Skocz do zawartości

Pytanie o skok amortyzatora

Silindor
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez akir19,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,

Jestem świeży w temacie i dopiero zaczynam przygodę z rowerem.

Kupiłem rower Mondraker Chrono R z amortyzatorem 2022 RHYTHM SERIES 32 FLOAT 29 100MM GRIP. Wg tego co jest napisane skok amortyzatora to 100mm. Jednak jak mierzę skok miarą od zimeringa do topa wychodzi mi 110mm. Wg. jakiej wartości powinienem ustawić 15-20% sagu tego co zmierzyłem czy tego co podaje producent 100mm? Od razu zaznaczę że przy mojej wadze i skoku 110mm 98kg 20% sagu wychodzi mi przy 130 psi(producent podaje 116-126)psi gdzie Max ciśnienie wg instrukcji to jest 140 psi. Moja nastawa teraz to ugięcie około 22,5cm przy ciśnieniu 130 psi przyjmując ze skok amorka to 110mm. Przy skoku 100mm powinienem mieć 20cm co jest nie realne bo przekroczył bym te 110mm. Możliwe że mój amortyzator jest źle opisany i jego skok to 110mm?

Opublikowano

Ma 100mm nie liczysz całej lagi

Wysłane z mojego Pixel 8a przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Screenshot_20240710-182721.thumb.jpg.8a808d9d34676a1db8bb906fbab7141c.jpg

Wg tego rysunku to powinien zmierzyć całą lage. Jak w takim razie ustawić sag 20% dla skoku 100mm jeżeli więcej już w niego nie mogę wpompować ?

• Rozwiązanie
Opublikowano

Wal do pełna 140psi jak będzie mało możesz dorzucić tokena jak mocniej dobijesz żeby go nie zamknąć. Fox na pełnym wyciągnięciu zawsze więcej wystaje niż skok widelca. Przy 170mm skoku potrafi mieć 186mm . Ja swoje Foxy mam ustawione na 30% sagu, brak dobicia rozwiązuje większą ilością tokenów. Shockwiz jest zadowolony z ustawień

Opublikowano

Oki dzięki.To jakbym zostawił sag tak jak jest  teraz na 25%(producent zaleca 15-20%) to amortyzator nie będzie się mocniej zużywał i nie ulegnie uszkodzeniu ?

Opublikowano

To przecież napisałem ci jak będziesz widział że dobijasz go, to dołożysz tokena do komory powietrznej.

Opublikowano

Daj gumkę na dół przejedź się i zapewne stwierdzisz że ciśnienie jest za duże, Amor ledwo będzie pracował. Możliwe że za mocno dosiadles przód przy ustawieniu sag.

Opublikowano

A czy jest możliwe że rebound może się przestawić w czasie jazdy ? Miałem wczoraj ustawiony na 4 ,a po godzinnej jeździe po lesie( 10 min po kostce brukowej gdzie mocno trzęsie) wracam do domu sprawdzam nastawę I ma się przesunęło o około 6 kliknięć na minus czyli zamiast 4 było 10.

Opublikowano

W foxie pewnie siedzi pokrętło, nie ma szans żeby samo się przestawiło.