czarnyracuch Opublikowano 4 Lipca 2024 Opublikowano 4 Lipca 2024 Witam, posiadam Tribana RC100 i chciałbym dołożyć klamkomanetki, przy okazji myślę nad zmianą napędu, obecnie jest 1x7, chciałbym w miarę tanio, co się bardziej opłaca? Pchać się w 1x10/9 czy 2x7/8? Chętnie poznam jakieś konkretne modele klamkomanetek/korby/kasety itd. żeby wszystko razem pasowało.
Greg29 Opublikowano 5 Lipca 2024 Opublikowano 5 Lipca 2024 Jak chcesz klamkomanetki to najtaniej będzie jakaś Sensah z Ali. Ja miałem Tribana 100, czyli wersję jeszcze na wolnobiegu i przerobiłem na 2x7 ale nie szedłem w klamkomanetki tylko poszedłem w najtańszą możliwą opcję czyli korba Shimano Tourney FC-TY501-2 46/30T, przerzutkę przednią Shimano Tourney FD-A070 i manetkę przerzutki przedniej Shimano A050, czyli taką samą jak jest na tył tylko w wersji 2-rzędowej. Jakbyś chciał przejść np. na 2x8 to mógłbym Ci w rozsądnych pieniądzach sprzedać cały napęd Shimano Claris ale w poprzedniej wersji 2400, którą zdemontowałem z mojego fitnessa, w którym założyłem Tiagrę 2x10. Ten mój Claris to ma przebieg może z 500 km, nie więcej. Korba na Octalink 50/34T, łańcuch, przerzutka przednia, tylna, kaseta chyba 11-32T, muszę sprawdzić. Klamkomanetki Sensah 2x8s kosztują na Ali w granicach 130 zł, np. tutaj: SENSAH Shifters 2x7 2x8 2x9 2x10 Speed Brake Lever 16/18/20 Speed Bicycle Derailleur For Shimano Sora Tiagra Claris - AliExpress 18
Rekomendowane odpowiedzi