Skocz do zawartości

Zmiana z 2x8 na 2x10

ksiaze_lasu
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Greg29,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Planuje zmienić napęd z 2x8 na 2x10 w swoim marinie bobcat trail 3. 
Obecny wygląda to tak

NAPĘD

Napęd2x8

Przerzutka przedniaAltus 2s

Przerzutka tylnaShimano Altus, 8-Speed

ManetkiShimano Altus SL-M315, 8-Speed

Mechanizm korbowyCrank 36/22T

Kaseta/wolnobiegSunRace 8-Speed, 11-34T

ŁańcuchKMC Z8

Wkład suportuKwadrat, uszczelnione łożyska
Hamulce Shimano Deore BR-M6100 I-SPEC EV

Suport będzie raczej zmieniany na HT2

Chodzi mi o dobór części tak żeby manetki spasowały pod hamulce I-SPEC EV, jest to możliwe na 2x10? Czy może 2x11 i czy bębenek zmieści 11 rzędów? 

Opublikowano

Bębenek zmieści 11-rzędową kasetę. A nie lepiej przerobić na 1x11?

• Pomógł 1
Opublikowano

Tak by było zapewne zdecydowanie prościej, ale napęd 2x dalej uważam za bardziej elastyczny, lepiej też traktuje sam łańcuch. Oczywiście jedno blatowe rozwiązania mają swoje plusy ale też w moim przekonaniu szybciej się zużywają, natomiast serwis / konserwacja są banalne, przy okazji można zdjąć z roweru nawet kilkaset gramów. Warto zawczasu przemyśleć co będzie lepsze, oczywiście wszystko zależy gdzie i jak jeździ autor tematu, osobiście jak mam przed sobą konkretny podjazd wolę "awaryjnie" zrzucić raz na średni blat niż klikać siedem - osiem razy żeby podjechać, jak się już wdrapię wrzucam ponownie na duży blat raz i nie muszę klikać w drugą stronę. 

• Pomógł 1
Opublikowano
15 godzin temu, Greg29 napisał(a):

Bębenek zmieści 11-rzędową kasetę.

I właśnie o to mi chodziło. Dzięki

15 godzin temu, Greg29 napisał(a):

A nie lepiej przerobić na 1x11?

6 godzin temu, multijumper napisał(a):

Warto zawczasu przemyśleć co będzie lepsze, oczywiście wszystko zależy gdzie i jak jeździ autor tematu, osobiście jak mam przed sobą konkretny podjazd wolę "awaryjnie" zrzucić raz na średni blat niż klikać siedem - osiem razy żeby podjechać, jak się już wdrapię wrzucam ponownie na duży blat raz i nie muszę klikać w drugą stronę. 

Właśnie dlatego wolałbym jednak przy dwóch blatach zostać.

https://imgur.com/a/JuFEQMO

Czy to wszystko ze sobą będzie dobrze działać? Jaką kasetę 11s i łańcuch do tego mógłbym dobrać?

• Rozwiązanie
Opublikowano (edytowane)

Ja w swoim mtb też mam napęd 2xx, zresztą tak się złożyło, że we wszystkich 3 rowerach mam 2x10: w jednym Deore, w drugim Tiagra a w trzecim GRX, ale tak czasami sobie myślę, że skoro tym mtb nie jeżdżę po asfalcie gdzie trzeba czasmi mieć szybsze przełożenia tylko po lasach i wertepach to by mi 1x11 wystarczyło.

Cytat

Jaką kasetę 11s i łańcuch do tego mógłbym dobrać?

Tu nie ma chyba co wydziwiać i też trzeba wziąć kasetę z serii Deore 5100 czyli CS-M5100-11 11-42T. Łańcuch też bym brał Deore (nawet Shimano na swoich stronach raz piszę, że to grupa Deore 11s, raz, że 105 a raz, że SLX :) ) czyli CN-HG601-11, ewentualnie  XT o symbolu CN-HG701-11, który ma podobno zwiększoną żywotność o 50% ale trzeba sprawdzić jak różnica ceny i czy się opłaca

Edytowane przez Greg29
  • Lubię to! 1