Skocz do zawartości

jaka najbardziej miękka kaseta dla Clarisa?

Muchor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

Jestem starszym panem i zarazem zadowolonym użytkownikiem bardzo podstawowego gravelka Aspre 1 Rometu, ten model ma dość zwykły w tej grupie cenowej osprzęt Claris. Z przodu jest korba 46/34T, z tyłu kaseta 11-32T. Na najbardziej miękkim przełożeniu 34/32 mogę podjechać pod nachylenie typu 7-8%, taką mam nogę. Zastanawiam się, czy jest sens aby wymienić tę kasetę na 11-34T, czy te ekstra dwa zęby coś by dały? Z tego, co zdążyłem się zorientować - to największa kaseta która by pasowała do Clarisa, aby coś bardziej miękkiego dostać trzeba by kupić w zasadzie inny rower, co na razie nie wchodzi w zasadzie w grę. A może istnieją bardziej miękkie korby z mniejszą liczbą zębów?

Pzdr,

Muchor

Opublikowano (edytowane)

Po pierwsze żeby zmienić koronkę korby nie trzeba zaraz jej zmieniać (w/w korby), wystarczy wytypować ilość zębów oraz znać wymiar montażowy, możesz spokojnie dobrać coś z rynku wtórnego i sobie przełożyć. Co zaś do kasety to musisz sam rozsądzić czy to się opłaca, musisz się zorientować jaki rozmiar maksymalny da radę obrobić tylna przerzutka, niby dwa zęby to nie dużo ale mając na uwadze że z przodu dasz np. 30T - 32T a na kasecie +2 to już będzie spora zmiana, oczywiście taniej wyjdzie wymiana kasety na 11-36 niż podmiana przodu i tyłu. Pozostaje oczywiście kompatybilność tak przodu jak i maksymalny rozmiar kasety pod daną przerzutkę. 

Edytowane przez multijumper
stylistyka
  • Lubię to! 1
Opublikowano

O ile się nie mylę to wg specyfikacji tylna przerzutka Claris obsługuje max 32T w kasecie. Możesz spróbować założyć kasetę 11-34T czy 12-34T, przerzutka powinna to obsłużyć jak ją trochę odsuniesz tą śrubą z tyłu. Ale uważam, że są to półśrodki bo będziesz miał przełożenie 1:1 a chcesz coś lżejszego. Mógłbyś użyć przedłużki haka Gatelink albo tańszej wersji od Sunrace, nie pamiętam nazwy, i założyć kasetę 11-36T ale przy 8 rzędach będą bardzo duże skoki między zębatkami. W sumie to chyba najlepiej wymienić korbę na 46/30T i zostawić kasetę jak jest. Ja zakładałem w Tribanie korbę Shimano Tourney FC-TY501-2 46-30T, która jest na kwadrat jak Claris i jest stosunkowo niedroga. Ale nie wiem czy przerzutka Clarisa ją obsłuży, trzeba by było sprawdzić q-faktory czy inne odległości. Najwyżej wymienisz przednią przerzutkę Claris na Shimano Tourney FD‑A070, co prawda gorszą teoretycznie ale na pewno ogarnie korbę Torneya

• Lubię to! 1
Opublikowano

O ile się nie mylę to wg specyfikacji tylna przerzutka Claris obsługuje max 32T w kasecie. Możesz spróbować założyć kasetę 11-34T czy 12-34T, przerzutka powinna to obsłużyć jak ją trochę odsuniesz tą śrubą z tyłu. Ale uważam, że są to półśrodki bo będziesz miał przełożenie 1:1 a chcesz coś lżejszego. Mógłbyś użyć przedłużki haka Gatelink albo tańszej wersji od Sunrace, nie pamiętam nazwy, i założyć kasetę 11-36T ale przy 8 rzędach będą bardzo duże skoki między zębatkami. W sumie to chyba najlepiej wymienić korbę na 46/30T i zostawić kasetę jak jest. Ja zakładałem w Tribanie korbę Shimano Tourney FC-TY501-2 46-30T, która jest na kwadrat jak Claris i jest stosunkowo niedroga. Ale nie wiem czy przerzutka Clarisa ją obsłuży, trzeba by było sprawdzić q-faktory czy inne odległości. Najwyżej wymienisz przednią przerzutkę Claris na Shimano Tourney FD‑A070, co prawda gorszą teoretycznie ale na pewno ogarnie korbę Torneya

Opublikowano

O, bardzo dziękuję za Wasze porady. Faktycznie, chciałbym osiągnąć jakąś poprawę (wiem, że i w Paryżu nie zrobią z owsa ryżu, więc cudów nie oczekuję - chciałbym po prostu móc wjechać pod nieco bardziej strome podjazdy, ale w Alpy się na tym rowerze nie wybieram) i podoba mi się ten pomysł, aby zmienić tylko jeden blat z przodu.

Według specyfikacji Shimano maksymalna liczba zębów na kasecie to 34T, czyli można by wrzucić kasetę 11-34. A co do korby, to może faktycznie - wystarczyłaby wymiana tego mniejszego blatu, tam teraz jest 46/34T, jakby dać 30T, no to przełożenie byłoby już 30/34 (teraz mam 34/32), to taka różnica już powinna być odczuwalna (17% różnica przełożeń). Taka koronka 30T da się obsłużyć?

Opublikowano

Nawet jeżeli oficjalnie nie obsługuje to może się zdarzyć że wszystko będzie działać jak należy, niestety nie mogę powiedzieć ze stu procentowym prawdopodobieństwem. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Jeżeli rozmiar montażowy się zgadza (PCD 74) to będzie ok, to stalówka, nie jest lekka ale na pewno trwała.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

To jest tarcza od starej wersji Clarisa o symbolu 2403, czyli w wersji 3-rzędowej. Do Twojej korby raczej nie będzie pasować bo rozstaw śrub czyli PCD (albo BCD no tak też się to określa) w Twojej korbie to chyba 110 i do tego asymetryczne

Edytowane przez Greg29
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Lepiej pięć razy sprawdzić niż kupić źle, co prawda jest rękojmia ale szkoda czasu. Osobiście bym szukał z aluminium, myślę że od FSA coś dobrego by dostał, są lekkie i bardzo dobrze pracują, nie jest powiedziane że jak korba od firmy "X" to i blaty muszą być też od firmy "X".

Opublikowano

Najprościej i najtaniej jest kupić na Aliexpress ale pamiętam, że z BCD 110 to generalnie jest ciężko bo to duży rozstaw i mało kto robił tak małe tarcze w tym rozstawie a kiedyś to w ogóle chyba nie robili. Tarcze mtb miały chyba BCD 104 albo 96 i tam są tarcze 30T bez problemu.

Tu znalazłem jakiegoś Cuesa 30T z rozstawem BCD 110, nie wiem czy będzie pasować ale droga nie jest więc można zamówić i spróbować:

Shimano Cues U6000-2 110 BCD Tarcza zębata | Bikeinn (tradeinn.com)

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Napisałem do Bikeinn, i - niestety - odpowiedzieli mi, że nie będzie pasować, bo BCD jest tak naprawdę 80 a nie 110 (jak w opisie produktu). Czyli mają źle oznakowany towar i nawet nie poprawili opisu - czegoś tu nie rozumiem?

Jeżeli klikniesz na ten link do ich sklepu to tam są pytania techniczne - zadałem pytanko o kompatybilność z moją korbą i odpowiedzieli mi, że nie jest zgodny - ale nie rozumiem, jest zły opis i oni go nie poprawią? Mógł podać link do czegoś kompatybilnego, to przecież już bym kupił...

Opublikowano (edytowane)

Zacznijmy od początku, jaką konkretnie masz korbę? Zrób zdjęcie i tu wrzuć, spisz symbole/numery, zmierz BCD sam miarką czy na pewno masz 110 mm. Może na początek kupić blat 30T na Aliexpress i spróbować czy przednia przerzutka obsłuży.

Na stronie Shimano piszą, że korba Cues U6000-2 ma P.C.D. 110 mm - link

Poszukaj w Polsce czy ktoś ma tę korbę, na stronie Centrum Rowerowego jest tylko wersja z boostem:

Mechanizm korbowy SHIMANO Cues FC-U6000 | CentrumRowerowe.pl

Ale możesz zadzwonić dopytać kiedy będą mieli wersję bez boosta:

Edit. Tu masz na Allegro wersję bez boosta:

Korba Shimano CUES FC-U6000-2 175MM 46-30T 9/10rz. mechanizm korbowy - EFCU60002EX60X - 15982141833 - Allegro.pl

Edytowane przez Greg29
Opublikowano

@Chrismel, kurcze blade, może rzeczywiście skórka niewarta wyprawki... Wydawało mi się, że zmiana blatu korby z 34 na 30T, przy jednoczesnej zmianie kasety z 32 na 34T jednak da odczuwalną różnicę... Moment siły wzrósłby o około 20%, a to (chyba?!) byłoby odczuwalne?

Opublikowano

Jak pobawisz się tymi dwoma stronami to uzyskasz bardzo dokładne i co najważniejsze przekładające się na realne warunki wyniki. Jak chcesz bardzo pobieżnie oszacować wpływ takiej zmiany na podjazdy to 4 zęby z przodu lub z tyłu przekładają się na 1% na podjazdach. Ale to ostatnie służy raczej żeby sobie wyobrazić jakiej mniej więcej zmiany oczekiwać bo jest niedokładne. Czyli zmiana 34-30 + 32-34 da Ci około 1.5%. Wbrew pozorom nie jest to mało ale pytanie czy wystarczy. Z moich alpejskich doświadczeń powiem że jak miałem 22 przód 32 tył to wyjeżdżałem praktycznie wszystko. Jak zmieniłem tył na 28 to ciągle brakowało mi tego jednego przełożenia. Czyli niby malutkie 1% a praktycznie bardzo duża różnica. Druga kwestia to opony oraz waga roweru. Na gravelu w którym mam opony Conti GP5000 AS 35C podjeżdżam na tym samym przełożeniu podjazdy o 2.5% stromsze niż na trekkingu z oponami 2" z tym samym wysiłkiem.