Skocz do zawartości

Lampki

Nemrod

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czasy działania jak najbardziej realne biorąc pod uwagę wielkość ogniw i strumień świetlny. Ciekawe jak będzie z rozkładem światła.

Opublikowano

Jeżeli projektują lampkę przednią która ma współpracować z tylną Flare RT to powinna mieć zbliżone czasy działania w nocy. Ixon Space ma u mnie realny czas działania przy zmianie trybów w zależności od okoliczności około 10-12 godzin. Spanninga Axendo 60 USB z którą ostatnio jeżdżę minimalnie krócej ale nadal jest to 8-9 godzin. I z takimi lampkami da się gdzieś wyjechać bez zabierania powerbanka. Nawet nie muszą być w pełni naładowane jak nie planujemy długiej jazdy. Natomiast 3 godziny nowego Treka to dla mnie kpina. Zwłaszcza za 849 zł. Właściwie to trzeba wyjeżdżać zawsze z lampką naładowaną na 100% i mieć w zapasie powerbank.

Opublikowano

No fakt, że trybów normalnych mogli zrobić więcej niż dwa. Ja powoli rozglądam się za czymś na płaską kierownicę bo uchwyt Space nie bardzo się chce z nią dogadać.

Opublikowano
Kupiłem taki bar extender na Amazonie jakiś czas temu. Zamontowałem i zdjąłem. Oszpeciło mi to rower bardzo. Także na szosę tego więcej nie założę, ale na drugim rowerze, który mam na dojazdy do pracy czy na zakupy sprawdza się dobrze.
PS: zdecydowanie wolę mieć to zamontowane pod, a nie nad mostkiem.
PS2:
Ta "rurka", na której montuje się uchwyt lampki jest wąska i śliska, także w niektóre uchwyty lampek mogą wymagać zastosowania grubszych gumowych podkładek.
  • Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 30.09.2022 o 22:17, Nemrod napisał:

Trek ( ciekawe czemu nie pod brandem Bontrager) wypuścił nowe lampki z odcięciem:

Czy ktoś miał już okazję obadać te lampki?

Byłem tuż przed zakupem ION PRO RT, kiedy wyskoczył mi ten nowy Commuter PRO i znowu dał do myślenia. 
Raczej nie mam obaw o miasto, nie mam wielkich wymagań na miasto, prócz chęci bycia przyjaznym nieoślepiaczem, bardziej ciekaw jestem jak się spisuje w terenie w porównaniu do IONa pro, a mając na względzie rozkład światła, pomijając chwilowo różnicę 300lm

Opublikowano (edytowane)

Wadą każdej lampki z odcięciem podczas jazdy w terenie jest drastyczny spadek zasięgu kiedy obniży się przód roweru. Na przykład zaczynamy zjazd lub przednie koło wpadnie w dołek. Następna sprawa to zwisające gałęzie - nie widać ich. Z pozoru problem niewielki. I w sumie jest niewielki jeżeli jeździmy zawsze w okularach ochronnych. Dostałem już kilka raz w twarz w ten sposób i nic się nie stało ale nie wiem co mogłoby się stać gdybym okularów nie miał. Także lampka tego typu nadaje się do przejechania po drodze terenowej ale nie do komfortowego, częstego, szybkiego poruszania się po takich drogach. Jak ktoś jeździ sporo w terenie, zwłaszcza pagórkowatym, lepiej wybrać lampkę z tzw. dual beam lub mieć dwie lampki (jedną z odcięciem drugą bez).

Edytowane przez Chrismel
  • Lubię to! 2
Opublikowano
Cytat

lub mieć dwie lampki (jedną z odcięciem drugą bez)

No właśnie ja tak mam :) 

A w sumie to trzy bo na dzień czy raczej poranki jak jadę do pracy i jest już widno ale nie do końca albo tuż przed zmierzchem kiedy jest jeszcze widno ale nie do końca :) i nie potrzebujesz lampki do oświetlania drogi ale do bycia widocznym to w moim commuterze mam na stałe taką odblaskowo-ledową - bo niby zgodnie z przepisami musisz mieć biały odblask z przodu a przy okazji jak włączę ją w tryb czu to świecenia stałego czy migania w warunkach prawie-dziennych to jestem bardziej widoczny a lampkę z odcięciem mam w plecaku czy torbie podramowej i używam tylko jak jest ciemno. Tą bez odcięcia to używam generalnie tylko w mtb, którym raczej nie jeżdżę po drogach publicznych a jak jadę w teren to wrzucam do podsiodłówki w razie W.

Opublikowano
W dniu 21.10.2022 o 03:07, Chrismel napisał:

(...) Także lampka tego typu nadaje się do przejechania po drodze terenowej ale nie do komfortowego, częstego, szybkiego poruszania się po takich drogach. Jak ktoś jeździ sporo w terenie, zwłaszcza pagórkowatym, lepiej wybrać lampkę z tzw. dual beam lub mieć dwie lampki (jedną z odcięciem drugą bez).

Zgadzam się, jednakże zapis na stronie Treka: "Mocny promień o jasności 1000 lm rozświetla całą ścieżkę lub szlak, idealny do jazdy MTB" oraz opis na stronie https://magazynbike.pl/2022/09/17/trek-commuter-pro-rt-swieci-nie-oslepiajac-nadjezdzajacych-pojazdow/ : "Tryb „High Beam” oznacza przełączenie się na pełne pokrycie, dzięki czemu można zobaczyć więcej otoczenia(...)" sugerować może, że mamy tu dwie wiązki, jak ma to miejsce np. w Lupine?

Nigdzie lokalnie nie mam tych lampek do obadania, nie ukrywam, że tryb "high beam" mnie intryguje, a youtuby niestety pełne tylko marketingowego bełkotu i żadnej konkretnej treści / recenzji ze zdjęciami w terenie.

Opublikowano (edytowane)

Spojrzałem na czasy pracy i całkowicie straciłem zainteresowanie lampką stąd moja uwaga odnośnie używania jej w terenie. Ale faktycznie wygląda że ma dual beam czyli powinna się sprawdzić zarówno w terenie jak i poza nim. Wynika to nawet z instrukcji:

Mode / Run Time

High beam 1000 / 1.5
Low beam 500 / 3.0
Day Flash 300 / OFF 12

Z drugiej strony lampka która podczas standardowej jazdy w nocy świeci 3 godziny niezależnie od ceny wymaga przemyślanego zakupu. Ja w każdym razie bałbym się gdzieś z nią wybrać. Użyję kilka razy trybu high beam, zrobi się chłodniej, wydajność akumulatora spadnie i z 3 godzin zrobią się 2. Nawet jak nie planuję dłuższej jazdy mogę po drodze załapać gumę, zacznie wiać, jazda mi się odrobinę przedłuży i co wtedy ?

Dla porównania taki Fenix BC26R: https://fenix.pl/product/49046,latarka-diodowa-fenix-bc26r-rowerowa przy ustawieniu na 600 lumenów świeci 9 h 30 min a w trybie 50 lumenów 65 godzin czyli w razie czegoś mamy bezpieczny zapas i nie ma konieczności wyjeżdżania zawsze z lampką naładowaną w 100%.

Edytowane przez Chrismel
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Sorki ale Fenix tą tabelką robi ludzi w balona. Przy strumieniu 600 lumenów zapotrzebowanie na prąd wynosi około 1400 mah/h. Przy aku o pojemności 5000 mah daje to około 3,5h. Także albo czasy wzięte z kapelusza albo strumień dużo niższy( najpewniej jedno i drugie).

Zresztą nieścisłości widać też dalej. Dla trybu 600 jest 9:30 a dla 200 jest 18 h.

Gdzie przy trzykrotnie mniejszym trybie czasy powinny być ponad trzykrotnie dłuższe gdyż mniejsze są straty na cieple i lepsza efektywność.

• Lubię to! 1
Opublikowano

@Nemrod też mi ta tabela na pierwszy rzut oka podejrzana była. Nie zdążyłem się wczoraj wgryźć i policzyć. Znowu typowo chińskie żonglowanie cyferkami oderwane od jakiejkolwiek rzeczywistości.

Jeśli pozwalają sobie na takie manipulacje, to znając życie, chiński akumulatorek brandowany Fenix z dumnym napisem 5000mAh, będzie miał góra 2/3 deklarowanej pojemności (optymistycznie przyjmując). Podejrzenie zdaje się potwierdzać jeden głos znaleziony na youtubach, który zbadał długość ładowania tego akku (ARB-L21) prądem 5A: 30minut, 2A: 2h, 1A: 4h - jeśli ładował od zera do full, wychodzi przedział 2,5~4Ah pojemności.

Co do samej lampki BC26R nie pasuje mi jej dość wąski rozkład światła z hotspotem, który widać na filmach nie zrobionych przez Fenixa.

W tym momencie moje zaufanie do rzetelności produktów tej firmy przepada.

Opublikowano

@saphriijak wynika z postu Nemrod-a dość niefortunnie podałem przykład tego Fenix-a odnośnie czasu pracy. Natomiast są lampki które pracują na jednym ładowaniu znacznie dłużej i to wiem na pewno bo ich używam. Jak choćby wspomniane przez mnie kilka postów wyżej Spanninga Axendo 60 USB czy B&M Ixon Space. Z tym że nie są to lampki dual beam i w terenie się nie sprawdzą. Z lampek które miałem najlepszą do jazdy terenowej był Knog PWR Mountain 2000L z uwagi na kołowy rozkład światła. A czasy pracy są na bardzo przyzwoitym poziomie. Ale ta z kolei całkowicie nie nadaje się do oświetlania drogi po której poruszają się inni użytkownicy. Także jakiś wybór na rynku jest. Trzeba tylko doprecyzować swoje potrzeby.

U mnie najlepiej sprawdza się zestaw Ion 100 R + Flare R + Spanninga Axendo 60 USB ale to wynika z bardzo wielu czynników także podaję to wyłącznie jako ciekawostkę.

Opublikowano (edytowane)

@Chrismel Nie ma sprawy, domyślam się że są takie, co mogą działać dłużej, pytanie jak Bontrager w stosunku do innych zarządza energią, bo jeśli ma ustawienia zachowawcze i nie drenuje ogniwa do granic, to czas działania faktycznie będzie krótszy, lecz życie ogniwa dłuższe. Ale to tylko gdybanie.
Ciekawostka: Bontrager ION Pro RT ma ogniwo 21700@5000mAh (oficjalnie), nieoficjalnie ktoś rozebrał i zobaczył 4800mAh (znalezione w internetach),  Commuter Pro RT 21700@4800 (oficjalnie). 

Szkoda, że ogniwa w Bontragerach nie są wyciągane, jak w Feniksie - w razie planowanej dłuższej wyprawy, drugie naładowane ogniwo w kieszeni załatwia sprawę. Oczywiście można posiłkować się powerbankiem, co też złe nie jest, ale miejsce na powerbank do jazdy też trzeba zorganizować. (edit: nie dotyczy Commuter Pro RT > czytaj na końcu)

Odnośnie wspomnianego przez Ciebie zestawu lampek. Ja mam ION200RT+Flare RT, a Knoga PWR (bodajże 1000) ma mój kompan rowerowy.
ION200RT daje radę nocą w leśnym terenie, ale dla tempa raczej umiarkowanego i szczerze powiem, że wiele nie odstaje od Knoga kolegi. Mimo wszystko i tu i tu brakuje oświetlenia na odległość. W ION długość pracy na pełnym świetle ledwo co starcza, powroty do domu przez centrum, to już tylko na pulsacyjnym, a i w trasie staram się jak mogę oszczędzać. Wyjściem byłby jakiś powerbank, ale jeszcze do tego nie doszedłem. 
Co do Knoga PWR - lampka fajna, nie mam większych zastrzeżeń co do samego jej świecenia, ale jak wspomniałem wyżej moc świecenia nie jest drastycznie większa od mojego IONa200. Lepsza na offroad niż na drogę, to już wiadome, ale znalazłem minusy. Kompan ma oryginalne z zestawu mocowanie założone w gravelu, w którym świeci ona prawidłowo. Dokupił drugie mocowanie do górskiego i... lampka jest w nim obrócona o 90st. co daje wąski pionowy strumień światła = idealny oślepiacz. Nie wiem dlaczego tak jest, czy kupił coś źle, czy ten typ tak ma. Jednak to co wykluczyło dla mnie Knoga z rozważań jest brak możliwości podpięcia powerbanka by kontynuować jazdę - stój i czekaj aż się naładuje - bez sensu. 

Spanninga niespecjalnie mi pasuje. Jeśli miałbym na celowniku coś stricte na drogę, szukałbym czegoś gabarytowo znacznie mniejszego

Po przewałkowaniu wątku znów trochę westchnąłem do Ixon Space, ale wygląda na to, że wszędzie wyprzedany... zresztą - nie dla mnie, za duża kobyłka

Bliskie ideału są na chwilę obecną lampy Outband. Są kompaktowe (mają w sobie ogniwa, a nie jakieś sakwy z ogniwami do ramy) i są montowane centralnie przed mostkiem - miód na moją estetykę. Psychicznie odrzuca mnie widok dużych sterczących akcesoriów na kierownicy, zwłaszcza jeśli są dopięte od góry. Między innymi z tego powodu nie poszedłem w Ixon Space.
W Outbandzie brakuje mi trochę uniwersalności - w EVO trybu świecenia z odcięciem, w Detourze dodatkowych dwóch diód na teren.  Poza tym bajka, jeśli chodzi o możliwość zasilania ich z powerbanka w czasie pracy, czy używania jako powerbank do czegokolwiek.

Nie mogę się doczekać obadania Commutera Pro RT i porównania z ION Pro, ale lokalny sklep jeszcze na niego czeka.

Koniec końców może uda się coś z tego całego przebierania wybrać :)

EDIT:

Commuter PRO RT wypada z mojej listy, właśnie wczytałem się w opinię:
Battery life is a little shorter than hopes at nearly three hours in low mode (more than bright enough), the unit cannot be charged during use with power bank or Dynamo which is a big shame.

Uwsteczniają się?

Edytowane przez saphrii
Opublikowano (edytowane)

Tylko Knog PWR Mountain ma kołowy rozkład światła Pozostałe wersje mają eliptyczny i nie można ich obracać. Miałem wersję Trail (starszą, 1000 lumenów) i z pewnością świeci lepiej niż 200RT. Być może kolega ma ograniczoną moc tej lampki za pomocą programu Modemaker ?

Podrzucę Ci jeszcze jeden pomysł. Dynamo Son 28 i jakaś lampka do tego. Jak jej nie włączysz to dodatkowych oporów praktycznie nie masz (około 0,25W-1,25W).

Generalnie temat dobrych lampek z odcięciem jest, mimo upływu lat, nadal ciężki. Szkoda że patent od Philipsa kupiła Spanninga a nie jakaś lepsza firma. Po obejrzeniu większości lampek dostępnych na rynku ten rozkład światła najbardziej mi odpowiada. A Spanninga nie rozwija w ogóle tego rozwiązania.

Edytowane przez Chrismel
Opublikowano

Tak, jego Knog to Trail ma wiązkę eliptyczną, wiemy, że nie można obracać, a jednak oryginalne dokupione mocowanie obróciło lampkę i nic z tym się nie da zrobić. Być może jeśli Mountain, jak piszesz, ma wiązkę kołową, to dokupił mocowanie do Mountain... Dopytam

Raczej nie grzebał przy Knogu programowo - zapewne by się tym pochwalił, ale podsunę mu opcję. Teraz gdy jasność zrobi na max to oczywiście Knog świeci jaśniej od bąbelka 200RT, ale żeby robiło znaczną różnicę w terenie, nie powiem. Wpływ na odbiór obecnie ma ten jego pionowy rozkład światła, ale jeśli chodzi o zasięg na odległość to efektu wow nie ma. Któregoś razu dołożyłem do pary z ionem Mactronica Scream02 z rastrem rozpraszającym na boki, odniosłem wrażenie, że światła mamy tyle samo, może nawet ciut więcej u mnie.

Nie no, dynamo do do fula i xc? ;) gdyby ktoś raczył wdrożyć do produkcji generator montowany powiedzmy wraz z tarczą hamulcową, ew. jakoś nakładany do osi i szprych z prawej strony przedniego koła, to może, może... ale przeplatać kół nie zamierzam, albo zakładać innego koła, gdy zamierzam pojeździć po ciemku  :D

Tak zachwalasz, że obadam przy okazji tę Spanningę 60, jak nie dla siebie, to na prezent.

Zapomniałem jeszcze napomknąć wcześniej - jakieś uwagi/doświadczenia dla lampek Ravemen PR-1200, 1600? Ewentualnie 2400?

Opublikowano (edytowane)

Założyciel wątku, Nemrod, używał i testował Ravemen-a 1600 więc poszukaj jego postów. Jest dużo informacji na jego temat.

Gdybyś kupił Spanningę to mam jedną sugestię. Od spodu jest port do ładowania z gumową zaślepką. Zaślepka nie jest na stałe przymocowana do lampki i na pewno wypadnie. Trzeba ją po każdym ładowaniu zalepić jakąś taśmą, np. elektryczną.

Edytowane przez Chrismel
Opublikowano (edytowane)

Ravemena PR-1200 dokładnie. W sumie to jest w rowerze syna do dzisiaj.

Co do Ravemena to zalety to  w sumie system dual beam, solidny uchwyt, przemyślana obsługa i wyświetlacz pozwalający dokładnie kontrolować stan baterii.

Wady to nieco hałasuje na wybojach, zasięg krótkich świateł i brak szybkiego ładowania.

A, że dawno nic nie było...

Lampka Dosun AF400

DSC_1674.thumb.JPG.d0985a5c8013c8bd2b49343498410e02.JPG

Dość zgrabna konstrukcja. Za rozkład światła odpowiada soczewka.

DSC_1673.thumb.JPG.af987c2b224fe0ee5e36738f7523c380.JPG

Zasilana jest ogniwem o pojemności 2600 mAh. Powala one lampce pracować odpowiednio 1,5h -3h-12h zależnie od trybu.

Uchwyt jest całkiem solidny. Dość pewnie trzyma lampę. Co ciekawe pozwala również na montaż na szosowych kierownicach aero ( sprawdzone).

Co do jakości wykonania nie mam raczej zastrzeżeń. Wszystko jest dobrze spasowane.

Jak to świeci ? Odcięcie jest bardzo dobre. Jedno z najlepszych z jakimi miałem do czynienia. Sam zasięg jest przyzwoity a obszar na który pada światło jest dość równomiernie oświetlony.

Szerokość jest za to przeciętna ale powiedzmy jeszcze akceptowalna.

Problemem jest za to odległość w której zaczyna się oświetlony obszar. Przy w miare normalnym ustawieniu jest to około 5 m od przedniego koła. Co prawda lampka emituje nieco dodatkowego światła przed kołem ale jest go zbyt mało by mówić o pełnym komforcie.

DSC_1678.thumb.JPG.06c24f6af887819ab0dae6959bf8ab59.JPG

Sytuacje zdecydowanie poprawia wspomożenie jej małą lampką ( 250 lumenów) która doświetla obszar przed kołem:

DSC_1675.thumb.JPG.964020090836759cb36bd48f68b0a3f8.JPG

Podsumowując:

Na plus można zaliczyć skuteczne odcięcie, dobry zasięg, uniwersalny uchwyt i dobrą jakość wykonania.

Do minusów to nie do końca dobry rozkład światła i brak trybu migającego ( ktoś tu chyba w rynek niemiecki celuje).

Edytowane przez Nemrod
Opublikowano

Czas na pierwsze obmacanki z lampką Trek Commuter Pro RT :) 

Do zdjęć świeciłem z ręki na wysokości +/- kierownicy i starałem się utrzymać jeden poziom  - jak światła samochodowe - po czym przeklikałem się przez tryby.
Po fakcie stwierdziłem, że mogłem poświecić nieco wyżej, niemniej na murze za białymi samochodami już zaczynała wspinać się wiązka. Zdjęcie nie oddaje, ale była wyraźna.

Światła mijania - odcięcie bardzo ładne i wyraźne. W tym trybie mamy wyraźne dwie strefy, bliska zaczyna się tuż przed kołem i jest przyjemnie szeroka, dalsza jest znacznie jaśniejsza, węższa, ale i równomierna w całym polu. Na żywo miałem również wrażenie, że świeci równo aż po mur - prawdopodobnie efekt wygaszenia na zdjęciu w oddali spowodował lekko opadający w kierunku budynku w którego kierunku świeciłem bruk.

Światłą drogowe - zrobiły efekt wow. Bez zmieniania poziomu lampki wcisnąłem przycisk trybu. Snop światła rozszerzył się w górę. Jasność ogólna nieznacznie wzrosła, ale wiązka jest niczym w samochodzie. 

Tryb dzienny mrugający - lampka świeci wiązką świateł drogowych.

20221103_171734.jpg 20221103_171737.jpg
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.10.2022 o 17:28, Chrismel napisał:

Dla porównania taki Fenix BC26R: https://fenix.pl/product/49046,latarka-diodowa-fenix-bc26r-rowerowa przy ustawieniu na 600 lumenów świeci 9 h 30 min

600lm i 9,5h z ogniwa 5000mAh jest obecnie nieosiągalne. Fenix w pigułce: 600lm przez 2-3 minuty od włączenia, a potem lecimy w dół na 200lm i wychodzi 9h... :-]

W dniu 25.10.2022 o 23:00, saphrii napisał:

W Outbandzie brakuje mi trochę uniwersalności - w EVO trybu świecenia z odcięciem, w Detourze dodatkowych dwóch diód na teren.  Poza tym bajka, jeśli chodzi o możliwość zasilania ich z powerbanka w czasie pracy, czy używania jako powerbank do czegokolwiek.

Tak miało być Trail Evo - teren, Detour - szosa. Korekta: można przedłużać czas pracy tych lamp z powerbanków, ale nie da się ich używać jako powerbanków do innych urządzeń.

W dniu 26.10.2022 o 04:27, Chrismel napisał:

Generalnie temat dobrych lampek z odcięciem jest, mimo upływu lat, nadal ciężki. Szkoda że patent od Philipsa kupiła Spanninga a nie jakaś lepsza firma. Po obejrzeniu większości lampek dostępnych na rynku ten rozkład światła najbardziej mi odpowiada. A Spanninga nie rozwija w ogóle tego rozwiązania.

Otóż to. Lata lecą, a postęp w temacie mizerny. Co do Philipsa - od lat twierdzę, że Saferide 80 (i Saferide 60, którego to wciąż ujeżdżam w rowerze miejskim z prądnicą) to najlepszy rozkład światła z jakim się spotkałem. Po konstrukcji widać co jest potrzebne do uzyskania takiego efektu i jakie są konieczne proporcje wielkości czipa LED względem wielkości lustra, aby można było mówić o sensownym manipulowaniu światłem (taka dygresja w temacie lamp z odcięciem wykorzystującym duże diody w małych lusterkach). A trzeba wziąć pod uwagę, że było to ~300lm z dwóch diod Luxeon Rebel. Śmiem twierdzić, że to najlepiej wykorzystane 300lm w historii konstrukcji lamp rowerowych. Ehh, gdyby ówczesnego Saferide-a 80 rozwinąć o współczesne rozwiązania - zasilanie i czipy, oraz poprawić błędy...

1067909043_philipssaferide.thumb.jpg.0ce7d7cfbde82cf9def89eefb0fbdbed.jpg1415900587_saferide80.thumb.jpg.ca1eb04e53db7bfac66c48d0c20ff5f4.jpgtabela.thumb.JPG.a4109d46e5b865cca878c19599d5f472.JPG

W dniu 3.11.2022 o 21:22, saphrii napisał:

Czas na pierwsze obmacanki z lampką Trek Commuter Pro RT :)

Światła mijania - odcięcie bardzo ładne i wyraźne. W tym trybie mamy wyraźne dwie strefy, bliska zaczyna się tuż przed kołem i jest przyjemnie szeroka, dalsza jest znacznie jaśniejsza, węższa, ale i równomierna w całym polu.

20221103_171734.jpg

Czy na żywo zmiana odcienia światła jest też tak widoczna jak na foto? I czy światło jest aż tak zimne? Zdjęcie zrobione w otoczeniu sodówek, więc trzeba brać poprawkę, ale na pierwszy rzut oka widzę, że podstawową wadą jest koszmarny tintshift i ta temperatura barwowa właśnie...

Edytowane przez sałron
  • Lubię to! 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 6.11.2022 o 18:54, sałron napisał:

nie da się ich używać jako powerbanków do innych urządzeń.

Ups, to przepraszam za wprowadzenie w błąd. Wydało mi się, że gdzieś tak doczytałem, albo pomieszałem z inną. Tak czy inaczej funkcja lampki jako powerbanku przynajmniej mnie zupełnie nie interesuje.

Tak miało być Trail Evo - teren, Detour - szosa.

Nie twierdzę, że nie. Stwierdzam jedynie zapotrzebowanie na coś spełniającego się i na ulicy, i offroad. A brakuje tak niewiele. A tak mamy dwie specjalizowane lamki i żeby być zadowolonym, trzeba by kupić obie ;) 

Czy na żywo zmiana odcienia światła jest też tak widoczna jak na foto? I czy światło jest aż tak zimne? Zdjęcie zrobione w otoczeniu sodówek, więc trzeba brać poprawkę, ale na pierwszy rzut oka widzę, że podstawową wadą jest koszmarny tintshift i ta temperatura barwowa właśnie...

Właśnie ciężko oddać to smartfonem. Już widać po białej kamienicy w tle jak balans bieli szalał - na pierwszym jest zupełnie żółta, na drugim wpada w pomarańcz z lekką magentą. Czy były chłodne? Raczej nie aż tak jak wyszło na zdjęciu. W pomieszczeniu nie odbiegała od Bontragera Ion Pro RT. Niemniej temperatura nie była nieprzyjemnie niebieska. 

Niestety tintshift jest wyraźnie widoczny, co widać również na zdjęciu zapożyczonym ze strony https://plus1bicycles.co.jp/news-2/3865/

compRT1-2-1024x768.jpg

Edytowane przez saphrii
Opublikowano

Czesc, czy wyszlo moze cos lepszego od Lupine SL AX?

potrzebuje porzadnego swiatla do gravela, szosa/teren = 50/50

na codzien uzywam Ravamen PR1600 ale:

- odciecie ma to slabe w soczewce “na droge”

- nawet w trybie max zdecydowanie za malo swiatla w teren przy szybkiej jezdzie

- za mala autonomia

zbieralem sie juz jakis czas temu do tej Lupine ale w miedzyczasie sie zima skonczyla, moze pojawily sie jakies jeszcze lepsze opcje w tzw miedzyczasie?

Opublikowano (edytowane)

Czy lepszego hmm...może inaczej kokurencyjnego. Np taka Supernowa M99 MINI PRO B54.

HE ja obecnie testuje chińską  lampkę która pod względem samego oświetlenia mega pozytywnie zaskakuje:

DSC_1712.thumb.JPG.1c4209c2dec4a4daed8b2aba1140569a.JPG

Edytowane przez Nemrod