vdcmike Opublikowano 18 Kwietnia 2025 Opublikowano 18 Kwietnia 2025 Podświetlanie auto tak jak piszesz - w odpowiednich godzinach. Swoją drogą po co w tunelu podświetlanie? Chyba, że chcesz.patrzeć na kadencję albo inny czujnik. Dzięki BSC200 zrobiłem w ubiegłym sezonie zrobiłem kilka pętli po mazurach gdzie bez takiego wspomagacza zawsze się gdzieś gubiłem. Co do wprowadzenia nowej funkcjinalności poprzez upgrade firmware to raczej bym na to nie liczył. Wolą wydać nowe, lekko zmienione pudełko w wyższej cenie. W ciągu roku igp wydaje 2-3 modele
grzegorz75jan Opublikowano 19 Kwietnia 2025 Opublikowano 19 Kwietnia 2025 A w tych godzinach jest podświetlony cały czas w czasie jazdy czy po chwili podświetlenie się wyłącza i trzeba coś pstryknąć by się aktywowało bodaj na 15 sekund. Ewentualnie czy jest opcja w ustawieniach co do działania tego podświetlenia. Motyw tunelu wziąłem z filmu. Bywa, że jest po prostu gdzieś ciemniej np. w lesie a do tego pochmurno i już sporo po południu więc wolał bym by czujnik wtedy podświetlił ekran a nie bym jadąc po wertepkach walczył pomiędzy równowagą a celowaniem w przycisk by na parę sekund coś zobaczyć lub nie widzieć śladu jeżeli miał bym po nim jechać. Jestem zwykłym rowerzystom. Cudów nie potrzebuję. Nie używam np. radaru. Często gdy gdzieś jadę to zbieram przy okazji materiał do pod edycję mapy OSM. Reszta to to ogólna użyteczność, funkcjonalność licznika. Choćby właśnie efektywne podświetlenie by widzieć ślad w trudniejszych warunkach a kadencja i parę innych wskazań na jednym ekranie całkiem użyteczne choć nie bujam na wysokiej kadencji ale bardziej pilnuję by nie jechać na zbyt niskiej. IGP i Coospo bardzo podobne a jeżeli bym się zdecydował na zakup to wolę taki ogólnie lepszy. Niestety filmy jakoś niezbyt pomocne. IGP już raczej do BSC200 wiele nie doda jeżeli w ogóle będą jeszcze jakiekolwiek aktualizacje. Aplikacje do tych liczników traktuję po prostu jako narzędzie do konfiguracji licznika oraz centrum dystrybucji śladów bo całą resztę robię na kompie i innych serwisach mapowych.
vdcmike Opublikowano 23 Kwietnia 2025 Opublikowano 23 Kwietnia 2025 BSC200 jest już funkcjonalnie kompletny - na pewno nie dołożą dodatkowych funkcjonalności, mogą ew. poprawić jakieś błędy (jeśli jeszcze tego nie zrobili). O ile pamiętam świeci cały czas. Można tylko zmienić intensywność świecenia (nie mam go akurat pod ręką, wracam do domu pod koniec m-ca to rzucę okiem). 1
grzegorz75jan Opublikowano 25 Kwietnia 2025 Opublikowano 25 Kwietnia 2025 (edytowane) Tak sobie przeglądam jeszcze tego Coospo CS500 i co raz bardziej się ku niemu skłaniam względem IGPSport BSC200. Problem polega na tym że aktualnie cena IGP w promocjach jest zdecydowanie lepsza bo można go z monetami i kodem kupić za poniżej 150 zł. BSC jednak już wylatuje z oferty IGP (nie jest już widoczny na głównej stronie IGP) a Coospo jest jakby świeży i ma parę opcji lepszych od BSC. Wiemy, że czasem są problemy z serwerami i to Chińczyki a Coospo można konfigurować bez apki choćby układ, zawartość ekranów oraz podłączyć kabelkiem do kompa i zarządzać w ten sposób śladami. Coospo ma więcej pamięci choć ta w BSC w zupełności wystarcza i ma większą baterię ale nie wiem jak faktycznie z zarządzaniem tą energią i będzie większe zużycie bo ma czujnik światła więc w ciemniejszych miejscach (być może np. w lesie) będzie automatycznie podświetlał ekran co zwiększy zużycie energii. Nie wiem jaką ma czułość. Czy w BSC200 można w jedno z pól danych wstawić aktualną godzinę ? Niby nic ale nie chce mi się w czasie trudniejszej jazdy klikać by zobaczyć która godzina. Gdybym miał parcie na już i przy cenie około 150 zł brałbym BSC200 tym bardziej, że mam BSC100S i pozostał bym na tym samym koncie użytkownika z całą historią. W okolicy świąt były do wyrwania w podobnej cenie poniżej 200 zł ale za późno mi wlazł pod nos ten CS500 a BSC200 jednak ma dość ugruntowaną pozycję. Poczekam albo się nie doczekam. Edytowane 25 Kwietnia 2025 przez grzegorz75jan
vdcmike Opublikowano 5 Maja 2025 Opublikowano 5 Maja 2025 Odnośnie historii to apka igps trochę śmiesznie działa bo wyświetla aktywności per urządzenie a nie per użytkownik. Tzn. jeśli mamy 2 liczniki, nawet takie same i jedno konto to pokazuje tylko te aktywności zarejestrowane przez aktualnie wybrane urządzenie. Dlatego na starcie należy założyć uźytkowanie np. stravy. Z tym podświeetlaniem w BSC200 to jeszcze jak się naciśnie dowolny przycisk to się wlączy na kilka s niezależnie od pory. Jeśli licznior wylatuje ze wsparcia w apce mobilnej to przynajmniej dla mnie staje się nieużywalny. Widzę natomiast, że liczniki igp, które mają 10 lat z okładem nadal są w aptece wspierane. To więcej niż żywotność samego urządzenia.
grzegorz75jan Opublikowano 5 Maja 2025 Opublikowano 5 Maja 2025 (edytowane) Te apki to zdaje się mają jakby wspólny rdzeń a dla każdej firmy reszta klepana jest już jakby osobno. Jedni lepiej inni gorzej z pewnymi wspólnymi ułomnościami. W IGP tłem mapy jest Mapbox znacznie oparty o OSM i mniej lub bardziej częściowo skorygowany o dane heatmapy ze Stravy a Coospo patrząc po tym co znalazłem w sieci ma mapę googla. Reszta to już jak tam sobie dana firma zrobi czy zamówi. Czyli podświetlenie BSC200 coś podobnie jak w BSC100S. Resztę tzn. ogólną widoczność robi rodzaj zastosowanego ekranu. Z ogólnych informacji o Coospo wychodzi, że w znacznej mierze można sobie poradzić w razie problemów bez apki bo układ danych na ekranie można ustawić z poziomu samego licznika a ślady przesyłać po USB podpinając do kompa choć do pierwszego uruchomienia prawdopodobnie jest potrzebna. Tak czy siak w drodze jest CS500. Wziąłem go częściowo z ciekawości a częściowo dlatego, że przynajmniej na odległość wydaje się ciekawszy oraz wkurzyło mnie podejście IGP do tych którzy już wcześniej kupili BSC200. Gdy przyjdzie to się okaże jaki faktycznie jest. Z jednej strony to zmodyfikowany nowszy klon BSC200 i z tego tytułu liczę na aktualizacje jego oprogramowania oraz apki. Ten czy ten to i tak pewne sprawy robi się w większości na Stravie i innych stronach. Chwilę temu sprawdzałem ślad w formacie gpx z BSC100S pobrany ze strony IGP oraz ten sam ale ze Stravy i wrzuciłem do google Earth Pro to wyszło, że konto IGP obcina ilość zapisanych punktów. Patrząc na mapie nie jest to jakaś większa różnica. Edytowane 5 Maja 2025 przez grzegorz75jan
grzegorz75jan Opublikowano 8 Maja 2025 Opublikowano 8 Maja 2025 Przybył do mnie ten klon konkurencja dla BSC200. Nie było czasu ani pogody na dłuższe zabawy a w tedy trzeba by założyć osobny temat. Czy BSC200 podczas prowadzenia po śladzie i przy zakrętach około 90 stopni pokonywanych z niewielką prędkością też tak koszmarnie powoli obraca ślad oraz ma ... laga nim zatrybi, że już praktycznie wychodzi się z zakrętu. Strach pomyśleć jak to ma działać przy większym śladzie gdy różnych zakrętów jest więcej i jedzie się z większymi prędkościami niż 10 km/h. Kolejny feler choć ogólnie wspominany przy każdym śladowcu to to że jeżeli ślad się krzyżuje sam ze sobą np. w osiedlowych uliczkach to to bydle na takim skrzyżowaniu twierdzi, że trasa zakończona. Na obrazku zaplanowana trasa. https://postimg.cc/Cnnr8hQ0 Jechałem rzemieślniczą i skręcałem w Rajską (nie pamiętam momentu kiedy to coś stwierdziło, że koniec trasy a miałem z Rajskiej skręcić w prawo i jechać Długą by skręcić w Kolorową i z niej w prawo by być ponownie na Rzemieślniczej i wracać prosto do punktu wyjścia po drodze tym razem mijając po prawej Rajską.
Rekomendowane odpowiedzi