impulse256 Opublikowano 25 Czerwca 2024 Opublikowano 25 Czerwca 2024 Witam, szukam polskich producentów ram stalowych. Użyłem google, ale temat nie jest zbyt popularny i trudno cokolwiek znaleźć. Może ktoś z Was zna godnego polecenia producenta?
multijumper Opublikowano 25 Czerwca 2024 Opublikowano 25 Czerwca 2024 (edytowane) Ale jakiej ramy szukasz, typowy góral za sztywnym tyłem ?, pierwszy rower czy może masz jakieś przyzwyczajenia, preferencje np. co do pozycji na rowerze ?. edit: Jaka geometria, rozmiar koła, przewidywana nawierzchnia, preferencje ?. Edytowane 25 Czerwca 2024 przez multijumper
liftlodz Opublikowano 25 Czerwca 2024 Opublikowano 25 Czerwca 2024 Ale chcesz kupić gotową czy szukasz kogoś kto Ci ramę wykonana zgodnie z projektem?
impulse256 Opublikowano 25 Czerwca 2024 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2024 W moim obecnym hardtailu mam: koła 29", hta = 67, sta = 75, amortyzator 120 mm, ale pozycja jest za wysoka. Za duży stack. Chciałbym coś z nieco większym reachem i niższym stackiem. Ma to być typowy hardtail. Jeżdżę najczęściej w okolicach Opavy i Ostravy (wzgórza 300-500m). Co jakiś czas Beskidy lub Jesenik (do 1500 m wzniosu/50 km), bardziej płaskie okolice też zaliczam. Z gotowych rowerów najbardziej zbliżony do tego czego oczekuję od roweru to Team Marin 2. Z obecnego roweru chcę przenieść co się da do nowej ramy. Wybrałem stal, bo mam stalowego gravela i jeździ mi się bardzo przyjemnie.
Rozwiązanie multijumper Opublikowano 25 Czerwca 2024 Rozwiązanie Opublikowano 25 Czerwca 2024 Dokładnie wiesz czego szukasz, manufaktura lub rynek wtórny, kupowanie gotowca żeby go wybebeszyć nie jest zbyt opłacalną opcją. Osobiście bym szukał manufaktury z doświadczeniem, jest szansa że trafisz na ludzi którzy skroją Ci na wymiar i pod konkretne preferencje. Zapewne o wiele tańsze będzie wyłuskanie czegoś co podpasuje z rynku wtórnego ale można oczywiście trafić na minę a tak w ogóle nie będzie zbyt proste. Hultaj - ramy stalowe na zamówienie 1
impulse256 Opublikowano 25 Czerwca 2024 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2024 Jeśli chodzi o koszt to kupno "gotowca" w moim przypadku i tak wychodzi drożej. Po czasie okazuje się, że wymieniam siodełko, kierownicę, chwyty z wewnętrznymi rogami itd. itp. W każdym razie dzięki za odpowiedź. Być może pójdę w kierunku ramy na zamówienie.
multijumper Opublikowano 26 Czerwca 2024 Opublikowano 26 Czerwca 2024 Temat o tyle mnie ciekawi bo sam mam w tej chwili jedyny rower na ramie ze stali Cr-Mo i spełnia moje oczekiwania co do komfortu jak i konfiguracji, w moim przypadku tak się trafiło że z rynku wtórnego. Rama na zamówienie to zupełnie inna bajka, można poszaleć w 100% tak nad samą konstrukcją jak i stroną estetyczną, niestety rękodzieło musi kosztować.
vdcmike Opublikowano 26 Czerwca 2024 Opublikowano 26 Czerwca 2024 W stali robi też PL marka NS Bikes. Np. rama eccenteic cromo. Cena w okolicach 2200zł.
multijumper Opublikowano 26 Czerwca 2024 Opublikowano 26 Czerwca 2024 I zdaje się że NS robi ramy bardziej złożone technologicznie (FR / Enduro), ale też "sztywny ogon" mają w ofercie.
impulse256 Opublikowano 26 Czerwca 2024 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2024 Eccenteic od NS Bikes wydaje się ciekawy, ale amortyzator, który mam ma skok 120 mm, a rekomendowany do tej ramy to 130-140 mm. @multijumper gdzie kupiłeś używany?
vdcmike Opublikowano 26 Czerwca 2024 Opublikowano 26 Czerwca 2024 A co to za amortyzator? Może da się tanio skok zmienić...
multijumper Opublikowano 26 Czerwca 2024 Opublikowano 26 Czerwca 2024 2 godziny temu, impulse256 napisał(a): Eccenteic od NS Bikes wydaje się ciekawy, ale amortyzator, który mam ma skok 120 mm, a rekomendowany do tej ramy to 130-140 mm. @multijumper gdzie kupiłeś używany? Niestety to stare dzieje, znajomy pracował na serwisie w dość dużej firmie sportowej, jego kolega dał mu w rozliczeniu trzeszcza Gary Fisher Tarpon a ten chciał go sprzedać, nie potrzebowałem bo miałem wypasionego górala Specialized ale ze źle dobraną ramą. Wziąłem na zapas ale z biegiem czasu okazał się pod me gusta, wyraźniej był wygodniejszy niż 8 kilowy Spec, i tak mam fajną maszynkę za 400 złotych plus graty które poprzekładałem. Rynek wtórny jest bardzo bogaty ale zawsze można trafić na nieuczciwego sprzedawcę ze spawaną ramą albo inną minę, może się trafić wszystko, nawet i zwichrowana itp. ale zerknąć zawsze warto, byle nie od typowego handlarza.
impulse256 Opublikowano 26 Czerwca 2024 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2024 RS Revelation RC 29" Debon Air, pewnie się da i wyjdzie z niego Pike.
vdcmike Opublikowano 26 Czerwca 2024 Opublikowano 26 Czerwca 2024 (edytowane) Żeby wyszedł pike trzeba by wymienić badziewny tłumik MC na Chargera (około 1000zł). Skok zmienia się przez wymianę airshaftu. Od 120 do 160mm co 10mm. Koszt 120-180zł Edytowane 26 Czerwca 2024 przez vdcmike 1
Rekomendowane odpowiedzi