Doberas Opublikowano 20 Lipca 2024 Opublikowano 20 Lipca 2024 Witam wszystkich serdecznie. Mam problem ze zdjęciem bębenka z piasty, niestety nie wiem co to za piasta, orbea dała na niej tylko swoje logo i rozmiar osi. To koła SunRingle Duroc 40 27.5 148x12 boost są one z roweru Orbea Loki H10 rocznik 2017 więc zakładam że piasta jest z tego samego kompletu kół SunRingle tylko z nadrukowanym logo Orbei. Problem pojawił się po odkręceniu prawego konusa przy bębenku, lewy konus nawet nie drgnie a w tym co zostało po odkręceniu prawego nie widać żadnego miejsca na jakikolwiek klucz w celu zblokowania ośki. Byłem przekonany że po odkręceniu prawego konusa po prostu wyciągnę ośkę bez odkręcania lewego i zdejmę bębenek jednak zarówno oś jak i bębenek siedzą sztywno. Przyznam że moje doświadczenie ze sztywnymi osiami jest zerowe a w moim drugim rowerze mam maszynówki novatec gdzie jedyne co muszę zrobić do pełnego demontażu to odkręcić jeden konus palcami i reszta schodzi sama bez oporu. Załączam zdjęcia po rozebraniu czego się dało i moje pytanie czy trzeba coś jeszcze tutaj odkręcać czy ośka się po prostu spiekła z bębenkiem i przez lewy konus blokujący od drugiej strony nie idzie tego wyciągnąć. Zależało mi głównie na dojściu do zapadek i sprawdzeniu jak to w środku wygląda po tylu latach, rower może rocznikowo stary ale kupiony w 2023 w sklepie internetowym po dość sporej zniżce i ma bardzo mały przebieg (głównie przez złamany obojczyk niedługo po zakupie dlatego w pierwsze lato to zrobił może z 500km). Ps. Główny powód tej zabawy w serwis piasty jest lekki luz na bębenku co powoduje falowanie kasety ale to raczej efekt taniej piasty i kiepskiego spasowania elementów, chciałem to wykorzystać jako pretekst by zajrzeć do środka i może przeczyścić i nasmarować zapadki. Z góry dziękuję za każda pomoc i serdecznie pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi