Hęcior Opublikowano 18 Lipca 2024 Opublikowano 18 Lipca 2024 Hej, ponieważ muszę zmienić laczki w szosie jakie polecacie? Rozmiar 700x32c o fajnych parametrach i niedrogie. Do tej pory miałem Conti 4season i faktycznie niedozajechania.Szukam tańszej alternatywy żeby dały radę w terenie "gravelowym".Ponieważ nie śledzę nowinek zawsze wydawały mi się dobre opony cst i wyświetlily mi się też za nieduże pieniądze vittoria.
Greg29 Opublikowano 19 Lipca 2024 Opublikowano 19 Lipca 2024 32c w terenie grawelowym to trochę średni pomysł. Oczywiście da się awaryjnie przejechać, nawet na slickach 28c przejeżdżałem ale żeby robić to z założenia to tak sobie. Już lepsze 35c, jeśli zmieścisz, ja na takich jeździłem w swoim niby-szosie-niby-grawelu. Jakieś Panaracer Gravelkingi są w tym rozmiarze, ja miałem Schwalbe Marathon Plus ale wywaliłem po jednym sezonie bo są strasznie ciężkie, pawie kilogram jedna opona, i założyłem Hutchitson Overide 35c. Z 35c masz jeszcze Vittoria tereno Dry, też miałem ale Hutchitsony były lepsze, lżejsze. W rozmiarze 32c widzę w necie Vittoria Terreno Zero i WTB Expanse. Ta WTB Expanse wyglądem przypomina Hutchinsony Overide i też waży tylko 300 g więc może być dobrą alternatywą. Ewentualnie jeszcze Vittoria Rubino Pro. Wybierałbym chyba między WTB Expanse a Vittoria Terreno Zero
Chrismel Opublikowano 19 Lipca 2024 Opublikowano 19 Lipca 2024 Szosowe opony mają przeważnie cienkie ścianki boczne i łatwo je przeciąć. Są dość pancerne konstrukcje takie jak wspomniane przez Ciebie Conti czy nowa ich wersja All Season ale są drogie. Są trochę tańsze alternatywy ale te z kolei będą wolne i to na tyle że szybsze od nich będą każde przyzwoite opony gravelowe w rozmiarze 40-45C. Generalnie nie ma opon o fajnych parametrach i niedrogich. Najlepiej skorzystać z tej strony: https://www.bicyclerollingresistance.com/road-bike-reviews
Rekomendowane odpowiedzi