Skocz do zawartości

Przetarta opona z boku. Czy trzeba wymienić?

Milkunia92

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z oponą Maxxis Recon którą zakładałam nową rok temu. Przez moje zaniedbanie i niepoprawne ułożenie opony w obręczy po roku jeżdżenia zrobiło się z boku przetarcie i opona zaczęła bić. Przestraszyłam się i kupiłam w końcu porządną pompkę z mznometrem, napompowałam dość sporo i opona ładnie się ułożyła i bije tylko delikatnie w miejscu przetarcia. Uszkodzone jest poszycie a w środku pod nim jest wszystko całe. Zastanawiam się czy muszę ją wymienić czy mogę tak jeździć z tym przetarciem? 

20240612_102101.jpg 20240612_102040.jpg
Opublikowano (edytowane)

Nic dobrego to nie wróży, dobrą praktyką jest zakładanie opony (nowej / starej) tak żeby ranty były mokre, zwilżone wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Opona lepiej się układa na obręczy i jest mniejsze prawdopodobieństwo że nie wsunie się w wypustki obręczy, takie rzeczy zdarzają się też jak zakładamy oponę zleżałą, wystawioną długo na czynniki atmosferyczne i UV. Osobiście bym zwalił tą oponkę i zapodał nową, nie jest wykluczone że rozerwie ją dalej podczas jazdy, na wierzchu jest kord i taka możliwość jest bardzo realna. 

Edytowane przez multijumper
stylistyka
  • Lubię to! 2