Skocz do zawartości

Tylne koło, piasta, kaseta co do czego pasuje

Pinifarina

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie 

Prośba o pomoc w rozpoznaniu co jest czym i do czego pasuje. Nie aktualizowałem swojej wiedzy rowerowej od 5 lat a tu nowe hasła. 

Generalnie chodzi o MTB Fulle do XC , mam koła XM1501 DT z dziwną piastą o nazwie  "1" i jestem nimi zachwycony. Chciałbym je podrasować i włożyć do Sparka RC i tu napotkałem zagadki. 

Czym się różni boost od normalnego standardu?

Spark wymaga osi 12x148mm wiec teoretycznie ze 142 nie ma problemu z przeróbką tego trzeba kupić kapsel do konwersji, Tylko że kapsel 148 ma 2 kołnierze 

Dlaczego 142 ma jeden kołnierz a 148 ma dwa ?

Wiec jak się założy kapsel 148mm to kaseta odsuwa się od przerzutki i zmienia się zakres pracy. Generalnie nie pasuje. Kaseta 12s powinna być także odsunięta piasty o 6mm i wtedy bedzie grało. Tylko że śruba mocowania kasety do bębenka jest za krótka albo inaczej bębenek jest za krótki na taką operacje. A bębenek jaki mam to 9,10 i 11s

Z logiki wychodzi że powinienem kupić nowy bębenek 12s do shimano, kapsel na 148mm i nową kasetę prawdziwe 12s żeby działało z XT przerzutką M8000. A może się mylę i przerzutka też powinna być zmieniona na XT 8100

Prośba o pomoc jak prawidłowo zrobić konwersje bo domino jakie się zacznie spowoduje koszty po 500zł każdy kolejny element, a końca nie będzie widać 

I jeszcze jedna sprawa to długość osi 12mm thru axle. dla 148mm jest wymagana 174mm ale jak ją wkręcam w wahacz to w nakrętce do końca brakuje z 1cm. Przeszukałem net w poszukiwaniu dłuższej osi z gwintem P1,0 ale nie ma.

Dzięki z góry za pomoc 

Edytowane przez Pinifarina
Opublikowano (edytowane)

To są standardowe piasty 240s.

Nie ma czegoś takiego jak kapsle ze 142 do 148  to są kompletnie inne standardy różniące się szerokością korpusu. Kapsle (end-capy) są dokładnie te same. Nawet gdybyś samodzielnie wystrugał takie adaptery to tarcza hamulcowa będzie 3mm w innym miejscu niż powinna. Inna też jest linia łańcucha w takiej ramie.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

Ja do aluminiowego NS Snabb wstawiłem koło 142 mm za pomocą czegoś takiego (może nie dosłownie ale chodzi o zasadę):

https://rowerowy.com/sklep/czesci/piasty/adaptery-piast/prod/cloud-boost-148-12

Jedna podkładka 3mm z jednej strony, druga z drugiej strony.
Z tym, że tą jedną podkładkę wstawiłem między hak a ramę. Na szczęście mogłem to zrobić.
Największa podkładka pod tarczę.

Wszystko działało bez problemów przez jakiś czas; potem i tak wstawiłem koło 148 mm.
Ale do tej pory mam cały czas napęd 11x XT M8000 (oprócz korby)

Ale najważniejsze czy można do tego Spark wstawić między hak a ramę podkładkę 3 mm.

Opublikowano

Dzięki

Powiem, że nie zrozumiałem w jakim celu to jest potrzebne, bo pewnie wymaga wyjaśnienia co to jest boost. Oś 142 na 148 zmienia się tulejkami i faktycznie nazywają się endcapy. 

Po zastosowaniu end capa 148 , tarcza hamulcowa jest w prawidłowej pozycji i nie mogę pod nią wprowadzić tujeki boost 3mm. Tyle że odsunięcie kasety od haka o 6mm ma konsekwencje że przerzutka nie ma zakresu pracy do najwiekszej tarczy. 

Poszukam informacji o systansach boost do czego służą i gdzie je mocować 

Zrzut ekranu 2024-06-27 234431.jpg
Opublikowano
7 godzin temu, Pinifarina napisał(a):

Po zastosowaniu end capa 148 , tarcza hamulcowa jest w prawidłowej pozycji

???
Z opisu wynika, że dałeś jakiś dziwny jeden endcap (dłuższy o całe 6 mm względem poprzedniego) ale tylko od strony przerzutki.
Jeśli tak to całe kolo przesunęło się w lewą stronę i opony mogą trzeć o ramę.

Po zastosowaniu end capa 148 , tarcza hamulcowa jest w prawidłowej pozycji i nie mogę pod nią wprowadzić tujeki boost 3mm.

Po to są te tulejki 3 mm aby nie trzeba było kombinować z endcapami.
Albo jakieś dziwne endcapy albo tulejki.
Albo to albo tamto.

Poszukam informacji o s(d)ystansach boost do czego służą i gdzie je mocować

Masz oryginalną piastę 142 mm z oryginalnymi encapami czyli szerokość piasty to 142 mm.

Dajesz pierwszą podkładkę 3 mm z lewej strony pomiędzy ramę a piastę
oraz drugą podkładkę z prawej strony pomiędzy ramę a piastę.
Czyli ma być symetrycznie.

Całość ma już szerokość 148 mm.
142 + 3 + 3 = 148

Tylko, że teraz tarcza hamulcowa jest w złym miejscu.
Dlatego jest jeszcze trzecia duża podkładka 3 mm pod tarczę + 6 dłuższych śrub.

Teraz przerzutka jest już w złym miejscu tylko o 3 mm.

Ale może się okazać, że hak jest tak mocowany, że da się odkręcić a tą podkładkę dać między hak a ramę.
Wtedy przerzutka znowu będzie na swoim miejscu względem kasety.

Opublikowano

Dzięki, nie zdążyłem wczoraj napisać, ale obejrzałem filmy i przeczytałem o konwersjach do boost. Sprawa podkładek jest jasna czyli równe poszerzenie po 3mm z każdej strony, aby zachować centralne usytuowanie koła. 

Dla mnie to rozwiązanie nie jest akceptowalne z dwóch powodów, 

1. nie może być luźnych elementów które znikną w trawie po zdjęciu koła. 

2. przerzutka nie ma zapasu wejścia na największą koronkę. Wtedy już maksymalnie jej zasięg jest wykorzystany. 

Trzecim powodem jest wykorzystanie maksymalne obciążenia dynamicznego i nie zaryzykuję półśrodków

Wracając do tematu kół. Gdy były kupowane dokładnie XM1501 mają opis 142/148 i dodany endcap. Wiec zmyliło mnie że taka firma jak DT Swiss oszukała mnie i wersji 148 nie ma ? Koła mam już od 6 lat i zapomniałem trochę co z nimi otrzymałem, ale wydawało mi się że jest to Endcap i pierścień odstawczy do kasety o grubości 4mm. Dodam, że koło przednie mam 110mm boosta w tym komplecie. 

boost.jpg

Dodam jeszcze jeden temat. Szukałem w necie, ale nikt się nie chwali gdzie użyć dostarczanych endcapów. Podkładki i odstawienie tarczy ok. Ale endcapy? 

DT konwersja.jpg

Czy jest to prawdą jaką znalazłem w necie, że jak się ma ramę boost 148 to obowiązkowo musi być wymieniona też korba 1x12 ? ponieważ linia łańcucha nie zgadza się dla suportu który także jest przesunięty?

Na którą koronkę powinna wypadać linia łańcucha  dla MTB ? 

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, Pinifarina napisał(a):

Dzięki

Powiem, że nie zrozumiałem w jakim celu to jest potrzebne, bo pewnie wymaga wyjaśnienia co to jest boost. Oś 142 na 148 zmienia się tulejkami i faktycznie nazywają się endcapy. 

Po zastosowaniu end capa 148 , tarcza hamulcowa jest w prawidłowej pozycji i nie mogę pod nią wprowadzić tujeki boost 3mm. Tyle że odsunięcie kasety od haka o 6mm ma konsekwencje że przerzutka nie ma zakresu pracy do najwiekszej tarczy. 

Poszukam informacji o systansach boost do czego służą i gdzie je mocować 

Zrzut ekranu 2024-06-27 234431.jpg

No i obręcz jest przesunięta 6mm w lewo. Rower staje się dwuśladem ;)

Nie można zmienić piasty standardowej w boost bez konsekwencji. Co najmniej linia łańcucha będzie cofnięta o 3mm względem korby co powoduje pewne anomalie i szybsze zużycie napędu. Zębatka korby w lini standardowe (jeśli zapewnimy offset przez podkładki pod korbę albo wymianie na model ze standardową linią) może ciąć rurkę przyłańcuchową.

Sam miałem to szczęscie, że u mnie w ramie ns bikes eccentric mieści się blat 32T w standardowej linii i jeździłem na chińskich adapterach (3mm podkładki z każdej strony + pod tarczę) 2 sezony zgodnie z przeznaczeniem tegoż roweru i bez żadnej draki. Natomiast w primalu blat z taką linią się nie mieścił.

Co do przerzutki to nadwymiarowy wyhył 3mm najczęsciej jeszcze ogarnie, ale linka zaczyna pod bardzo ostrym kątem wchodzić do końcówki pancerza.

A co do kół DT to z całą pewnoscią nie sprzedali ci kół pisząc o możliwej konwersji do boost. Pracuję w firmie z autoryzacją DT i oni wręcz dosłownie zkaazują ze wzgl. bezpieczeństwa takich konwersji.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano (edytowane)

Trochę już więcej wiem. Czytam, oglądam. Dzięki za pomoc 

Edytowane przez Pinifarina
koniec tematu