Skocz do zawartości

Hamulce Noname

StixMaster
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Greg29,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Przyznam od razu, że jestem zielony w temacie, więc wybaczcie, ale potrzebuję porady. Parę lat temu kupiłem Kross Hexagon 7.0, który w opisie miał hamulce Shimano MT200. Korzystając z lokalnych serwisów, nikt nie zwracał uwagi na hamulce. Teraz byłem w profesjonalnym serwisie i mechanik stwierdził, że nie mam Shimano, a dostępnych klocków hamulcowych do tego modelu nie znajdę. Chciałem je wymienić, a do tego nie mogę znaleźć otworu do podłączenia strzykawki z olejem od dołu.

Myślę o wymianie tarcz i hamulców, ale model MT200 nie ma górnego otworu do wkręcenia kubeczka na olej. Mam ciężki rower, bo został przerobiony na elektryczny, a tylna tarcza jest wymieniona na Shimano SM-RT86S. Sprzedawca sprzedał mi klocki Shimano, które musiałem spiłować, żeby pasowały. Czuję się oszukany przez sklep lub zespół Kross.

Jeżdżę dużo po górach i potrzebuję porady dotyczącej niedrogich hamulców i lepszych tarcz do nich. Myślę też o przewodzie BH90, który jest podobno lepszy do wprowadzenia oleju. A tak w ogóle, czy hamulce kupuje się już napełnione olejem, czy trzeba je samodzielnie zalewać?

Dziękuję za pomoc!

IMG_1572.jpeg IMG_1574.jpeg IMG_1575.jpeg IMG_1576.jpeg IMG_1577.jpeg IMG_1578.jpeg
Opublikowano

Nie jestem jakimś znaffcą tematu, ale cenowo pewnie to samo co MT200,

a według mnie lepsze:

https://allegro.pl/oferta/hamulce-tarczowe-shimano-bl-m4100-br-mt410-zestaw-komplet-15171328595?reco_id=4cfbb1e6-398d-11ef-81c5-da31186b0ffe&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

i hit ( jak dla mnie ),  klamki z SERVOWAVE, zacisk czterotłoczkowy z przewodem SM-BH90 i tłoczki ceramiczne ( czy jakieś tam, ale lepsze niż w 420 ):

https://allegro.pl/oferta/hamulce-tarczowe-shimano-br-mt520-bl-mt501-4-tloczkowe-komplet-15621365195

A ja kupiłem stare ale jare XT-BR-m786, wsadziłem do Meridy i junior nie może ich zajechać, a od dwóch lat ich palcem nie tykami oprócz klocków :).

merida01_Easy-Resize.com.jpg merida02_Easy-Resize.com.jpg
Opublikowano

producenci zawsze piszą gdzieś tam małym druczkiem "specyfikacja może się różnić od tego co na stronie" (coś w ten deseń)

jak kupujesz hamulce w całości, to raczej będą zalane, ale żeby obsłużyć wszystkie rowery przewody są przeważnie za długie i trzeba skrócić

Opublikowano (edytowane)

A ty jakie polecasz hamulce i tarcze do nich? Tzn każdy hamulec będzie pasował w te same śruby przy kole? Czy dany rower ma dane hamulce tylko?

Edytowane przez StixMaster
Opublikowano

Zaciski dobierasz takie jak masz w tej chwili, najpopularniejsze to (PM) Post Mount, (IS) International Standard, co do tarcz to kupujesz kompletowe lub co moim zdaniem jest czasami lepsze innych firm. W tej chwili te od Shimano przedstawiają dość niską jakość produkcji ale mają dobrą wagę, pełne stalówki są o wiele pewniejsze ale tu też kupujesz z odpowiednim montażem, sześć śrub bądź (CL) Center Lock, wymiany możesz dokonać sam posiadając podstawową wiedzę w temacie, ważne żeby to robić nie zatłuszczając nowych tarcz i nie zaciskać klamek "na pusto". W setach sklepowych powinieneś dostać specjalne wkładki zastępujące tarcze podczas montażu, jest mnóstwo tutoriali pokazujących poprawny montaż jak i regulację zacisków. 

Opublikowano

A co z hamulcami typu cool ice, podobno przodem można wylecieć takie dobre. Myślę, że przy shimano zostanę jednak. Szkoda, ze gdzieś nie można wpisać nazwy roweru i wyskakują odpowiednie rzeczy do niego :)

Opublikowano

Nie jesteś skazany na te same graty i chyba dobrze, identyfikacja standardu to też pryszcz, największe wyzwanie to kupić tanio, dobre i skuteczne, mieszając mierne zaciski z najlepszymi tarczami to trochę buba, w drugą stronę to samo. Propozycje złożone przez @Trotyll'a wyglądają zachęcająco, najważniejsze jakie masz oczekiwania w stosunku do hebli, cztery tłoczki na zacisku to już bardzo duża siła i nie jestem przekonany że potrzebna do zwykłego roweru. Polataj po tematach, popatrz z czym są problemy i co ludzie polecają, są modele mniej i bardziej udane, masz komfort żeby wybrać te odpowiednie. 

Opublikowano

Shimano ma dwa standardy zacisków i tarcz do nich, mt200, mt400 i mt500 są pod szerokie klocki i tarcze a wyższe modele pod wąskie. Tarcza rt86, którą Ci wcisnęli jest "wąskim" standardem i dlatego nie pasowały Ci szerokie klocki z Twoich hamulców i musiałeś je spiłowywać - tzn. "szerokie" klocki na "wąskich" tarczach łapią nie tylko powierzchnię tarczy ale też ramion tarczy. Obecnie prawie wszystkie tarcze Shimano sa robione w Chinach, są prasowane ze składanych kawałków blachy (tzw. wytłoczki) i potrafią się rozwarstwić i są szliwowane tylko z jednej strony więc ścierają tylko jeden klocek hamulcowy. Dopiero wyższe modele XT są "Made in Japan" i są wycinane i szlifowane z dwóch stron. Dobrymi zamiennikami kiepskich Shimano są tarcze Galfer, klocki zresztą też. Jak chcesz pozostać przy szerokich tarczach i klocka to najlepsze z nich i w zupełności wystarczające są mt500. Jak jeździsz dużo po górach i masz ciężki rower to idź w jakieś Deore albo XT, minimum m6100. Nigdy ne słyszałem o hamulcach Cool Ice.

Opublikowano (edytowane)

Ok Greg kupię M6100, dzięki i teraz jaka tarcze , jaki typ,  żeby pasowała? Tam z góry jest miejsce na kubeczek od oleju, żeby go wkręcić? 

Podpytam przy okazji jeszcze , bo mój przedni amortyzator SR SUNTOUR XCM RL tak wynika z opisu jest w dobrym stanie, nic z niego nie wyłazi, jest ok, ale co jaki czas powinienem go nasmarować? i czym oraz co jaki czas? oraz jak znaleźć uszczelkę górna na niego.

Jakbym się znał na rowerach jak wy to chyba Kupiłbym najlepsza ramę samą na jaką mnie stać a resztę sobie dokładał składając rower marzeń :)

Edytowane przez StixMaster
  • Rozwiązanie
Opublikowano

Składanie roweru samemu jest bardzo drogie bo producenci rowerów płacą ceny hurtowe, wynegocjonowane z producentami części a my płacimy ceny detaliczne 😁

Odnośnie amortyzatora, poszukaj poradników w necie, na yt. Na stronie producenta też powinny być interwały serwisowe. Albo zadzwoń do jakiegoś przedstawiciela i się zapytaj.

Tarcze na pewno "wąskie", Shimano bodajże od modelu r64 ale szukaj takich "Made in Japan", jeszcze gdzieniegdzie można takie znaleźć. Albo te Galfery, o których pisałem. Pamiętaj, że Shimano, SRAM czy inni producenci stosują różne grupości tarcz, a więc mają do tego dopasowane zaciski. Jeśli kupisz Shimano m6100 i one są kompatybilne z tarczami 1,8 mm (chyba, nie pamiętam) to nie możesz kupić tarcz innej firmy np. o grubości 2,2 mm tylko muszą być to tarcze kompatybilne z tymi Shimanowskimi hamulcami