patrykg78 Opublikowano 23 Maja 2024 Opublikowano 23 Maja 2024 Hej, Mam upierdliwy problem z Giantem TCR advanced Pro 1. Załączyłem link do pobrania z filmikiem, który to ilustruje. https://we.tl/t-tDHv3DWt0R?utm_campaign=TRN_TDL_05&utm_source=sendgrid&utm_medium=email&trk=TRN_TDL_05 Zarówno w czasie jazdy jak i na postoju (przy kręceniu korbą) występuję takie cykanie, tykanie czy jak to nazwać. Bez różnicy czy mały czy duży blat i tak samą z tylną przerzutką aczkolwiek wydaje mi się, że najbardziej słyszalne w okolicach 6-7 biegu. Nie zauważyłem, żeby cokolwiek w jakimkolwiek miejscu obcierało. napęd machaniczna ultegra.
multijumper Opublikowano 23 Maja 2024 Opublikowano 23 Maja 2024 Ostatnimi czasy wyczaiłem coś takiego i okazało się że to zapinka łańcucha, teoretycznie niemożliwe a jednak, nawet przy kręceniu łańcuchem w drugą stronę. A próbowałeś na postoju zlokalizować miejsce gdzie tak cyka, u mnie słyszę to z kasety, oczywiście nie ma znaczenia czy napęd czysty czy przed smarowaniem.
patrykg78 Opublikowano 23 Maja 2024 Autor Opublikowano 23 Maja 2024 2 minuty temu, multijumper napisał: Ostatnimi czasy wyczaiłem coś takiego i okazało się że to zapinka łańcucha, teoretycznie niemożliwe a jednak, nawet przy kręceniu łańcuchem w drugą stronę. A próbowałeś na postoju zlokalizować miejsce gdzie tak cyka, u mnie słyszę to z kasety, oczywiście nie ma znaczenia czy napęd czysty czy przed smarowaniem. Próbowałem to zlokalizować na postoju ale nie widzę skąd to się bierze. Jak kręcę do tyłu to jest cicho. Wezmę dzisiaj kumpla do pomocy może 4 oczy łatwiej wypatrzą. Łańcuch jest od KMC zawsze jeździłem (w poprzednich rowerach) na ultegrze CN Hg701 nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie. Posprawdzam również luzy
multijumper Opublikowano 23 Maja 2024 Opublikowano 23 Maja 2024 Powiem szczerze że i ja pierwszy raz się z tym spotkałem, łańcuch 10 rzędowy KMC i oryginalna zapinka, im większy przekos tym głośniej.
patrykg78 Opublikowano 23 Maja 2024 Autor Opublikowano 23 Maja 2024 jak nie znajdę przyczyny to wymienię łańcuch.
multijumper Opublikowano 23 Maja 2024 Opublikowano 23 Maja 2024 To tylko jedna z wielu możliwych przyczyn, najpierw sprawdź gdzie ten dźwięk jest usytułowany, równie dobrze może dobiegać z okolic suportu / korby. Zawsze warto temat zgłębić dogłębnie, zanim zaczniesz wydawać pieniążki, a może masz inny łańcuch lub zapinkę.
patrykg78 Opublikowano 23 Maja 2024 Autor Opublikowano 23 Maja 2024 tak tak to będzie już ostateczność, najpierw muszę ustalić przyczynę.
patrykg78 Opublikowano 23 Maja 2024 Autor Opublikowano 23 Maja 2024 Korba ocierała się o przednią przerzutkę. Można zamykać temat.
Rekomendowane odpowiedzi