multijumper Opublikowano 25 Maja 2024 Opublikowano 25 Maja 2024 (edytowane) W przyszłym miesiącu planuję wymianę tych tarcz u Syna ale jestem trochę w kropce bo chcę to zrobić raz i dobrze. Pierwsza myśl była żeby podmienić na SM-RT64 ale może warto na coś innego, lepszego. Z góry zaznaczam że w przyszłości nie zmienimy zacisków, w tej chwili są to Avid'y BB5 i tak zostanie, nie będzie nawet wymiany na BB7 SL. Skupiamy się tylko na tarczach, i w zasadzie nie wiem czy chcę kanapek Shimano stal / alu / stal, może lepiej monolit stalowy ?. System mocowania to oczywiście Center Lock a żądany rozmiar 160mm, zdecydowanie pod klocki metaliczne a maksymalny budżet przeznaczony na jedną tarczę to 200 - 250 złotych. Nie mam preferencji jeżeli chodzi o firmę, może być avid, shimano, sram, itp. Na dole podam przykłady tego co znalazłem a nie potrafię się zdecydować, tak naprawdę zależy mi na tym żeby założyć i zapomnieć, przynajmniej do pierwszego odtłuszczania. XLC-BR-X82 Shimano RT-MT800 SRAM Rounded CL Edytowane 25 Maja 2024 przez multijumper babol
vdcmike Opublikowano 26 Maja 2024 Opublikowano 26 Maja 2024 Z shimano od kilku już lat rt10 to ten sam pozio co rt7x (a nawet już rt8x chińskie praktycznie wszędzie). Żadnej różnicy w działaniu nie odczujesz. Mt800 jeszcze trzymają poziom ale zupełnie wystarczające będąntenxlc albo sramy. 1
Greg29 Opublikowano 26 Maja 2024 Opublikowano 26 Maja 2024 Zwróć uwagę, że rt10 jest pod szerokie klocki a od rt64 w górę i te linkowane przez Ciebie są pod wąskie klocki 1
Maksiu79 Opublikowano 26 Maja 2024 Opublikowano 26 Maja 2024 U mnie takie zrobiły różnicę na plus: https://allegro.pl/oferta/tarcza-hamulcowa-plywajaca-is-snail-180-mm-15562131252 Pasują pod szerokie klocki (u mnie zacisk BR-MT500). Wymieniłem też klocki na jakieś chińskie półmetaliki. Ja musiałem jeszcze założyć adapter bo miałem CL a te tarcze są na 6 śrub. 1
multijumper Opublikowano 26 Maja 2024 Autor Opublikowano 26 Maja 2024 (edytowane) Dzięki za podpowiedzi, jak nie muszę to nie komplikuję sprawy jeszcze bardziej więc sześć śrub plus adapter odpada. Klocki które kupiłem mają szerokość ~15,4mm (najszersze miejsce) i może faktycznie wybierać nie równo, ale mają w ofercie jeszcze jeden model i wygląda na to że jest więcej mięcha. Niby ta X82 jest ładniejsza ale przecież najważniejsza sprawa to skuteczność, i tak coś mi się zdaje że jednak oleję Shimano choć MT800 ma jednak dobrą wagę. XLC BR-X86 Edytowane 26 Maja 2024 przez multijumper
vdcmike Opublikowano 26 Maja 2024 Opublikowano 26 Maja 2024 2 godziny temu, Greg29 napisał: Zwróć uwagę, że rt10 jest pod szerokie klocki a od rt64 w górę i te linkowane przez Ciebie są pod wąskie klocki SRAMowi nie robi to różnicy - są to zaciski pod "wąskie" tearcze więc na "szerokich" też będzie działać. 48 minut temu, multijumper napisał: Dzięki za podpowiedzi, jak nie muszę to nie komplikuję sprawy jeszcze bardziej więc sześć śrub plus adapter odpada. Klocki które kupiłem mają szerokość ~15,4mm (najszersze miejsce) i może faktycznie wybierać nie równo, ale mają w ofercie jeszcze jeden model i wygląda na to że jest więcej mięcha. Niby ta X82 jest ładniejsza ale przecież najważniejsza sprawa to skuteczność, i tak coś mi się zdaje że jednak oleję Shimano choć MT800 ma jednak dobrą wagę. XLC BR-X86 MT800 to kanapki - tarcza alu oklejona stalową blachą w miejscu gdzie ma kontakt z klockami. Miałem na warsztacie rower gdzie w czasie stromego zjazdu się to człowiekowi rozwarstwiło od temperatury (akurat tarcze rt86). Stracił możliwość hamowania jednym hamulcem w najbardziej krytycznym momencie. Niemniej to świetnie wyglądające, lekkie tarcze i do spikojniejszej jazdy się sprawdzają. Jakieś 4-5 lat temu najlepszymi tarczami z shimano biorąc pod uwagę jakość/cena były rt64/65 ale od kiedy zaczęli je produkować w chinach, z chińskiej stali widelcowej i nie metodą wycinania tylko tłoczenia, w dodatku bez obróbki po tłoczeniu z jednej strony to zrównało się to jakościowo z rt10. 1
multijumper Opublikowano 26 Maja 2024 Autor Opublikowano 26 Maja 2024 Niestety, te niuanse wychodzą już podczas wstępnego docierania i właśnie dlatego bardzo mi obrzydły. Od strony wewnętrznej jest równa powierzchnia, no może oprócz kiepskiej obróbki, po stronie zewnętrznej widać "beczułkowatość". To oznacza że stempel uderzał od strony zewnętrznej i stąd delikatne zadziory po drugiej stronie, materiał to raz, jakość wykonania to dwa. Dlatego wolę odejść od nowości i nawet drobnym kosztem większej wagi wrócić do prawidłowego wykonania, bonusem już jest monolit stalowy.
vdcmike Opublikowano 26 Maja 2024 Opublikowano 26 Maja 2024 Z przyzwoitych które sam użytkuję są jeszcze swissstopy (akurat mam te najtańsze catalyst one sparowane z zaciskami xt sprzed 2 gwneracji) oraz sram centerline (te akurat z hamulcami br-mt520). W każdym razie tarcze shimano dla mnie dopóki nie wróci wycinanka zakiast prasy przestały się liczyć.
multijumper Opublikowano 27 Maja 2024 Autor Opublikowano 27 Maja 2024 Spotkałem ostatnio na mieście boreaska z tarczami SRAM ale nie przyglądałem się jakość szczególnie jak wybierają klocki. Jednak jedno jest pewne, nie wezmę już na pewno od Shimano, jest sporo lepszych opcji.
Rekomendowane odpowiedzi