Skocz do zawartości

Bicie opony po założeniu łatki na dętkę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy jest sposób żeby pozbyć się bicia koła na równym po załataniu dętki, czy tak ma być ? No bo jednak coś tam naklejono.

Opublikowano (edytowane)

Jaka to łatka że aż koło bije ?, czy koło jest założone i zapięte dobrze ?, oczywiście jeżeli łatek jest już kilka to coś tam może się dziać ale bicie od jednej to trochę dziwne. Najczęściej używam łatek Park Tool GP2 i od takiej łatki nic nigdy nie biło, oczywiście to są sposoby na dojechanie do domu, po powrocie powinno się dętkę wymienić na nową bo jest to jednak potencjalny problem na przyszłość. Jeżeli jest to łata typu kawałek wyciętej starej dętki plus klej to może być wyczuwalne podczas jazdy, taką dętkę bym wymienił od razu na nową, przypominam tylko o poprawnym zapięciu koła, może warto sprawdzić.

edit: A tak przy okazji, może opona była zakładana na sucho i nie wskoczyła jak należy, można trochę spuścić powietrza, poukładać ręcznie i dać prawie maksymalne ciśnienie, jak się ułoży upuścić do żądanego. 

Edytowane przez multijumper
Opublikowano

Musiałeś krzywo założyć oponę. Tak jak pisze kolega powyżej, spuść trochę powietrza, pougniataj, napompuj do maxa opony, żeby wskoczyło dobrze i wtedy upuść powietrza do Twojego cisnienia

Opublikowano (edytowane)

Zapytałem w sklepie rowerowym -nie ma opcji musi bić dętka z łatką. Tak naprawdę nikt się tym za bardzo nie przejmuje.  Łatki są czarno - pomarańczowe - cieńkie. Zauważyłem że nawet da się wyczuć bicie od przewężenia nowej dętki w okolicy zaworu (tam jest mniej gumy) na idealnym asfalcie (opona drutowana). Dętki wkładam na talk - ale może woda jest lepsza ? Rower oczywiście aluminiowy... Opona 42, ciśn. 3,5 atm

Edytowane przez Mik123
Opublikowano

Chyba w każdym swoim rowerze mam połatane dętki i nie odczuwam żadnych nadmiernych bić. Włóz nową dętkę bez łat i zobacz czy będzie biło czy nie. Ja bym mimo wszystko obstawiał bicie opony - albo krzywo założona albo wada fabryczna, wystarczy, że jest gdzieś krzywo nadlana. Ostatnio sporo czytałem komentarzy, że opony Shwalbe są tak często wadliwe i biją, że nawet ciężko kupić taką nie bijącą

Opublikowano

Ja bym zaczął od początku, zwalił oponę i dętkę, sprawdził czy czasami nie ma luzów na szprychach, jak obręcz nie bije założył nową dętkę i inną oponę na próbę, tak naprawdę łatki są po to żeby dojechać do bazy i powinna być wymieniona na nową. Z tymi oponami jak pisze kolega to też prawda, jeżeli zaś chodzi o opinię mechanika lub co gorsze kogoś z obsługi sklepowej polecam daleko idący sceptycyzm, w brew naszym oczekiwaniom wiedza takich ludzi jest dość wąska po drugie bardziej są nastawieni na zarobek, jakieś porady czy też problemy natury technicznej są olewane lub po prostu bagatelizowane.