Skocz do zawartości

Prośba o pomoc - nierówny prześwit w nowym Cannondale Topstone 4

Pepin Krootki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć!

Po 15 latach powracam do jeżdżenia na rowerze.

Kupiłem nowego Cannondale Topstone 4 i zauważyłem, że prześwit pomiędzy ramą a tylnym kołem jest nierówny z lewej i prawej strony. Ponadto z prawej jakby dolne ramię trójkąta było bardziej masywne. 

Obawiam się, że po zamontowaniu opon o maksymalnej dopuszczalnej w specyfikacji szerokości (45 mm), koło będzie czasem ocierać o ramę, nie mówiąc o tym, błoto z kamyczkami tam wejdzie i będzie trzeć przy cienkim jak włos prześwicie.

Zgłosiłem reklamację i pierwsze zalecenie było takie, że tylne koło jest krzywo zaplecione. Po wycentrowaniu koła w dobrym serwisie nierówny prześwit nadal występuje (co stwierdził sam serwisant). I teraz nie wiem co robić - kupiłem ten rower tylko ze względu na chwaloną ramę. Chciałbym, żeby ze mną został, a osprzęt się z czasem zmieni (lubię prace mechaniczne w garażu). 

W internetach piszą, że ten model nie ma asymetrycznego tylnego trójkąta.
Nie mam jak sprawdzić czy inne modele w sklepie mają podobnie. Na zdjęciach w tym wątku wygląda to trochę podobnie.

A może jest tu ktoś, kto ma dostęp do Topstone model 2023 z aluminiową ramą i mógłby sprawdzić, jak jest u niego?

Może ktoś bardziej doświadczony doradzić co robić w takiej sytuacji? Walczyć ze sprzedawcą czy olać?

Na zdjęciach odstęp jest mierzony od świeżo wycentrowanej obręczy. Linijka jest pod lekkim skosem bo jest ustawiona prostopadle do rantu obręczy. Wiem, że to trochę lipne, ale nie mam jak inaczej tego fachowo zmierzyć. Wizualnie różnica w prześwicie jest ewidentna.

Pozdrawiam

Cannondale 1.jpg Cannondale 2.jpg

Edytowane przez Pepin Krootki
Opublikowano (edytowane)

Nie wygląda to dobrze. Na początku sprawdziłbym czy obręcz na pewno jest wycentrowana względem płaszczyzn montażowych piasty. Opinia dobrego serwisu to za mało. Piszę z doświadczenia. :) Tu jest pomocny tekst na ten temat: https://www.parktool.com/en-us/blog/repair-help/wheel-dishing-centering

Jeśli nie masz odpowiedniego przyrządu to możesz coś na szybko sklecić.

2024-06-1408_22_39-Window.thumb.jpg.6ed261fdc18ca92ed9a76eb62978b16f.jpg2024-06-1408_23_02-Window.thumb.jpg.07c73f4a0c811a920cfabf6b5e9eb5d1.jpg2024-06-1408_21_52-Window.thumb.jpg.fb2856544e63616c7882deafc95ea90a.jpg

Edytowane przez Pablo
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Dzięki Pablo za odpowiedź.

Koło jest wycentrowane względem płaszczyzn montażowych piasty. Kiedy rower do mnie przyjechał nie było - dlatego pojechało do poprawy.

Co do warsztatu mam zaufanie - świetni fachowcy, jedni z lepszych we Wrocławiu.

Opublikowano

Teraz patrzę, że mierzysz od dołu. A jakie są odstępy obręczy od górnych rurek biegnących do rury podsiodłowej? Też nierówne?

• Lubię to! 1
Opublikowano

Odstępy od górnych rurek są trudniejsze do zmierzenia chałupniczymi metodami, bo te rurki biegną pod dużym kątem.
Wydaje się jednak, że jest równo.

Opublikowano

Czy ktokolwiek robił pomiary czy rama aby nie jest zwichrowana ?, domowa metoda to kawałek sznurka i latasz od lewej do prawe i sprawdzasz czy jest tak samo, czasami wystarcza spojrzenie na gołą ramę od tyłu / przodu. Mylne jest przeświadczenie że takie uszkodzenie jest tylko możliwe po dzwonie, wszystko zależy jaki był transport lub składowanie, szukałbym w tym kierunku raczej. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 13.06.2024 o 20:40, Pepin Krootki napisał(a):

W internetach piszą, że ten model nie ma asymetrycznego tylnego trójkąta.

Mi się wydaje, że jednak ma - jakieś 3-4 miesiące temu kupowałem grawela i topstone był jednym z branych pod uwagę i wyczytałem gdzieś, że mają one asymetryczne tylne trójkąty i koło musi być zaplecione asymetrycznie i może być problem jak się kupi inne koła i był to powód, że go odrzuciłem

• Lubię to! 1
Opublikowano

Czy to aby nie jest chore, co innego asymetria a co innego światło dla opony, w moim rozumieniu asymetria jak najbardziej ale z zachowaniem zdrowego rozsądku. Jeżeli tak jest jak pisze mój przedmówca to tęgi babol konstrukcyjny, firma powinna o tym informować potencjalnych nabywców takiego produktu.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Jestem osobą bardzo wyczuloną na szczegóły. Dlatego - żeby nie robić burzy w szklance wody - pojechałem do Decathlonu aby obejrzeć kilka innych rowerów. Wszystkie Tribany i Romety, które tam stały, miały idealnie symetryczne prześwity po obu stronach opony i koła w osi razem z rurą podsiodłową i górnymi rurkami tylnego trójkąta. Chyba zamiast być zapatrzonym w "legendę" Cannondale, trzeba było kupić jakiegoś chińczyka, byłby lepiej wykonany. 

Inna rzecz, że tamte rowery mają o wiele większe, wręcz gigantyczne w porównaniu z tym Cannondale prześwity w tym miejscu, gdzie mój ma problem. W przypadku Cannondale jeśli się powiedziało "A" i zrobiło się bardzo wąski tylny trójkąt w okolicach supportu, to trzeba powiedzieć "B" i zrobić to z dużą precyzją i minimalnymi tolerancjami na odchyłki. Naprawdę nie wiem dlaczego zaprojektowano tam tak mało miejsca. W imię aerodynamiki? Przecież to nie jest wyczynowy rower.

20240615_160557 Small.jpg 20240615_160557.jpg Edytowane przez Pepin Krootki
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panie i Panowie, serwis sprzedawcy (GreenBike) uznał zasadność mojej reklamacji i poprosił o odesłanie im roweru.

Cannondale miał przesłać nową ramę. Po prawie 6 tygodniach oczekiwania okazało się, że przysłali na wymianę ramę od Cannondale Topstone Carbon 5, poprzedni model.

I w sumie bym się cieszył ale:

- rama jest fioletowa
- nie można przełożyć komponentów z mojego wadliwego roweru
- rama wymaga komponentów marki Cannondale we własnościowym standardzie Cannondale Asymmetirc Integration. 
- serwis stwierdził, że nie dysponują korbą w tym standardzie więc nic z tym nie mogą zrobić.

Dodam, że zrobiłem research o tym modelu Topstone, z którego pochodzi rama na wymianę. Okazało się, że tam jest support który bardzo szybko zaczyna skrzypieć i wymaga wymiany, a wymienić go można tylko na taki sam nietypowy model supportu od Cannondale, który jest bardzo drogi. Problem potem się i tak szybko powtarza w kółko.

Z tego powodu ten typ ramy nie jest już produkowany i został zastąpiony nowym, który przyjmuje już (jak mi się wydaje) standardowy support w standardzie BSA.

Nie spodziewałem się, że Cannondale tak mnie zleje, wysyłając do mnie po paru tygodniach oczekiwania odpad.

Nadmienię, że rama, którą mieli wymienić, pochodzi z aktualnie produkowanego modelu.

Zamiast tego wysłali mi śmiecia, którego znaleźli gdzieś w szopie.

Pomijam, że zgodnie z polskim prawem powinni wymienić towar na identyczny. Dobrze, że mam gwarancję dilera. "Dożywotnia gwarancja" Cannodale to jak się okazuje filkcja. Przynajmniej tak było w moim przypadku.

Diler zaproponował zwrot pieniędzy. Trochę słabo, bo kupiłem rower na wiosnę, straciłem cały lipiec. Teraz nawet gdybym chciał coś kupić w tym budżecie, co by mi się podobało, albo nawet dołożyć, to brak dostępności w sklepach mojego rozmiaru.