Skocz do zawartości

Czy ta spinkę można powrotnie zapiąć.

szelestino

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy ta spinkę można zapiąć z powrotem?IMG20240705165851.thumb.jpg.24ee9a61eec589ce67f8665381303882.jpg

Lepsze zblizenieScreenshot_2024-07-05-23-46-51-60_92460851df6f172a4592fca41cc2d2e6.thumb.jpg.d291bcd35edd3e370b75d2c4dc68cda0.jpg

Lepsze zblizenie

Opublikowano (edytowane)

Nie powiem ci na 100% ale mam podobną spinkę do dziesięciorzędowego łańcucha KMC i już parę razy zakładałem ją ponownie. Aktualnie dość lekko się rozpina ale trzyma z tym że kopyto mam słabe i jakichś wielkich podjazdów czy przyśpieszeń nie mam w repertuarze. W torbie podsiodłowej zapasową spinkę mam.

Edytowane przez grzegorz75jan
Opublikowano

Niby nie ma symbolu r na koncu i tak się zastanawiam wlasnie..

Opublikowano

Też słyszałem i nawet gdzieś widziałem na tutorialu że są spinki jednorazowe i wielorazowe, podobno jest dodatkowe oznaczenie, jednak na co dzień nie zwracam na to uwagi. Wymieniam dopiero jak jest już mało estetyczna po bokach, widać wyraźne wyrobienia przy pinach od strony wewnętrznej lub spina się bardzo łatwo bez charakterystycznego kliknięcia, oczywiście warto mieć ze sobą zapas. Od niedawna też używam spinacza i nie robię już tego kombinerkami, niestety te drugie często haratały tak boki spinki jak i piny, osłabiając jednak trochę spinkę. 

Opublikowano

To jest praktycznie nowy łańcuch pierwszy raz będę rozpinał go .Myślisz że można jeszcze raz zapiąć i nic nie będzie spadać?

Opublikowano

Ale zapinka nie wygląda na nową, chyba że była zdejmowana np. kombinerkami i stąd te "szlify", jeżeli kliknie to powinno działać, chyba że masz kopyto konia i wspinasz się pod górę na "twardo". Osobiście jednak bym się aż tak nie przejmował, przy okazji dokup jakąś zapinkę na zapas, może 10zł.-20zł. i masz komfort psychiczny wożąc ją ze sobą.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.mam jeszcze jedna kwestie.. zapiąłem ja kliknela trzyma się ale czy dobrze jest zamontowana wcześniej ten napis 11 na niej był do góry nogami teraz jest jak na zdjęciu .. 

IMG20240706160600.jpg
Opublikowano

Nie jestem znawcą łańcuchów kierunkowych, jeżeli wcześniej było zapięte inaczej możesz zawsze to zmienić, moim zdaniem jednak nie ma różnicy w tym konkretnym przypadku, po zdjęciu możesz sobie porównać i wszystko powinno być symetryczne, oczywiście podejrzane dźwięki napędu lub dziwna praca przerzutki to wskazówka że coś jest nie tak.

Opublikowano

Jak przekręcisz łańcuch, żeby spinka była na dole to napis będzie do góry nogami 😁

Opublikowano

Dostanę browca za szukanie tego (jest fragment o spinkach)

Jestem taki sęp, że nawet jednorazówkę użyłbym co najmniej raz.