spcx Opublikowano 19 Czerwca 2024 Opublikowano 19 Czerwca 2024 Witam, staram sie ustawic przerzutki ale problem w tym ze kolko naciagajace lancuch jest za wysoko (jak na zdjeciu) kiedy jest na biegach np 1:1. Krecilem juz wiele razy srubkami L, H i B, luzowalem i naciagalem linki i dalej nic. Cos robie nie tak albo szukam tam gdzie nie trzeba. Prosze o rady Sory mala poprawka: na zdjeciu jest bieg 1:7
Trotyll Opublikowano 19 Czerwca 2024 Opublikowano 19 Czerwca 2024 Z przodu najmniejsza i z tyłu najmniejsza ? Nie jestem jakimś ekspertem, aż tak się nie powinno jeździć ale może łańcuch jest już tak wyciągnięty ? Kręcenie śrubkami raczej nie pomoże, za to jak za mocno wykręcone H lub L to łańcuch może wpaść pomiędzy zębatki i koło lub widełki ramy. Wymienić łańcuch lub skrócić o dwa ogniwa ?
spcx Opublikowano 19 Czerwca 2024 Autor Opublikowano 19 Czerwca 2024 Czy wedlug Ciebie jechalem rowerem i zrobilem zdjecie? Nie jezdze tak, ustawilem biegi w ten sposob bo wtedy najbardziej widac co jest nie tak... Wstawiam tez fote na najwiekszych zebatkach, 3:1. Wedlug mnie lancuch nie jest za dlugi i w dobrym stanie, nic nie przeskakiwalo nigdy.
Greg29 Opublikowano 20 Czerwca 2024 Opublikowano 20 Czerwca 2024 Proponuję pokręcić śrubkami zgodnie z metodologią - instrukce są w internecie, filmy też. Z tego co pamiętam, to przód wstępnie ustawia się z odkręconą linką i na pewno nie robi się tego na maksymalnych przekosach. Robiłeś tą regulacje na podstawie jakiegoś filmu czy innej instrukcji czy tak se po prostu kręciłeś?
spcx Opublikowano 20 Czerwca 2024 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2024 Poczytałem i obejrzałem parę filmików, jak ustawia się przerzutki. Udało mi się wyregulować, wszystkie biegi wchodzą, ale problem zostaje jak tan sam, widać na zdjęciu. Słyszałem tez, że łańcuch może być za długi i zeby skrócić o oczko dwa. Niedługo się za to zabiorę, bo nie widze innego rozwiązania, a jak naciągałem łańcuch na "sucho" to faktycznie wyglada dobrze i nic by nie szorowalo.
Greg29 Opublikowano 20 Czerwca 2024 Opublikowano 20 Czerwca 2024 Nie jeździ się na maksymalnuch przekosach więc teoretycznie nie powinieneś mieć łańcucha na 1x1. Jak masz spinkę to łatwo rozpiąć i zmierzyć, jak nie masz spinku to musisz rozkuć, czyli mieć skuwacz. To masz instrukcję jak zmierzyć długość łańcucha: https://roweroweporady.pl/jak-dobrac-dlugosc-lancucha-rowerowego/ Jeszcze pytanie jak stary jest ten łańcuch, ile na nim orzrjechałeś, bo mógł też się troszkę wyciągnąć
spcx Opublikowano 20 Czerwca 2024 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2024 Dzięki za instrukcje, sprawdzę czy długość jest odpowiednia i jak coś, to zabieram się za skracanie. Rower jest stary, ale z tego, co wiem mało jeżdżony, kiedy go dostałem to przez ostatnich 10 lat rower stal w garażu lub w piwnicy, ciężko określić, czy łańcuch jest wyrobiony, szkoda, że nie mam miarki porównywałem kasetę z nowa i wydaje mi się, że stan jest ok, (tylko muszę jeszcze doczyścić wszystko) wstawiam fotę tylnej kasety z bliska, kupiłem tez rozkuwacz i pare spinek (jak na zdjeciu) chyba nic więcej nie potrzebuje?
Greg29 Opublikowano 20 Czerwca 2024 Opublikowano 20 Czerwca 2024 Te najmniejsze zębatki wydają się być trochę wyrobione, wygląda, że ktoś wcześniej jeździł tylko na nich a więc siłowo co z kolei oznacza, że łańcuch też może być wyciągnięty. Jak Ci nie łańcuch nie przeskakuje jsk depniesz to jeździj dalej a za jakiś czas wymienisz kasetę czy wolnobieg bo to chyba wolnobieg 7-rzędowy i łańcuch. Taki wolnobieg kosztuje około 50 zł a łańcuch w miarę dobry, np. KMC X8 niewiele więcej
spcx Opublikowano 20 Czerwca 2024 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2024 Łańcuch jest ok, nigdy nie przeskakiwał, mam zamiar jeszcze trochę pojeździć, a w przyszłości zmienić i kasetę, i łańcuch. Skróciłem o 2 ogniwa i po przymiarce wygląda wszystko ok tylko oczywiście spinka ktora mialem w jakims zestawie naprawczym nie pasuje, piny są za długie, jutro znowu do sklepu.
Rekomendowane odpowiedzi