Skocz do zawartości

[Rower] Ulepszenie rowera by moc poskakac na duzych hopkach.

kvamilix

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

Posiadam rower GHOST KATO ESSENTIAL 29 kupiony jako uzywany ale w bardzo dobrej formie.Chcialbym go ulepszyc by moc na nim na spokojnie poskakac na duzych hopkach i oglnie jezdzic freeride.Z stad pytanie co moglbym wymienic by moc polatac itp..Mam budzet okolo 1500zlotych.Myslalem glownie nad wymienieniem amortyzatora bo moj aktualny wogole sie nie nadaje do hopek i jazdy mocnej terenowej.

Zawieszczam link do strony gdzie znajduje sie rower i jego dokladne specyfikacje.Z gory bardzo dziekuje:).https://fitanu.com/pl/rower-mtb-kato-essential-29-al-u-93ka107-ghost?gad_source=1

Opublikowano

Na początek powinieneś zainwestować w napinacz łańcucha, drugie to oczywiście amor, z takim budżetem bym szukał używek, niestety moim zdaniem ten model nie szczególnie nadaje się do katowania na hopach, oczywiście to moja własna opinia. 

Opublikowano

Tylko, że używany amor to wielka niewiadoma a dobry nowy kosztuje więcej niż Twój budżet. Po kupnie używanego amora musiałbyś zrobić od razu przegląd (nie wierz, że ktoś przed sprzedażą wydał pieniądze na serwis amora) a przy lepszych amorach to jest koszt około 500 zł (wliczając nowe uszczelki kurzowe, itp. - zobacz sobie ile kosztują tzw. servis pack do popularnych amorów typu RS Reba czy innych). Ten Twój rower ma też osie QR, nie wiem ile ważysz ale przy większej wadze też mogą się krzywić na hopkach