danielko Opublikowano 23 Lipca 2024 Opublikowano 23 Lipca 2024 Cześć, Posiadam starszy mtb aktualnie na 3x8, chciałbym przejść na 2x10. Z przodu aktualnie korba to m191 (42-34-24) i przerzutka c051. Z przeglądu internetu wygląda, że tarczami pasowałaby mi DEORE 4100 36/26. (mniejsza do miasta, większa na dłuższe wycieczki). Czy taka zmiana będzie ode mnie wymagać czegoś więcej niż lewa manetka? Ew. przednia przerzutka i support? Czy kupować z linią 48.8 czy boost? Co do tylu, to czy na bębenku pod 8rz zmieszczę kasetę 10rz? Ponoć tak, ale chętnie poradzę się bardziej doświadczonych kolegów.
Greg29 Opublikowano 23 Lipca 2024 Opublikowano 23 Lipca 2024 Uważam, że najlepiej byłoby wymienić cały osprzęt, nie tylko lewą manetkę - dodatkowo prawą manetkę bo musisz zminić z 8rz na 10rz, do tego kaseta 10rz (tak wejdzie na Twój bębenek), przerzutka tylna z 8rz na 10rz, przerzutka przednia z 3rz na 2rz no i łańcuch 10rz. Jak nie masz roweru w standarcie boost to kupujesz normalną korbę a nie boost. Część części można kupić taniej na olx, nowych z demontażu z nowych rowerów lub nietrafionych zakupów. Tak sobie skompletowałem nowy napęd 2x10 Tiagra - korbę, przerzutki tył i przód kupiłem na olx, jedynie łańcuch i kasetę kupiłem nową. A, i linki i pancerze też przy okazji warto wymienić. Pancerze warto kupić z wewnętrznym smarowaniem, np. Shimano sp41 (jeśli dobrze pamiętam numer) i do tego uszczelniane końcówki pancerzy
Trotyll Opublikowano 23 Lipca 2024 Opublikowano 23 Lipca 2024 (edytowane) Z własnego doświadczenia, jeżeli to koła 26" to szkoda czasu i pieniędzy, ale jak kto woli. Miałem dwa Gianty ATX 830 i zachciało mi się napędu 2x10 oraz tarczówek. jak pomyślałem tak zrobiłem. Pomimo ze przedni blat miał 38T ( korba fc-m6000-2) to wymachiwałem nogami jak wiatrak, nie moja bajka. Poniżej kilka fotek jak to wyglądało w boju. Teraz leży zdemontowany w kartonie :). Drugi giant też przerobiony, ale tam wsadziłem 3x9 z korbą 44T ( fc-M590) na HTII i manetkami SLX. Chodzi jak złoto. Edytowane 23 Lipca 2024 przez Trotyll
danielko Opublikowano 24 Lipca 2024 Autor Opublikowano 24 Lipca 2024 ATX 830 z 1996? Nie wiem czy to ma znaczenie, ale mój to bodaj 2010, koła 27,5 i tarcze są fabrycznie. Wracając do meritum, co miałeś na myśli o machaniu jak wiatrak? Kadencję powyżej 90-100 na większości biegów?
Trotyll Opublikowano 24 Lipca 2024 Opublikowano 24 Lipca 2024 Z 2001, mam jeszcze ramę 830 chyba z 2006 ( czerwono czarna ) już z mocowaniem pod hamulce tarczowe więc może pomysł nie do końca umarł. Przerzutki też nie pracowały do końca tak jak miały pomimo że cały napęd był XT. Może to była wina złej linii łańcucha ( stare rowery miały chyba 50, a dla dwóch i jednego blatu podobno powinna być 47-48 ? ). Dla suportu na kwadrat lub octalink kupowało się węższy wkład i po sprawie - a jak to zrobić dl HTII i przysunąć zębatkę bliżej ramy nie mam pojęcia, chociaż tam były chyba trzy 2 mm podkładki i te 2 mm można było zyskać. Teraz już za późno na sprawdzanie. Nie powiem z jaką kadencją jeżdżę bo nie używam czujnika kadencji. Ogólnie występował brak prędkości, a używałem trzech najmniejszych zębatek - tyle tylko że większość tras to były ubite ścieżki i szutry. Z kołami 27.5 ma to większy sens i szanse powodzenia, może ktoś jeździ na kołach 27.5 z blatem 36 niech się wypowie.
Rekomendowane odpowiedzi