multijumper Opublikowano 12 Czerwca 2024 Opublikowano 12 Czerwca 2024 (edytowane) Trochę za sprawą styczności ze sprzętem syna nabrałem pewności że warto zmienić maszynę na coś lepszego, szybszego, bardziej pasującego do mojego stylu jazdy. Wstępnie wytypowałem sobie Rometa Boreas 2 GRX ale widzę że w przyszłym roku (góra dwa lata) będę miał problem, dlatego zwracam się z prośbą do forumowiczów o pomoc w wyszukaniu alternatywy. Na początek postaram się podać moje główne preferencje, tak sprzętowe jak i dotyczące pozycji czy też wrażeń z jazdy jakie lubię. 1). Bezwzględnie napęd 2x10(11), blat 46/30(38) (GRX) 2). Rama sprzyjająca średniej prędkości ale niedużym wysiłkiem (sprawdzona na lata) 3) Możliwość mocnego położenia się na ramie w dolnym chwycie, chwyt od góry mniej niż 45* 4). Jak najmniej rzeczy do wymiany po zakupie 5). Mile widziane koła z wysokim stożkiem i piastami na maszynówkach 6). Możliwość zakładania opon od 25C do 40C 7). Nie lubię ram udziwnianych jak Rondo 8). Rama alu lub karbon 9). Najlepiej czysta grupa (nie mix) 10). Rama powinna się charakteryzować nerwowością, responsywna 11). Bardzo lubię jak jest duża różnica poziomów, siodło - kokpit (teraz mam coś około 20cm.) 12). Sztywne osie 13). Zdecydowanie heble mechaniczne, jak się nie da inaczej hydraulika 14). Sprzęt nie pod bikepacking, wystarczą tak naprawdę cztery śrubki pod dwa koszyki na bidon, widelec gładki o ile takowy będzie Preferowane marki to Trek, Cannondale, Romet (?), edit: W sumie jest jeszcze opcja budowy maszyny pomijając gotowce, niestety tu mam jeszcze mniejsze doświadczenie w wyborze ramy, owszem, na koła mam jakiś pomysł i na całą resztę też ale bardzo trudno było by mi się zdecydować na ramę "X" zamiast "Y". Druga sprawa, gotowce chyba by były tańsze niż kupowanie wszystkiego razem, są firmy które dość fajnie mają skalkulowane osprzętowo rowery (osprzęt / cena) ale na przykład dwie pierwsze podane przeze mnie nie wyglądają już tak różowo. W tym przypadku cena ramy jest wyraźnie wyższa i grupy osprzętu są mieszane, dodatkowo miewają wyraźnie starsze rozwiązania techniczne. Ale może przy pomocy osoby bardziej doświadczonej bym dał radę coś uskładać z "klocków" na własną rękę. Budżet - od 6k do 11k, oczywiście te jedenaście to już ściana i wolałbym mniej, rower będzie użytkowany tylko w suchych warunkach i kilka miesięcy w roku. Wyrwać się z miasta, przelecieć w mieszanym terenie góra 80-100km i finito. Rower musi być estetyczny jako forma ale graficznie może być "myszowaty", nie musi się rzucać w oczy. Wrzucajcie linki jeśli można no i może kilka słów od siebie jeżeli mieliście styczność, doświadczenia, za każdą informację będę bardzo wdzięczny. Jeżeli potrzeba więcej informacji jeżeli chodzi o moje preferencje możecie śmiało pytać. Edytowane 13 Czerwca 2024 przez multijumper ortografia
Greg29 Opublikowano 13 Czerwca 2024 Opublikowano 13 Czerwca 2024 W takim budżecie to można się już połakomić na ramę karbonową. No i raczej jak masz osprzęt GRX to i hamulce hydrauliczne. Nie spotkałem się, żeby ktokolwiek wkładał mechaniku powyżej Sory. Dlaczego masz mieć za 2 lata problem z Boreasem? Przy tym budżecie szukałbym zdecydowanie GRX 2x11 a nawet 2x12 - zobacz np. Sensa Modena Gravel GRX 2x12 2024 albo karbonowego Sensa Giulia Gravel Pro Carbon GRX 2x12 2024, nie ma zbędnych mocowań backpakingowych, nie wiem jak koła, pewnie podłe ale mało kto fabrycznie wkłada fajne koła a już na stożkach w grawelach to w ogóle nie słyszałem. Ale jak coś fajnego znajdziesz za 7-8k zł to Ci zostanie jeszcze na dobre koła 1
multijumper Opublikowano 13 Czerwca 2024 Autor Opublikowano 13 Czerwca 2024 Problem z Boreasem jest taki że już jest praktycznie niedostępny, dostępna jest tylko wersja osprzętowa SRAM, obawiam się że za rok lub dwa lata może się totalnie zmienić. Z racji osprzętu, ramy i koloru bardzo do gustu przypadł mi ten właśnie model... Dzięki za konkretne propozycje, napisz tylko dlaczego ten a nie inny ?, jakieś rekomendacje, doświadczenia, opinie ?. Chcę wybrać świadomie, biorąc pod uwagę własne preferencje i ogólną wizję nowej maszyny. Zamysł jest prosty jak budowa cepa, dwa komplety gum (minimalnie) i żonglowanie nimi zależnie od własnych zachcianek, czasami szlauchy na asfalt a czasami większy balon na szuterek, fakt że nie widuje się wysokich stożków na co dzień w gravelach wcale mi nie przeszkadza, najwyżej będę składał po zakupie roweru. Z heblami, fakt, nikt tak nie składa a szkoda, słabsze działanie ale mniej problemów przy serwisowaniu, przypadkowe wycieki z hydro potrafią żreć wszystko co popadnie, szczęście jak się taką sprawę wykryje szybko. BTW. Do dziś nie wiedziałem nic o tej firmie, dlatego pytam czemu akurat te modele ?
Greg29 Opublikowano 13 Czerwca 2024 Opublikowano 13 Czerwca 2024 Sensa to holenderska firma, taki ichni odpowiednik naszego Rometa czy Krossa czyli generalnie średnia półka. Mają raczej dobre opinie, nie mam z nimi nic wspólnego, nie mam ich roweru ale często zerkam na ich szosy bo za 3,5k zł mają szosę na Tiagrze i hydraulicznych heblach albo inną na 105-tce i hamulcach obręczowych. Zostałem "fanem" ich grawela po tym jak zobaczyłem, że oferują rower na GRX-ie 2x12 w cenie 7k zł - szkoda, że się pośpieszyłem z kupnem Kellysa 😁 1
multijumper Opublikowano 14 Czerwca 2024 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2024 (edytowane) Tylko dwie rzeczy mnie niepokoją w tych propozycjach, niekoniecznie mi pasuje ładowanie się w dwanaście rzędów bo oprócz kilku kompletów opon chciałbym mieć co najmniej dwie kasety, niestety kasety tego typu są wyraźnie droższe. Druga sprawa to rama, pierwsze opisy mówią o wybraniu drogi konstruktorów - większy komfort, oczywiście można sobie tak poustawiać żeby było tak jak lubię ale szukam tak naprawdę rasowego ściganta z możliwością założenia opon do 40C. Ale muszę przyznać że rowerki wyglądają na robione estetycznie i z wielką dbałością o szczegóły, tylny trójkąt jest kompaktowy i ma sexy design. W pierwszej chwili myślałem nawet że jest robiony coś w stylu aero no i kolorystyka stonowana, ogólnie myślę że jest godny rozważenia ale na podjęcie decyzji jeszcze za wcześnie. Z całą pewnością jest ciekawszą propozycją niż NYK od Rometa i dużo tańszy niż coś podobnego od Treka, wizualnie bardzo mi się podoba płytki baranek a jedyne co widzę do zmiany to krótki mostek, przynajmniej tak mi się wydaje. edit: Poczytałem sobie o nim tu - bikeworld i tak się zastanawiam, może wystarczyłoby wstawić mostek z zerowym kątem ale delikatnie dłuższy, pozostaje też wybór rozmiaru ramy. edit: Z drugiej strony, z prawdziwego zdarzenia gravele wyścigowe (geometria) zaczynają się w okolicach 15k co wyraźnie przekracza mój budżet. Może jeszcze ktoś zapoda alternatywę, nie musi być konieczne karbon, przypominam, widełki to 6k - 11k ale wiadomo, im mniej tym lepiej. Dodatkowo podaję swoje wymiary, wzrost 187cm, przekrok 88,5cm, waga 84kg. Dostałem informację ze sklepu szybkierowery.pl że biorąc L'kę wystarczy wymiana mostka z ujemnym kątem plus sztyca z offsetem i przyniesie to efekt szukany przeze mnie. Wnioski: Ogólnie na dzień dzisiejszy (pierwszy plan sama rama): Karbon - Ramy lekkie i sztywne, super wygląd ale chcę rower użytkowy, nie chcę się martwić byle zadrapaniem, ograniczać się samym materiałem. 1). Kross Esker RS 1.0 (boska rama, osprzęt do drobnych modyfikacji) 2). Sensa Giulia Gravel Pro Carbon GRX 2x12 2024 (fajna rama, modyfikacja kosmetyczna) Aluminium - Materiał najmniej mi odpowiadający pod względem komfortu ale mega użytkowy, można rzec bezstresowy, rysy czy odpryski tak nie bolą jak w szlachetnym karbonie. 1). Romet Boreas 2 GRX (o ile będzie taka konfiguracja dostępna) 2). Sensa Modena Gravel GRX 2x12 2024 (jedynie modyfikacje kosmetyczne) Temat uważam za rozwojowy, czekam na dalsze podpowiedzi czy opinie, o dziwo nikt nie zaproponował Merida Silex !? (oczywiście do rozbudowy). Edytowane 28 Czerwca 2024 przez multijumper wolne wnioski
pav Opublikowano 15 Lutego 2025 Opublikowano 15 Lutego 2025 (edytowane) Cześć. Daj znać jaką decyzję podjęłeś. Bo też rozważam zakup tej sensy Giulia ale ciężko cokolwiek w sieci o nich znaleźć... Edytowane 15 Lutego 2025 przez pav
Rekomendowane odpowiedzi