Nemrod Opublikowano 31 Sierpnia 2023 Autor Opublikowano 31 Sierpnia 2023 Z tych ion 100 zdecydowanie najlepszy ( u mnie jeździ w torbie jako awaryjny)ale nie dostanie się go do 100 zł: https://www.dobrerowery.pl/swaitlo-przednie-bontrager-ion-100-r?gclid=Cj0KCQjw9MCnBhCYARIsAB1WQVX-m47x_6MP4tHt_ppjvuvRrMVpFXeQiTvvZK3Fl8vbQEasA5I_FRkaAvCVEALw_wcB Oba proxy nieco zbyt słabe by być dobrze widoczne w słoneczny dzień.
Greg29 Opublikowano 31 Sierpnia 2023 Opublikowano 31 Sierpnia 2023 Te lampki to wkleiłem pierwsze lepsze, żeby tylko zobrazować o co mi mniej więcej chodzi. Wiem, że te Proxy są słabe. Może jednak zdecyduję się na tego iona chociaż chciałem tą lampkę też mocować w commuterze i boję się, że ktoś mi ukradnie bo ludzie się znają a ja mogę zapomnieć zdjąć jak pójdę np. do sklepu czy gdzieś
Nemrod Opublikowano 1 Września 2023 Autor Opublikowano 1 Września 2023 Tam jest zapięcie na gumkę. Ściąga się sekundę. Sama lampka jest tak mała, że zmieści się bez problemu w każdej kieszeni. 1
Otto Opublikowano 1 Września 2023 Opublikowano 1 Września 2023 Jeśli chcesz świetną lampkę pozycyjną na przód to polecam Bontrager Ion 200 RT. Jeśli trzeba posłuży też za awaryjne oświetlenie, żeby wyjechać z lasu do cywilizacji. Sprawdzone empirycznie. Tania nie jest, ale warta tych pięniędzy. 1
Greg29 Opublikowano 2 Września 2023 Opublikowano 2 Września 2023 @Otto Dziękuję za propozycję, jakby to miała być lampka tylko do szosy, którą nigdzie indziej nie jeżdżę to na pewno bym taką kupił - już dawno o nich czytałem i znam ich zalety. Ale ja chcę lampkę do roweru, który wykorzystuję na codzień: jako commutera a po pracy do wycieczek po okolicy. Boję się, że raz czy drugi zapomnę jej odpiąć jak pójdę do pracy czy do sklepu a ludzie wiedzą co to za lampka i ile kosztuje i komuś się przyklei do rączek. Dlatego na razie szukam tańszej alternatywy, jak nie znajdę to kupię iona 100 albo tą co @Nemrod podlinkował wcześniej - będzie od razu jako oświetlenie główne
mariush19 Opublikowano 13 Października 2023 Opublikowano 13 Października 2023 Widziałem tu polecany był King Kong X6, jak się spisuje posiadaczom po kilku miesiącach? fajna lampka , pasowała by do moich zastosowań, ale chyba zdobyła dużą popularność, bo cena już przekracza 300 zł.... albo ja nie umiem szukać
Nemrod Opublikowano 13 Października 2023 Autor Opublikowano 13 Października 2023 (edytowane) Ogólnie lampka spoko. Obecnie też testuje jeszcze innego King Konga. Co do X6 to faktycznie chyba popularność wywindowała cenę. He,he jak kupowałem to byłem pierwszy bo nie sprzedali jeszcze ani jednej sztuki. Tu trochę taniej: https://a.aliexpress.com/_ExDIsmf Ale ogólnie ostatnio coś wysyp niezłych światełek. Mam trzy całkiem ciekawe lampki, które czekają na reckę. Edytowane 13 Października 2023 przez Nemrod
add977 Opublikowano 15 Października 2023 Opublikowano 15 Października 2023 https://pl.aliexpress.com/item/1005005117968576.html? Dobrze się sprawdza. Uchwyt zajmuje bardzo mało miejsca na kierownicy. Mocno świeci, można ładować z niej inne urządzenia. Jedyny minus to ryzyko samoczynnego włączenia przy przypadkowy naciśnięciu guzika np. w plecaku. W polsce za 130zł.
Nemrod Opublikowano 16 Listopada 2023 Autor Opublikowano 16 Listopada 2023 (edytowane) King Kong MF-200 Można powiedzieć, że to mocniejsza wersja King Konga X6 z osobnym akumulatorem. Lewa strona X6, prawa MF-200: Konstrukcja jest podobna jak w Roxim x4 czy lampkach B&M Speed. Sam reflektor jest montowany na kierownicy zas pakiet akumulatorów gumową opaską na ramie. Jakość wykonanie jak dla mnie super. Wszystko idealnie spasowane. Cały reflektor ( i mocowanie) wykonany z aluminium ( ścianki robią wrażenie sporo grubszych niż w X6). Bo zamontowaniu lampka nie wydaje najmniejszych odgłosów na wertepach. Z racji małej masy na kierownicy kompletnie nie wpada też w drgania. Pakiet akumulatorów ma pojemność 12000 mAh. Posiada cyfrowy wyświetlacz z procentowym stanem baterii: W miejscu gdzie przylega do ramy posiada gumowe ożebrowanie: Posiada też funkcje powerbanku. Sam ładuje się jak i potrafi ładować inne urządzenia z mocą 30W. Tu mała uwaga. Posiada on wejście USB-C. W komplecie kabelek USB-C - UDB-C. Także, że ładować coś z wejściem micro USB trzeba by mieć odpowiedni kabel. Lampę obsługuje się pilotem identycznym jak ten dołączany do X6: Sama lampka posiada cztery tryby świecenia: z odcięciem słaby, z odcięciem mocny, migający i światła długie. Czyli jest tego o dwa tryby mniej świateł z odcięciem niż w x6. Trochę dziwne. Jak ona świeci ? Identycznie jak X6 ale ma więcej mocy. Czyli bardzo dobryrozkład światła w trybie świateł krótkich oraz dobry zasięg i nieco okrągły rozkład w trybie długich. Co do wad to dodatkowy akumulator i pilot muszą być podłączone kabelkami. Także miłośnicy schludnych pulpitów mogą nie być zadowoleni. Drugą wadą jest dla mnie ...żywotność baterii. Przez dużą moc lampki i taki duży pakiet jest dość szybko drenażowany. W trybie świateł długich i mocnych z odcięcie pociągnie jakieś 3h. W trybie słabszym z odcięciem kilka godzien , ( 6-7 ?). Gdyby dobrać tryby tak jak w X6 ilość światła nadal byłaby wystarczająca a żywotność powinna skoczyć o jakieś przynajmniej 50%> Podsumowując bardzo udana i mocna lampka. Oferująca dobrą jakość wykonania jak, dobre oświetlenie jak i wygodną obsługę. Edytowane 16 Listopada 2023 przez Nemrod 1
emenems1987 Opublikowano 20 Listopada 2023 Opublikowano 20 Listopada 2023 Czy ktoś z forumowiczów posiada lampkę Prox Kastor II 1100 lm i może się o niej wypowiedzieć. Ewentualnie jak wypada w porównaniu z modelem Prox Kraz. Nigdzie nie mogę znałeś testów tej lampki...
sałron Opublikowano 22 Listopada 2023 Opublikowano 22 Listopada 2023 W dniu 16.11.2023 o 11:14, Nemrod napisał: Pakiet akumulatorów ma pojemność 12000 mAh. Posiada cyfrowy wyświetlacz z procentowym stanem baterii: Napięcie tego pakietu? W dniu 16.11.2023 o 11:14, Nemrod napisał: Jak ona świeci ? Identycznie jak X6 ale ma więcej mocy. Czyli bardzo dobryrozkład światła w trybie świateł krótkich oraz dobry zasięg i nieco okrągły rozkład w trybie długich. Jaka barwa światła? Identyczna w trybie świateł mijania i drogowych? Dużo śmieci w beamie?
Nemrod Opublikowano 22 Listopada 2023 Autor Opublikowano 22 Listopada 2023 (edytowane) 11,5-16,8V 3A. Barwa identyczna. W za długie i krótkie światło odpowiadają takie same diody tylko są inaczej umiejscowione w obudowie. Nie świecą obie naraz przez co rozkład światła w trybie długich i krótkich dość mocno się różni. Co do rozkładu to można podejrzeć: https://a.aliexpress.com/_EvaGDrP Do wyboru jest jeszcze lampka MF-150 gdzie pakiet jest taki sam inna jest konstrukcja lampki. Zamiast lustra jest soczewka. Edytowane 23 Listopada 2023 przez Nemrod
sałron Opublikowano 23 Listopada 2023 Opublikowano 23 Listopada 2023 (edytowane) Takie napięcie sugeruje 4 ogniwa w szeregu... Jeśli pojedyncze ogniwa mają 3000 mAh, to Chińczyk powinien się nauczyć, że przy połączeniu szeregowym 4 sztuk, pakiet ma pojemność 3000, a nie 12000 mAh :]]] Identyczne diody dla poszczególnych sekcji nie gwarantują identycznego odcienia. Wystarczy, że będą inaczej wysterowane i już jest różnica. Ale to akurat szczegół, bo trudno jest to zgrać idealnie w jednym i relatywnie niewielkim odbłyśniku. Na beamshoty już trafiłem na Ali. Rozkład wygląda obiecująco. Ale co z tą jednorodnością? Patchworkowo, czy raczej spójnie? Zasięg świateł mijania w odniesieniu do B&M Ixon Space? A ta druga to chyba MF-100, a nie MF150? Miałeś z nią kontakt? Sprzedawca skąpi informacji i zdjęć. Ciekawe, czy choć trochę zbliża się do Lupine AF. Może klona zrobili... Edytowane 23 Listopada 2023 przez sałron
Nemrod Opublikowano 23 Listopada 2023 Autor Opublikowano 23 Listopada 2023 Samo odcięcie bardzo dobre. Praktycznie jak w konstrukcjach zgodnych ze StVzo. Zasięg świateł mijania powiedziałbym, że minimalnie mniejszy niż w B&M ale porównując dla innych lampek dla mnie drugie miejsce. Sam rozkład dość spójny. Spróbuje strzelić jakieś fotki z porównaniem z Spacem i Rockbrosem RHL3000. Dla mnie dość dziwny jest rozstrzał między światłami mijania a długimi. W innych lampkach zapala się dodatkowa dioda( diody) doświetlająca. Tutaj masz uczucie, że zapaliłeś inną lampkę.
sałron Opublikowano 23 Listopada 2023 Opublikowano 23 Listopada 2023 (edytowane) Widzę to po beamshotach. No tak zrobili, że przełączają diody dla poszczególnych trybów (identycznie zresztą jak w reflektorach moto żarniki w żarówkach H4). B&M w swoich topowych lampach przygasza sekcję dla świateł mijania i dołącza sekcję dla świateł drogowych - tak, że strumienie się uzupełniają, a oko lepiej adaptuje do widzenia w dal. Tutaj jak widać postanowiono inaczej. W King Kong X6 też tak jest? Pytanie czy da się tą lampkę dobrze ustawić, tzn. mijania tak, aby świeciły dość daleko jednocześnie nie oślepiając, a drogowe wtedy nie będą zanadto w kosmos? Martwi mnie jeszcze ten akumulator, bo to on winduje cenę względem X6. Przy takim układzie ogniw powinien tam być balanser. Z doświadczenia wiem, że przy kiepskich zabezpieczeniach bez balansera, ogniwa bardzo szybko "rozjeżdżają się napięciowo", co prowadzi w niedługim czasie do degradacji całego pakietu. Najgorsze ogniwo staje się początkiem końca. I nic z tym się nie zrobi jeśli pakiet jest zamknięty. I teraz kwestia: przyoszczędzili, czy nie...? Edytowane 24 Listopada 2023 przez sałron
Nemrod Opublikowano 24 Listopada 2023 Autor Opublikowano 24 Listopada 2023 (edytowane) W X6 jest tak samo. Wydaje się, że same diody i lustro nie zmieniono. Za to sama obudowa zdaje się być nieco grubsza w MF-200 i dodatkowo doszło ożebrowanie. Przy optymalnym jak dla mnie ustawieniu świateł mijania zasięg jest bardzo dobry. Ale właśnie w trybie długich sporo światła wtedy idzie w kosmos. Rozkład robi się okrągły a lepiej byłby bardziej eliptyczny z rozciągnięciem na boki. Ogólnie to nie ma tragedii ale szłoby to zrobić lepiej. A i jeszcze pakiet może być zasilany w czasie świecenia z zewnętrznego źródła. Podobnie zresztą jak się okazuje również X6. Obiecane shoty: MF-200 odcięcie: B&M odcięcie: Rockbros RHL3000 odcięcie: I jeszcze światła długie: Mf-200: I RHL3000: Edytowane 24 Listopada 2023 przez Nemrod
never Opublikowano 14 Grudnia 2023 Opublikowano 14 Grudnia 2023 (edytowane) W dniu 3.03.2023 o 22:51, Nemrod napisał: Lampka King Kong x6 Pro. Lampka dobrze wykonana. Cały korpus jest metalowy tylna klapka zrobiona z tworzywa. Za zasilanie odpowiada wbudowany akumulator o pojemności 4000 mah. Jest możliwość zasilania jej w czasie pracy z powerbanku. Stan zasilania naładowania jej sygnalizuje dioda. 100-30% zielona, 30-0% czerwona. Uchwyt jest bardzo stabilny. Lampka nie nie trzęsie się na wybojach ani nie hałasuje. W komplecie dodatkowo otrzymujemy przewodowego pilota, który wpina się w port zasilania ( USB-C). Lampkę obsługuje się dość standardowo. Są 4 tryby o różnej intensywności świateł krótkich, tryb migający i tryb świateł długich. Za oświetlenie odpowiadają dwie diody: Jedna za tryby z odcięciem zaś druga za tryb długich świateł. Dobra a jak to świeci ? Nadspodziewanie dobrze. Tryb świateł długich jest ok. Może nieco za dużo światła idzie do góry a intensywność widziałem lepszą ale spokojnie nadaje się do jazdy. Sam zasięg jak i rozkład światła są na przyzwoitym poziomie. Co się zaś tyczy trybów z odcięciem to samo odcięcie jak i rozkład światła są bardzo dobre. Zasięg może jest nieco mniejszy niż w takim Ixione Space ale za to x6 świeci szerzej i produkuje mniej artefaktów. Natężenie światła w najwyższym trybie jest całkiem imponujące a i nawet w najniższy nadaje się do jazdy. Podsumowując: lampka dobrze wykonana, ze stabilnym mocowaniem, pilotem ułatwiającym obsługę i jakością oświetlenia mogąca konkurować ze znacznie droższymi konstrukcjami. Z wad to przede wszystkim przydałby się nieco dokładniejszy system pokazujący ile pozostało energii w baterii. W kategorii jakości do ceny killer. Rozważam, zakup tej lamki, czy może ktoś podzielić się informacją, jakie są czasy pracy na poszczególnych trybach. Rozumiem, że podczas ładowania z powerbank długi tryb nie działa, czy można go włączyć przyciskiem na lampce bez sterowania ? Nie znalazłem tej informacji na aukcjach. I dopytam, czy są tylko 4 tryby 1500 lm, 800 lm, 200 lm oraz SOS 1500 I chyba jest wersja dostępna z bezprzewodowym pilotem , ale zastanawiam sie czy to ta sama wersja, i tu są czasy pracy podane, ktore moim zdaniem są zawyżone 1500 lm - 4 godziny, jakoś trudno mi uwierzyć przy baterii 4600 mah https://pl.aliexpress.com/item/1005006211020750.html?spm=a2g0o.detail.1000014.5.4fa7lsO5lsO5Kl&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.40000.326746.0&scm_id=1007.40000.326746.0&scm-url=1007.40000.326746.0&pvid=c1526e0b-a13d-411b-a1d7-2f1054489291&_t=gps-id:pcDetailBottomMoreOtherSeller,scm-url:1007.40000.326746.0,pvid:c1526e0b-a13d-411b-a1d7-2f1054489291,tpp_buckets:668%232846%238113%23634&pdp_npi=4%40dis!PLN!202.67!194.33!!!50.10!!%402103868a17025501351583761eb827!12000036297057892!rec!PL!4750818586!AB&search_p4p_id=20231214023535322492616275676094170_0 Edytowane 14 Grudnia 2023 przez never
Nemrod Opublikowano 14 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 14 Grudnia 2023 Czasy są dość mocno zawyżone. Dokładnie wszystkich nie sprawdzałem ale w najwyższym będzie około 1h40 min. Są 4 tryby świateł mijania. Dodatkowo dwa migające. Plus światła długie ale je można odpalić tylko z pilota. Co do wersji z bezprzewodowym pilotem to pojawiła się niedawno i jest ciekawym rozwinięciem. 1
never Opublikowano 14 Grudnia 2023 Opublikowano 14 Grudnia 2023 Dziękuje za info, zamówiłem z bezprzewodowym. Tak, 1.5h to ma sens -mam powerbank 20 000 mah, to da radę Podzielę się opinią w nowym roku I tak większość czasu będę jeździł na 800 lm, to pewnie z 3 godziny, więc spokojnie mi to wystarczy bez ładowania na większość moich jazd. Pozdrawiam M
Chrismel Opublikowano 1 Marca 2024 Opublikowano 1 Marca 2024 @Nemrod czy masz jakiekolwiek informacje co zamierza Spanninga ? Mam ich lampkę Axendo 60 USB i jak do tej pory nikt nie zrobił (jak dla mnie) lepszej od niej. Ale zniknęła z ich oferty a na magazynach zostały już tylko pojedyncze egzemplarze. Czy wiesz może czy zamierzają wypuścić coś nowego opartego na patencie Philipsa ? Bo zastanawiam się czy nie kupić jednej na zapas. Niby 200 zł nie majątek ale jakby mieli jakąś nowość w zanadrzu to wolałbym coś mocniejszego.
Nemrod Opublikowano 1 Marca 2024 Autor Opublikowano 1 Marca 2024 Szczerze to jakoś słabo z tych patentów korzystając patrząc na ubogie portfolio. Od serii Axendo nic nowego właśnie chyba nie wypuścili. Sporo za to działają Chińczycy. Wspomniany już wcześniej Kong X6 czy Magicshine Evo 1700 ( CBL1600) to już naprawdę dobre konstrukcje. 2
Chrismel Opublikowano 1 Marca 2024 Opublikowano 1 Marca 2024 Ano słabo ale strasznie mi pasuje ten rozkład światła z Axendo.
never Opublikowano 3 Marca 2024 Opublikowano 3 Marca 2024 Kong X6, a właściwie X7 pro, jest naprawdę wart swojej ceny. Mam już dwie, a kolega zamówił też wersję 1200LM na wymienne akumulatory 18500 i przyznam, że jest naprawdę spoko. Myślę, że bardzo dobry sprzęt za tą cenę. Trzeba pilnować by nie spadła na beton, lub coś twardego, bo jednak jakość materiału jest jak cena. I zdalny pilot naprawdę spoko do sterowania w trakcie jazdy. Inteligentnych trybów nie testowałem, nie lubię ich.
Nemrod Opublikowano 4 Marca 2024 Autor Opublikowano 4 Marca 2024 A właśnie. Z tego co piszesz kupiłeś wersję bezprzewodową. Pytanie czy rozkład światła wygląda tak jak na filmiku z aukcji: https://a.aliexpress.com/_EG5t4Wh Bo u mnie w wersji z zewnętrzym aku jak i tej przewodowej wygląda przy długich kompletnie inaczej. Robi się bardziej okrągły gdy na filmiku poprostu dochodzi jakby górna belka.
Chrismel Opublikowano 4 Marca 2024 Opublikowano 4 Marca 2024 @Nemrod doczekałem się odpowiedzi od Spanninga. Axendo 60 USB jest już nieprodukowany i nie przewidują wprowadzenia następcy.
Rekomendowane odpowiedzi