rybak16 Opublikowano 14 Czerwca 2024 Opublikowano 14 Czerwca 2024 Cześć wszystkim, od kilku lat jestem posiadaczem krossa esker. Zacząłem się ostatnio zastanawiać nad upgradem napędu i zastanawiam się jak to mogę zrobić powoli częściowo oraz na jaką grupę. Nie jeszcze z mocno sportowym zacięciem, raczej wyprawowo, ostatnio też się zacząłem zastanawiać czy nie spróbować sił w ultramaratonach ale nie po to by wyciskać czas ale by mieć satysfakcję z pokonania trasy I tutaj mam dylemat, mój rower wraz ze specyfikacją: https://kross.eu/pl/poprzednie-kolekcje/esker-2-0-2019-wisniowy-srebrny-matowy Rozważam by przejść na system 1x miałem go w moim trailu i brakuje mi trochę prostoty. Myślę, że zakres mi wystarczy - odrobinę się stopniowania obawiam, jazda takim gravelem i trailem się różni. W związku z tym kilka pytań: 1. Hamulce - o ile kochałem hydrauliczne w moim trailu to serwisowanie mechanicznych jest łatwiejsze, w szczególności jak coś się stanie gdzieś pośrodku niczego, zapasową linkę zawsze można mieć. Z drugiej strony nigdy nic mi się z hamulcami do tej pory nie stało więc nie wiem czy się przejmować. Wyższe grupy już mają tylko hydrauliczne z tego co widzę. Jakie macie w tej kwestii zdanie? Na czym jeździcie? 2. Jaka grupa, shimano / sram. W przyszłości super byłoby mieć możliwość upgradu na elekryczną zmianę przełożeń bez wymiany wszystkiego na nowo. Apex 1 wydaje się dość przystępny cenowo i wydaje mi się, że przesiadka z clarisa byłaby odczuwalna 3. Czy widzicie jakąś opcję przechodzenia na taki napęd 1x stopniowo? Bo ja aktualnie nie ale nie mam za dużego doświadczenia w wymianie podzespołów 4. Wydziałem w nie najgorszych cenach całe grupy do kupienia na Ali, aczkolwiek jestem sceptycznie nastawiony do tego portalu jeżeli chodzi o jakiś lepsze sprzęt. Ktoś używał? Były problemy, że jakieś podróbki poprzychodziły? 5. Za jakiś czas planuje trasę w alpach i tutaj się najbardziej zastanawiam jak z mechanicznymi hamulcami, czy dadzą radę. Zakładam, że powinny z odpowiednimi okładzinami aczkolwiek pewnie hydrauliki były by bardziej komfortowe
Otto Opublikowano 23 Czerwca 2024 Opublikowano 23 Czerwca 2024 Nie za bardzo masz możliwość przejścia stopniowego. Jeśli ruszysz podstawowe elementy wpływające na jazdę czyli kasetę i przerzutkę to od razu do tego musisz dobrać odpowiednie łapy. Nie ma sensy też kupować manetek mechanicznych - hydraulika daje o wiele większy komfort hamowania. Jeśli będziesz później chciał przejść z mechaników na hydraulikę znów musisz zmieniać też manetki. To samo z przejściem na grupy elektroniczne. Najlepiej zrobić to raz, w przemyślany sposób. Oszczędzisz mnóstwo pieniędzy. Od siebie polecam hydrauliczną grupę Apex 1 11s (ew 12s, ale to droższa opcja). Działa pięknie, w standardzie przełożenia 40 - 10/42, ale swobodnie obsłuzy tez kasetę 10-46 od Sunrace, czy chyba nawet Shimano. Mam taki setup u siebie i jestem mega zadowolony. Osprzęt z Ali bym sobie podarowało, nawet youtuberzy pokazują jakie z tym mogą być kłopoty.
Greg29 Opublikowano 23 Czerwca 2024 Opublikowano 23 Czerwca 2024 (edytowane) Zamiast stopniowego przechodzenia możesz zastosować stopniowe kupowanie - daj sobie np. czad do następnej wiosny i przez jesień i zimę poluj na promocje i kupuj po kolei wszystko co potrzebujesz. Ja tak robiłem jak wymieniałem napęd w fitnessie z Clarisa na Tiagrę. Szczególnie przeglądaj niemieckie sklepy online bo oni bardzo często mają świetne promocje, generalnie taniej niż u nas - już dawno zauważyłem, że Polska to kraj dla bogatych ludzi Edytowane 23 Czerwca 2024 przez Greg29 1
rybak16 Opublikowano 25 Czerwca 2024 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2024 Chyba mi się zmieniają plany Okazuje się, że najprawdopodobniej mam za małą ramę i chyba nie obędzie się bez zmiany roweru, nie wiem czy chce inwestować w osprzęt większe pieniądze skoro mogę znaleźć coś bardziej pasującego dla mnie. Mam 200 cm wzrostu a ten rower 22'' z tego co doczytałem to trochę za mały. Chyba, że docelowo samą ramę sobie wymienię ale to już chyba nowy rower lepiej kupić
Greg29 Opublikowano 25 Czerwca 2024 Opublikowano 25 Czerwca 2024 Dokładnie, lepiej kupić rower z docelowym osprzętem aby jak najmniej trzeba było wymieniać - mi teraz nawet siodełko podpasowało, wymieniłem tylko mostek na 2 cm krótszy bo byłem na granicy rozmiarów i z premedytacją wziąłem większy, żeby był bardziej komfortowy do rekreacyjnego jeżdżenia
rybak16 Opublikowano 25 Czerwca 2024 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2024 Którzy producenci robią większe rowery. Tak jak patrze na krossa to cały czas małe Polecicie coś?
Otto Opublikowano 3 Lipca 2024 Opublikowano 3 Lipca 2024 (edytowane) Merida SIlex - 202cm wzrostu, mam rozmiar XL, mostek 80mm na +6 (redshift) czuję się mega komfortowo Edytowane 3 Lipca 2024 przez Otto
Rekomendowane odpowiedzi