Skocz do zawartości

Dobór nowego suportu

Kruk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mój wkład bb 70 zaczyna powoli trzaskać i wypada pomyśleć o wymianie. Nie wiem jaki dobrać suport, to moje propozycje:

http://allegro.pl/suport-accent-bb-ex-pro-shimano-hollowtech-i6923612803.html

http://allegro.pl/ultralekki-suport-aerozine-lozyska-bsa-niebieski-i5718450506.html

http://allegro.pl/suport-shimano-xtr-sm-bb93-bsa-hollowtech-ii-kluc-i6916740940.html

Poradźcie, który lepiej wybrać, który ma lepsze uszczelnienie i lepiej chodzi.

Z góry dzięki.

Opublikowano

W zasadzie brałbym pod uwagę Accenta (bo jest ostatnio mocno chwalony za wytrzymałość i precyzyjne działanie, posiada standardowe wymienialne łożyska) oraz SM-BB93, bo również jest niezawodny i wytrzymały (jest klasą samą w sobie, w zasadzie w nim równiez można wymieniać łożyska, ale wymaga to specjalnego narzedzia wartego kilkadziesiąt złotych i odpowiednich łożysk, które mogą być nietypowe. Oba suporty sa w podobnej cenie. Różnią się wagą na korzysć XTR'a (ok -20g), natomiast Accent dostępny jest w wielu kolorach :) 

Wkład suportu aerozine nie jest mi znany, choć sama marka tak. 

Opublikowano (edytowane)

Dzięki wielkie za poradę. :)

Zastanawia mnie który będzie miał szczelniejsze łożyska czy BB 93 czy Accent? O wagę mi nie chodzi bo to drobiazgi ,a szczelność jest istotna.

Edytowane przez Kruk
Opublikowano

Mam podobny problem z BB 70, tyle że mnie kusi Aerozine.

Co do Accenta to jak na razie mam tylko stery na maszynowych łożyskach z jakiejś tam serii Pro, są ok, do tej pory ta firma kojarzyła mi się z badziewiem, kilka jakichś drobnych rzeczy od nich przerabiałem, ale jeżeli chodzi o te łozyska to jestem pozytywnie zaskoczony. Na temat supportu słyszałem różne opinie, aktualnie 1 mam w stanie średnim, drugi nieco lepszym, tak że jak już będą do wymiany najpierw zaryzykuję Accenta, potem skuszę się na Aerozine :)

Ponoć łożyska łatwo dostępne, do shimano ciężko dostac i koszt to koło 20 zł, brzmi nieźle.

Opublikowano

Powiem tak, kupiłem sobie XTR BB 93 i przyznam działają super, lecz jest jeden problem, mianowicie suport jest mniejszy od standardowego suportu przez co obudowa jest mniejsza, a piasta SLX ( pewnie XT tak samo) ma wyfrezowanie w korbie pod te większe suportu tam gdzie są zębatki, przez co obudowa XTR'a trze o ramie przy zębatkach, jedynym sposobem było trzeba oszlifować wkoło XTR'owy suport od strony zębatek, minimalnie ale jednak. Tak to działa bez zarzutu lecz jest  to problem( może to z moją korbą/suportem był ) i trzeba się zastanowić czy chce się szlifować nie wiele czy lepiej inny suport.

Na zdjęciach zaznaczyłem owe miejsca.

Shimano-BB-MT800-XT-SLX-LX-Hollowtech-II-Bottom-Bracket-43964-0-1481263228.jpeg 4562.0x970.jpeg