają radę nawet w trudnych warunkach. Więc tym bym się nie przejmował. Przyznam, że wymienny akumulator wydaje mi się lepszym rozwiązanie (King Kong 1000LM). Natomiast światło nie jest tak szerokie i równomierne. Jeśli nie jest dla ciebie problemem wożenie Power banku to ten model King Kong 1500LM (L50-X6-Y). Ja często jeżdżę nocą 3-6 godziny. I power bank jest jednak potrzebny. 

System montażu jest ważny. Mi zależało by montować na uchwycie garmina pod licznikiem, a ten model Magicshine Allty 1500S widzę nie ma takiej opcji i nie można go obrócić - a to też dla mnie wada. Jak dla mnie cena i brak tego systemu są dużą wadą. 

Kolejna sprawa to Magicshine Allty 1500S ma dwa programy błyskowe, co mnie zawsze irytuje bo trzeba dużo przeklinać. W tym King Kong 1500LM (L50-X6-Y) są tylko 4 programy stałego swatał. Migacz mam osobno od speca z promki 50 %, awaryjnie i nocą po mieście jego 200 stałych lumenów daje radę. 

Wydaje mi się, że jakość wykończenia  Magicshine Allty 1500S jest dużo lepsza niż kingKong. 

Inna sprawa to King Kong 1500LM (L50-X6-Y) jest szeroki i jak chcesz dać go na kierownicy bezpośrednio (bez wydłużanego uchwytu), to może nie być najlepszy pomysł. 

Towild DL1800: Nad tą też kiedyś się zastanawiałem, ale chyba cena mnie zniechęciła, bo szukałem czegoś bardziej budżetowego. 

Jak masz 550 zł, to za 400 zł możesz mieć te dwie,

King Kong 1000LM (X7MAX) - wystarczające rozproszenie światła

King Kong 1500LM (L50-X6-Y) - szerokie rozproszenie siwiała

to najlepsza opcja :) I jeszcze kasa ci zostanie na ładowarkę 18650 i dodatkowe akumulatory :) 

Ja mam te dwie, jedna moja, druga niby żony. Na dłuższy wyjazd turystyczny lepiej mieć coś lżejszego z wymiennymi 18650.

Mają wady i zalety, zdecyduj co jest twoim priorytetem. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Chyba sobie odpuszczę te Allty 1500S.

Zależy mi na szeroki oświetlania drogi publiczne oraz żeby była dosyć mocna np. 1000 - 1300 - 1500LM abym mógł nocą przejechać z nią co najmniej kilka godzin jakieś 2 - 3 godzin w obie strony 25 - 40 km dystansu. Mi nie zależy na uchwycie typu GoPro pod licznika/nawigacji.

Nie miałeś problemów z pilotem do lampy? Działa bez problemów? Lepsze przewodowe czy bezprzewodowe?
Jaki akumulator kupić do KingKong 1000LM (wymienny akumulator)? Na co zwrócić uwagę przy zakupie akumulatora? Jakie ładowarki do akumulatora?

Więc biorę:
King Kong 1000LM (X7MAX) wymienny akumulator.
King Kong 1500LM (L50-X6-Y) niewymienny aku.

Co sądzisz o tej lampce Magicshine EVO 1700? Cena 399,90 zł
Tu jest recenzja YouTube użytkownika Rowerowy Sztos:
https://www.youtube.com/watch?v=zqF4_62Z3Fw

Opublikowano (edytowane)

Miałem problem z pilotem, spadł mi i musiałem kupić nowy. Ale nawet myjka ciśnieniowa go nie zalała. Kiedyś zapomniałem ściągnąć do mycia. Więc bywa różnie. Łączność bezproblemowa na bezprzewodowym. Nie miałem przewodowego. Można dokupić drugi jako zapasowy u sprzedawcy. Bezprzewodowe lepsze, bo nie ma kabli. Im mniej tym lepiej :)

Akumulator 18650, na start możesz ładować przez lampkę akumulator, ładowarki litokali lub xtar do 100 zł są wystarczające do ładowania, przechowywania i sprawdzania baterii. Link, pisze na nich niby: 'made in japan", wydają się ok: https://allegro.pl/oferta/akumulator-ncr18650b-panasonic-3400mah-3-7v-nowe-11542753885

Przejrzyj forum na temat Magicshine EVO 1700. Ktoś ją polecał tutaj. Ja jej nie testowałem, więc się nie wypowiem. Ten film już kiedyś oglądałem i wydaje się naprawdę fajny sprzęt.

Edytowane przez never
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Evo1700 też dobra lampka. Porównując do Konga X6 świeci nieco bardziej wąsko w pierwszym polu ale ma większy zasięg. Plus też za jakość wykonania.

Dochodzi też możliwość sparowania ze smartfonem i konfigurowania własnych trybów.

Wady ? Brak możliwości doładowania w czasie świecenia i możliwość montażu tylko pod Gopro - uchwyt w komplecie ( ale to też dla niektórych może być zaleta).

• Lubię to! 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam jestem tu nowy, szukam lampki do 200 zł jaką mocną i długo działającą można kupić, do tej kwoty pytam was ?

Opublikowano

Masz 29 stron informacji na ten temat. Przeczytaj i będziesz wiedział.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 24.10.2024 o 13:33, PLANETA napisał(a):

Witam jestem tu nowy, szukam lampki do 200 zł jaką mocną i długo działającą można kupić, do tej kwoty pytam was ?

Offbondage na Ali. Będziesz zadowolony

Opublikowano

No właśnie jest już kilka konkurencyjnych modeli w porównaniu do Evo1700, KingKong też zrobił replikę tej lampki za 340 zł, a najtańszy jest Offbondage około 200 zł. Ktoś testował te 3 lampki. Ma porównanie, czym one się faktycznie różnią.  

Opublikowano (edytowane)

Offbondage to ja kupiłem za jakieś 60 czy 70 zł a nie za 200

Edytowane przez Greg29
Opublikowano

Tu chyba chodzi o Offbondage HY1680. 

Na zdjęciu obok EVO1700:

20241027_070228.thumb.jpg.daa4c3071428822855db58f73a058f66.jpg

Ogólnie całkiem dobry interes za te ~180 zł za jakie idzie ją wyrwać. Świeci nieco szerzej niż EVO w pierwszym polu przez co przyjemniej się wchodzi w ciasne zakręty.

Za to zasięg jest nieco mniejszy.

Pilot działa bez zarzutu. Mocowanie jest trochę dziwne: magnes + dwa zaczepy. Ale póki co działa.

• Lubię to! 2
Opublikowano
4 godziny temu, Nemrod napisał(a):

Tu chyba chodzi o Offbondage HY1680. 

Ogólnie całkiem dobry interes za te ~180 zł za jakie idzie ją wyrwać. Świeci nieco szerzej niż EVO w pierwszym polu przez co przyjemniej się wchodzi w ciasne zakręty.

Szkoda tylko, że nie można w "długich" zaprogramować świecenia z mniejszą mocą (nadal świeci wysoko, ale dłużej), jak w Evo. Z taką opcją, imho, hit. 

BTW, trafiłeś może też na zamiennik Evo 1300 na ali?