Skocz do zawartości

Hałasy łańcucha KMC

lysyaa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie Szajki.Przedni blat narrow wide 34 zęby do napędu 10.Trzy łańcuchy na zmianę Shimano,Sram,KMC i ten ostatni zaczyna drugą turę zmian.Żaden nie ma oznak zużycia ,przymiar 0,75 nie wchodzi.Po założeniu KMC hałas na blacie jak przy nie wchodzeniu na zęby.No to sprawdzam dwa pozostałe i cisza.Może ktoś tak miał,może musi się ułożyć?Tylko dlaczego ten jeden?

Opublikowano
42 minuty temu, lysyaa napisał:

Witajcie Szajki.Przedni blat narrow wide 34 zęby do napędu 10.Trzy łańcuchy na zmianę Shimano,Sram,KMC i ten ostatni zaczyna drugą turę zmian.Żaden nie ma oznak zużycia ,przymiar 0,75 nie wchodzi.Po założeniu KMC hałas na blacie jak przy nie wchodzeniu na zęby.No to sprawdzam dwa pozostałe i cisza.Może ktoś tak miał,może musi się ułożyć?Tylko dlaczego ten jeden?

O oglądałeś go dokładnie? może się jakoś brzydko powycierał albo pokrzywił/powykręcał? Ja śmigam na łańcuchach KMC 2 lata już i zero problemów, najpierw w napędzie 1x8 potem w 1x10.

Opublikowano

Niestety z łańcuchami KMC tak bywa. Sam jestem użytkownikiem dwóch X10'93 i X10 EL pracującymi z dwublatami Shimano w napędzie 2x10. Wcześniej nie zwracałem na to uwagi. Można to zminimalizować nieco bogaciej smarując łańcuch lub stosując smar na mokre lub ciężkie warunki (gęstrzy). Po jakimś odgłosy ucichną :) 

Opublikowano

Zalas nawet blat zmieniłem na nowy i tylko KMC słychać. Kto smaruje ten jedzie. Grubej posmarujemy i czekam jak się ułoży. Tylko nie wiem czy ja wytrzymam ten chrobot. 

Opublikowano
38 minut temu, lysyaa napisał:

Zalas nawet blat zmieniłem na nowy i tylko KMC słychać. Kto smaruje ten jedzie. Grubej posmarujemy i czekam jak się ułoży. Tylko nie wiem czy ja wytrzymam ten chrobot. 

A może ubrałeś łańcuch w odwrotną stronę niż był używany zwykle?
Pierwszy raz się z czymś takim spotykam i sam jestem cholernie ciekawy przyczyny :P 

Opublikowano

KMC nie sa kierunkowe, więc można zakłądac jak się chce :)

Opublikowano
51 minut temu, Franz Mauer napisał:

KMC nie sa kierunkowe, więc można zakłądac jak się chce :)

Wiem że nie są kierunkowe. Ale może po prosu był upalan w jedną stronę i się starł od jakiegoś piaseczku czy coś ;) 

Opublikowano

Odkąd umyłem swój łancuch KMC sposobem na szejka w mocnym płynie to też zauważyłem, że strasznie hałasuje. Wczesniej był bardzo ulepiony i dużo ciszej chodził.

Opublikowano

Zalas zakładałem wte i wewte i to samo,ale jak dotrę i po ilu kilometrach to dam znać.

Opublikowano
Dnia 3.10.2017 o 20:15, M.C napisał:

Odkąd umyłem swój łancuch KMC sposobem na szejka w mocnym płynie to też zauważyłem, że strasznie hałasuje. Wczesniej był bardzo ulepiony i dużo ciszej chodził.

Najlepiej myć łańcuch w nafcie oświetleniowej, na drugim miejscu to benzyna estrakcyjna. Po myciu trzeba łańcuch wytrzeć do "sucha" . Ja jeszcze przedmuchuje sprężonym powietrzem. Następnie do wora i spryskuje spayem do łańcucha i zostawiam na parę godzin . Po moczeniu :) wycieram i montuje. Nie ma co lepić całego napędu, środek smarny ma być tylko na rolce i sworzniu / pin/

IMG_1220.JPG lancuch_opis.jpg
  • Pomógł 2
Opublikowano
Dnia 10/7/2017 o 10:10, janek69 napisał:

Najlepiej myć łańcuch w nafcie oświetleniowej, na drugim miejscu to benzyna estrakcyjna. Po myciu trzeba łańcuch wytrzeć do "sucha" . Ja jeszcze przedmuchuje sprężonym powietrzem. Następnie do wora i spryskuje spayem do łańcucha i zostawiam na parę godzin . Po moczeniu :) wycieram i montuje. Nie ma co lepić całego napędu, środek smarny ma być tylko na rolce i sworzniu / pin/ 

Ciekawy pomysł z tym workiem i moczeniem. Nastepnym razem sobie przetestuję :)

Opublikowano

Dla zainteresowanych łańcuch KMC po ok 100km ułożył się i jeszcze troszkę hałasuje ale na akceptowalnym poziomie.

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mój kmc również czasami hałasuje. Wydedukowałem że przyczyną może być nieprawidłowe zapięcie spinki ( nie wskoczy dokładnie w swoje miejsce) przez co łańcuch jest odrobinę dłuższy i może to powodować nieprzyjemne dźwięki. Sprawdź może spinkę i czy jest czysta, szczególne ten rowek na bolcu który wskakuje w otwór.

• 3 lata później...
Opublikowano

Panowie, odświeżam temat, ułożył się KMC? 

Nie czytając tego wątku zakupiłem łańcuch KMC 12 rzędowy i właśnie dokupiłem drugi shimano, bo przecież też hałas z przedniej zębatki jest nie do wytrzymania.

Zawsze jeździłem na KMC, jednak były to napędy 2x lub 1x11, taki zgrzyt mam pierwszy raz.