Piotrulo Opublikowano 3 Lipca 2024 Opublikowano 3 Lipca 2024 Witam, od niedawna posiadam Rose Ground Control 4. Przy składaniu go oczywiście sprawdziłem nasmarowanie śrub tylnego trójkąta no i jak to przy rowerach z fabryki smar to one widziały ale w opakowaniu gdzieś na półkach w magazynie, ale przechodząc do rzeczy, na żadnej ze śrub nie ma podanego momentu, z jakim powinny zostać one dokręcone by nic nie uszkodzić, w instrukcji też nic takiego nie zastałem (są tabelki z momentami, ale podane są w sumie rzeczy jak np mostek, który przy śrubach ma wybity moment siły). Dokręciłem z siłą 10-12 Nm i niby wszystko gra, nie ma luzów i nic nie strzela, ale byłbym spokojniejszy jakby ktoś coś więcej wiedział na ten temat. Napisałem też mail do działu technicznego Rose, więc jak coś odpowiedzą coś sensownego to też to tu wrzucę, może komuś w przyszłości się przyda.
multijumper Opublikowano 3 Lipca 2024 Opublikowano 3 Lipca 2024 O ile dobrze rozumiem odkręcałeś wszystko żeby sprawdzić fabrykę a teraz nie wiesz z jakim momentem było to wszystko dokręcone ?. Tak naprawdę to nic strasznego, dlaczego, czy jak dokręcę kasetę z siłą 30Nm a nie 40Nm to ją zniszczę, odpadnie lub grozi to wypadkiem ?, oczywiście że nie, tak jest z większością mocowań. Wszystkie łączenia muszą być dokręcone pewnie ale bez fanatyzmu, wyjątkiem są połączenia elementów karbonowych ale tu też lepiej użyć specjalnej pasty niż dokręcać z maksymalną siłą dopuszczalną dla danego elementu. W przypadkach typowych jeżeli nie jest znana siła z jaką trzeba dokręcić możesz się posiłkować wiedzą mechaników lub skręcić ale bez używania nadmiernej siły, nie jest też dobrze ciągnąć do tego momentu aż klucz rozwala gniazdo (imbus, torx) bo to dodatkowy kłopot na dłuższą metę, wtedy trzeba wymieniać śruby o ile nie został przy tej okazji zniszczony gwint (śruba / rama). Jeżeli musisz koniecznie poznać siły dokręcania śrubunków pozostaje gnębienie suportu danej marki, trudno jest wyrokować jaki będzie tego efekt.
m-peter Opublikowano 4 Lipca 2024 Opublikowano 4 Lipca 2024 Napisz do producenta zapytanie o to. Ja wielokrotni kontaktowałem się z nimi w różnych sprawach i zawsze byli bardzo pomocni.
Rekomendowane odpowiedzi