Skocz do zawartości

Zmiana 7rz wolnobiegu na 7rz kasetę.

Underwood

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry i od razu witam się ze wszystkimi - to mój pierwszy post,

Piszę tutaj, ponieważ mnogość informacji na google i forach (tym również) jest zatrważająca, a mimo wszystko nie mogę znaleźć konkretnych odpowiedzi na swoje pytania. Posiadam od wielu lat rower Kross Trans 2.0. Zazwyczaj oddawałem go na serwis do sklepu rowerowego, jednak tym razem postanowiłem zrobić wszystko sam i zaczęły się problemy. Okazało się, że mam skrzywioną oś i miski w piaście uległy uszkodzeniu. Po wymianie osi i kulek i wyregulowaniu konusów koło "uderza" w jednym miejscu i hamuje. Ze względu na to, że wyczytałem, że wolnobiegi z łożyskami kulowymi w piaście częściej się wyginają ze względu na obciążenie, a jeżdżę z sakwami - postanowiłem zmienić od razu koło i kasetę na wolnobieg. I teraz kilka pytań z tym związanych. 

Do tej pory miałem siedmio rzędowy wolnobieg SHIMANO TZ500 14-28T. Ilość przełożeń jest wystarczająca, a chcę nie inwestować w rower za dużo (manetka na 7 przełożeń SHIMANO ACERA ST-EF500). Czy sama zmiana wolnobiegu na kasetę również siedmo rzędową wiąże się z dodatkowymi przeróbkami? Na centrum rowerowym nie mogę znaleźć tylnego koła na 7rz kasetę - wszystkie są na min 8. Przednia korba również była pogięta, więc wymieniłem na SHIMANO Tourney FC-TY301. 

Jeżeli ktoś mógłby doradzić jak taką modyfikację przeprowadzić, żeby to miało ręce i nogi to byłbym bardzo wdzięczny. Jestem zielony w temacie rowerowym i dostaje już bólu głowy jak to wszystko poskładać do kupy. Czy wystarczy koło na kasetę na 7 rzędów i kasetę i to będzie współpracowało? Czy przerzutka z wolnobiegu SHIMANO ALTUS M310 (producent twierdzi, że obsługuje 7/8 rzędów ale nie wiem czy jest jakaś różnica wolnobieg/kaseta) poradzi sobie z taką kasetą? Gdzieś czytałem, że można założyć 7rz kasetę na piastę 8+ rz, ale trzeba zastosować jakiś dystans. Jaki łańcuch założyć do tego wszystkiego? Gdybyście mogli polecić jakieś budżetowe opcje byłbym również wdzięczny. Koło 28', opona MITAS GRIPPER V84 42-622. 

Z góry dziękuję za odpowiedź.

EDIT: widzę, że klamkomanetki na 8 rz kosztują 45 zł, mogę zmienić rozstaw na 8 rz jeżeli uważacie, że ma to sens.

Edytowane przez Underwood
Opublikowano

Przejście na 8-rzędową kasetę ma sens bo zyskujesz lepsze stopniowanie, mniejsze skoki między zębatkami kadety a i więcej lepszych podzespołów jest na rynku dla 8-rzędowych systemów niż dla 7-rzędowych. Możesz też tylko i wyłącznie kupić nowe koło z bębenkiem pod kasetę - bębenek jest standardowy, pod 8-10 rzędów a przy kasecie 7-rzędowej musisz po prostu dać od strony koła podkładkę/dystans. Zamiast przepłacać na centrumrowerowe.pl zapytaj jakiegoś lokalnego kołodzieja, za około 200-250 zł kupisz nowe koło. Albo na olx czy Allegro jest sporo ogłoszeń od zaplataczy. Łańcuch proponuję KMC X8, tani i dobry. Tylko nie z serii Z bo są robione z gównolitu i się szybko wyciągają

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Chciałbym odświeżyć temat 

Otóż w mojej pierwszej szosie pojawiły się duże luzy między wolnobiegiem a piasta i jakby było mało poszła jedna ze szprych 🤦

Przerzutki to Shimano Tourney 7s i właśnie chciałbym zamienić wolnobieg na kasetę piastę już znalazłem z bębenkiem

https://allegro.pl/oferta/piasta-shimano-freehub-135-32-7s-fh-ty500-7-qr-14103618406

I do tego taka kasetę 

https://allegro.pl/oferta/kaseta-shimano-hg41-hg-41-7rz-11-28t-acera-10849317081

Koło sam zaplete tylko mam pytanie do kogoś co się na tym zna czy zestaw dobrany wyżej będzie do siebie pasował i do przerzutki którą posiadam ?

Opublikowano

Powinno pasować. Musisz dać podkładkę dystans do kasety od strony szprych. I sprawdź też rozstaw widełek bo ta piasta jest na 135 mm z tego co zauważyłem a w szosach było chyba 125 mm - ale nie jestem pewien, po prostu zmierz

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, zakupiłem całe koło do szosy z bębenkiem, kasetą 7rz i dokupiłem od razu nowy łańcuch mam nadzieję że wszystko będzie pasowac.

Po zamontowaniu całości dam znać 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Koło doszło zmontowane łańcuch założony naolejony, musiałem wyregulować tylnia przerzutkę ale też udało się bez większych problemów. Pierwsze km zrobione i zauważalna jest zupełnie inna kultura pracy napędu ciszej, szybsza zmiana przełożeń i lżej, został mi już tylko suport bo teraz z niego dźwięki dochodzą ale to już na inny temat dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam do zoba kiedyś na szosie.

• Lubię to! 1