Skocz do zawartości

Oliwienie przerzutki?

pearl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, obejrzałam na yt film o czyszczeniu łańcucha:

Na filmie widać, że niektóre elementy zostały posmarowane oliwką. Czy można do tego użyć smaru do łańcucha (mam finish line dry bike lubricant)?

Opublikowano

Penie że można, lepszym jednak rozwiązaniem wydaje się być wosk który zastyga po kilku godzinach. Ja osobiście po rozebraniu na czynniki pierwsze i wyczyszczeniu nakładam smar gdzie był smar a po złożeniu ostatnią czynnością jest oliwienie sworzni, wystarczy po kropelce i poruszać, potem wycierasz do sucha i cieszysz się nienaganną pracą oraz ciszą. 

Opublikowano

Uuu, aż tak to nie zeby rozkrecac😅. Generalnie to dopiero uczę się tego jak dbać o rower i wiekszosc zagadnień, to wciaz dla mnie wiedza tajemna. Jaki wosk byś polecił?

Opublikowano

Po umyciu roweru łatwo sprawdzić czy coś trzeszczy, ja już robię to automatycznie, co kilka myć zakraplam, wycieram do sucha i gotowe. Na wiosnę i przed zimą robię przeglądy i smarowanie, nie lubię bolesnych rozczarowań, to nie jest aż takie wielkie poświęcenie żeby sprawdzić co się dzieje ze sterami, miseczkami suportu. Jeżeli rower jest Twoją pasją lepiej kup podstawowe narzędzia, większość takich rzeczy można zrobić samemu, nabierasz praktyki i dodatkowo będziesz bardziej zorientowany co się dzieje ze sprzętem. Jeżeli miałbym polecić jakiś wosk tylko do przerzutki to bym polecił Finish Line Ceramic wax chain lube (na suche warunki), trzeba tylko pamiętać żeby wstrząsnąć flaszką przed aplikacją, jeżeli do łańcucha i całej reszty to polecam bodaj najlepszy BIKE7 Pro Wax, zbiera bardzo dobre oceny i jest polecany przez znawców tematu. 

• Lubię to! 1