Skocz do zawartości

Cube Reaction Pro

Gutekc75
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Greg29,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

ostatnio wpadł mi w oko rower Cube Reaction Pro- używany z pewnego źródła, cena 3400 zł. poniżej specyfikacja. Co myślicie o takim rowerze?  Zastanawiam się czy 1x12 jest wystarczającą liczbą przełożeń? Jazda po mieście/w terenie rekreacyjnie raczej. 

Specyfikacja:
RAMA: Aluminium Lite, AMF, Double Butted, Internal Cable Routing, Tapered Head Tube, Flat Mount Brake, SIC Mount, FM Kickstand Mount - Rozmiar L - 21 cali
WIDELEC :RockShox Judy Silver TK Air, 100mm, PopLoc
UKŁAD HAMULCOWY: Shimano XT BR-M8100, Hydr. Disc Brake, PM/FM (180/160)
TYLNA PRZERZUTKA: Shimano XT RD-M8100-SGS, ShadowPlus, 12-Speed
MANETKI: Shimano Deore SL-M6100-IR, Direct Attach, Rapidfire-Plus
KORBA: ACID 32T
KASETA: Shimano Deore CS-M6100, 10-51T
ŁAŃCUCH: Shimano CN-M6100
PRZEDNIA PIASTA: Shimano HB-M4050, QR, Centerlock
PIASTA TYLNA: Shimano FH-MT401, QR, Centerlock
OBRĘCZE: CUBE ZX20, 32H, Disc
MOSTEK: CUBE Performance Stem SL, 31.8mm
KIEROWNICA: CUBE Flat Race Bar, 720mm
SIODEŁKA: Natural Fit Venec
ŁOŻYSKA STEROWE: CUBE FPH868, Top 1 1/8", Bottom 1 1/2", Semi-Integrated
PEDAŁY: ACID PP MTB
WAGA: 12,9 kg

Cube Reaction Pro.JPG
Opublikowano

Trudno mi oceniać czy jest wart używany takiej ceny, dla mnie góral do jazdy w terenie, napiszę co mi się mniej podoba, po pierwsze waga, po drugie blat korby. Do dynamicznej jazdy w terenie jak najbardziej, taki blat z kasetą 10-51T będzie się fajnie sprawdzał, w mieście gorzej, nie polecisz nim za szybko, ja bym wymienił na co najmniej 40T. Co do wagi, starałbym się go jakoś odchudzić, zastrzegam że to tylko moje subiektywne uwagi, to wrodzona maniera na ulepszanie, możliwe że będziesz zadowolony bez tego zabiegu. 

• Rozwiązanie
Opublikowano

Z plusów: dobre hamulce, dobre opony, dobry napęd.

Z minusów: osie QR (nie chodzi nawet o to, że nie da się na nich jeździć ale współczesny standard to sztywne osie i jeśli kiedyś chciałbyś wymienić widelec na lepszy to będzie mniej dostępnych opcji), kiepski widelec, jak już pisał kolega powyżej korba z 32 zębami (nie wiadomo czy jest miejsce na więcej, ja mam w mtb napęd 2x10 z korbą 36/26T i po asfalcie czy twardych szutrach jeżdżę na zębatkach 11-13T w kasecie, więc Ty pewnie będziesz jeździł tylko na 11T i szybko będziesz zajeżdżał kasety a kasety 12T są drogie, na szczęście chyba można wymieniać tylko te najmniejsze zębatki, które się szybko zużywają w takich napędach).

Rower ciężki, jak pisał kolega powyżej, ale to zapewne wina ciężkich i beznadziejnych kół ale dobre koła to koszt około 2,5 tys. zł więc na pewno nie wymienisz. Zresztą do jazdy po mieście nie ma sensu, jakbyś chciał pojeździć bardziej ambitnie po górach to można ale wtedy wyjdzie brak sztywnych osi.

Generalnie za 3400 zł chyba warto, jak na misto i rekreację to chyba nawet za dobry, zresztą do takich zastosowań to wg mnie generalnie mtb średnio się nadaje ale można dać jakieś barcziej grawelowe opony i zrobić z niego taką hybrydę, grawela z prostą kierownicą i amortyzacją bo mtb Cube są też znane z dość komfortowej, rekreacyjnej pozycji

Opublikowano

Bo to ogólnie jako drugi rower by miał być. Teraz mam gravela specialized i rower crossowy. I kupiłem jeszcze gravela krossa z wspomaganiem i ogólnie gravela speca i crossa chciałem sprzedać i wziąć tego mtb że zejecia