spcx Opublikowano 2 Czerwca 2024 Opublikowano 2 Czerwca 2024 Witam. Posiadam rower Rockrider 5,1 C1 2013. Mam problem: łańcuch ciągle przeskakuje podczas jazdy, a czasami spada. Biegi nie zmieniają się idealnie. Dodam, że kiedy kupiłem rower stal od kilku lat bez utylizacji w garażu lub na zewnątrz. Zaprowadziłem go do serwisu, tam zostały wymienione linki od przerzutek i hamulców, zaciski hamulcowe, tylna kaseta i łańcuch + regulacja wszystkiego. Wszystko było ok, ale za bardzo nie jeździłem, było to w listopadzie 2023 tuz przed zimą. Niedawno wyciągnąłem rower, ale nie da się na nim jeździć, ciągle coś przeskakuje, strzela… Mieszkam za granicą i naprawa kosztowała mnie sporo pieniędzy wiec tym razem chciałbym naprawić sam zeby zaoszczędzić i się nauczyć naprawy/regulacji. Czytalem i ogladalem mnustwo filmikow o ustawieniach i regulacji przerzutek. Staralem sie samodzielnie ustawic, 3 koronki z przodu zmieniaja sie bez problemu ale z tylu lancuch wchodzi tylko na 4 najmniejsze, na gorne juz nie chce wejsc. Krecilem srubami L i H, dokrecalem i luzowalem linke przerzutki tylnej ale dalej nic. Tyle juz wszystko regulowalem ze moglem namieszac... Do jakiej pozycji ustawic srubki L i H i linki zeby zaczac rugulacje od nowa (punktu zero) ? Jezeli potrzebne sa inne zdjecia, dajcie znac jakie i wstawie. Z gory dzieki za porady.
grzegorz75jan Opublikowano 2 Czerwca 2024 Opublikowano 2 Czerwca 2024 (edytowane) Tak na odległość to ciężko. Zostaje ponownie pooglądać filmiki Szajbajka i innych oraz instrukcja na Shimano. Poluzować linki i sprawdzić płynność, zakres ruchu manetek, przerzutki oraz czy linki idą właściwym torem, kolejnością. Może gdzieś robisz błąd i w ten sposób tak jakby brakuje linki. L i H mają być tak ustawione by łańcuch nie miał jak wyskoczyć poza wielotryb. Śruba baryłkowa reguluje czy niweluje, precyzuje terkotanie łańcucha na wybranym przełożeniu. Masz uszkodzenie mechaniczne manetki, elementu przerzutki, hak lub na dzień dobry w złym momencie, ustawieniu przykręcasz linkę. Prawdopodobnie gdy przykręcasz linkę masz manetkę w złym położeniu i śruba baryłkowa powinna mieć możliwość obrotu w obydwie strony. Już nie pamiętam ale znaczenie może mieć też dodatkowo przełożenie z przodu na korbie. Edytowane 3 Czerwca 2024 przez grzegorz75jan
multijumper Opublikowano 3 Czerwca 2024 Opublikowano 3 Czerwca 2024 Mogę od siebie dodać że okresowo miewam podobne problemy, jak się okazało winowajcą była manetka, a raczej brak jej konserwacji. Żadne regulacje nie dawały efektu, dopiero wyjęcie linki z pancerza, wyczyszczenie i trochę oliwki plus podlanie oliwką w manetce zaowocowało że odzyskałem pełną sprawność. Mechanizm manetki po prostu się zastał, oczywiście kurz zmieszany ze smarem i starą oliwką częściowo blokował pełen zakres manetki, nie myłem jej całej tylko podlałem na cały mechanizm świeżej oliwki i rozruszałem. Potem regulacja i działa perfekcyjnie, oczywiście powinno się ją zdjąć i porządnie wymyć i od nowa nasmarować ale skoro zadziałało to sobie odpuściłem, za rok pewnie sytuacja się powtórzy. Druga sprawa to oczywiście hak przerzutki, jeżeli masz pewność że jest prosty to obstawiam "zastanie" manetki i polecam działania jak wyżej.
spcx Opublikowano 3 Czerwca 2024 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2024 Dzieki wszystkim za odpowiedzi, wieczorem bede dzialal z rowerem wedlug wskazowek, dam znac jak mi poszlo. Dzieki wszystkim za odpowiedzi, wieczorem bede dzialal z rowerem wedlug wskazowek, dam znac jak mi poszlo.
spcx Opublikowano 3 Czerwca 2024 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2024 Dzieki za posty! Po przeczytaniu wskazowek i obejrzeniu paru filmikow zabralem sie za rower, udalo mi sie wyregulowac przerzutki prawie idealnie a bylem zablokowany przez linke, dopieru po wyjeciu, dokladnym zalozeniu i naciagnieciu na nowo linki przerzutki tylniej nagle ruszylo a potem to juz kwestia regulacji. Na wieszaku wszystko dzialalo jak nalezy ale kiedy sie przejechalem, pod moim ciezarem slysze ciagle strzelanie i jakby przeskakujacy lancuch... czy mozliwe ze dostal sie brud do lozyska? albo lozysko do wymiany lub jeszcze cos innego? Jak to sprawdzic? I nie wiem dlaczego lancuch przeskakuje, pol roku temu kiedy zostal wymieniony w serwisie wraz z tylnia kaseta nic nie przeskakiwalo ani nie strzelalo. Slyszalem ze dlugosc lancucha moze byc zle dopasowana? Streszczajac, przerzutki wyregulowane i dzialaja prawie idealnie, kiedy rower jest na wieszaku nic nie strzela i przeskakuje, kiedy na niego wsiade, ciagle strzela...
grzegorz75jan Opublikowano 3 Czerwca 2024 Opublikowano 3 Czerwca 2024 Podstawa to wyłapanie co tam strzela (to może być cała orkiestra) czyli cokolwiek jednostkowego jak i parę elementów na raz. Pod obciążeniem jest inaczej. Jak pisałeś rower leżakował w mało ciekawych warunkach i w sumie w bezruchu to miało się co zastać, zeschnąć, skorodować i nałapać pyłu który może być w każdym elemencie tocznym. Równie dobrze ktoś coś o niego oparł, przygniótł i masz skrzywiony hak, wózek, pantograf. Wbrew pozorom regulacja przerzutki może wymagać korekty. Może wystarczy tylko śrubą baryłkową. Może w pancerzach jest syf i jednak coś nie ślizga jak trzeba. Jeżeli to na większych tylnych zębatkach to może odległość górnego kółka przerzutki od kasety. Reszta to sam łańcuch (wejdź sobie na blog rowerowe porady i wpisz łańcuch to będziesz wiedział jak sprawdzić długość) i czy nasmarowany oraz ile pyłu ma w sobie, kółka wózka przerzutki, pantograf, piasty, szprychy, support, korby, pedała, stery, sztyca, siodełko. Do wyboru do koloru. Staraj się zlokalizować źródło dźwięku(ów). Pomacaj szprychy, sprawdź luzy, opory i w miarę możliwości rozbieraj, wyczyść, nasmaruj ... jednym słowem rozłóż i złóż rower na nowo. Podstawa to znaleźć źródło dźwięków.
Rozwiązanie multijumper Opublikowano 3 Czerwca 2024 Rozwiązanie Opublikowano 3 Czerwca 2024 Zawsze jest różnica, stojak / droga pod ciężarem, dlatego tak ważna jest możliwość regulacji baryłkami w dwie strony, całkiem możliwe że wymaga "cyknięcia" baryłką w jedną bądź drugą stronę. To może być dźwięk kiedy łańcuch chce przeskoczyć wyżej lub niżej, poświęć trochę czasu i cykaj raz w jedną a potem w drugą stronę, wszystko oczywiście wymaga trochę czasu no ale coś za coś. Zakładam że napęd jest czysty i posmarowany.
Rekomendowane odpowiedzi