Jakub___ Opublikowano 4 Lipca 2024 Opublikowano 4 Lipca 2024 Nie chcę wymieniać całych sterów, ponieważ wysiadło tylko jedno łożysko, a nie wiem czy da się je wyjąć z miski, dlatego zadaję to pytanie. Z góry dziękuję za odpowiedź A, i jeśli się da to jakich narzędzi do tego użyć?
multijumper Opublikowano 5 Lipca 2024 Opublikowano 5 Lipca 2024 Takie stery charakteryzują się tym że łożyska są w miseczkach, wbijane są miseczki a łożyska w nich są jak najbardziej do wyjęcia, gdybyś podał symbol i markę byłoby łatwiej. Prawie każde jednak trzeba serwisować a co za tym idzie rozkładać, jeżeli nie wychodzą łatwo można się posilić wybijakiem lub przyrządem zrobionym z twardego drewna, wszystko jednak zależy od konstrukcji. Jak wybijać to delikatnie i od przeciwległej strony przez główkę ramy, po troszeczku zmieniając strony. Jak rozumiem chodzi o dolne łożysko ?, najszybciej padają ze względu na obciążenie i brak serwisowania. Trudno mi powiedzieć czy napotkasz wianuszki czy łożyska maszynowe a to też robi różnicę, wianuszki są osadzone luźno i można je wyjąć palcami, maszynowe mogą być zapieczone i tu mogą się przydać w/w sposoby. Przy składaniu najlepiej dać dobrej jakości smar i nie żałować, rynek takich specyfików jest bogaty, ja polecam Motorex Bike Grease 2000. 1
Jakub___ Opublikowano 5 Lipca 2024 Autor Opublikowano 5 Lipca 2024 Jest to dolne lozysko bodajże maszynowe acros ac4052r1-45/45. Dzięki za odpowiedź
Rozwiązanie multijumper Opublikowano 5 Lipca 2024 Rozwiązanie Opublikowano 5 Lipca 2024 (edytowane) Jeżeli będziesz to robił pierwszy raz to się nie dziwię, wydaje się to trudne i bardzo zagmatwane, polecam tutoriale na YT, choćby tutejszego admina, bardzo skrupulatnie wszystko tłumaczy i podpowiada jak uniknąć niemiłych niespodzianek. Nie taki diabeł straszny jak go malują ;), pamiętaj też o forach, poszperaj po tematach możliwe że znajdziesz dokładnie to czego szukasz. edit: Link powinien pomóc bo z tego co widzę są problemy z dostaniem odpowiednich łożysk - łożyska FSA do sterów Edytowane 5 Lipca 2024 przez multijumper linkowanie 1 1
Rekomendowane odpowiedzi