Sebek299 Opublikowano 20 Maja 2024 Opublikowano 20 Maja 2024 (edytowane) Cześć, jestem dość nowy w temacie osprzętu rowerowego i chciałbym się od was dowiedzieć czy mam jakąś możliwość zamonowania sztywnej osi w moim już dość starym romecie mustangu 27,5 2017 który jest na szybkozamykaczu z przodu jak i z tyłu. Dodam moją przyszłą możliwą modernizacje której chciałem dokonać to może to trochę bardziej rozjaśni temat: więc, obręcze w jakie celuje to dtswiss, jakieś tańsze. korba, kaseta, przerzutka shimano slx 1x12. manetki deore/slx. support SLX/XT BB-MT800. amortyzator rock shox judy gold lub reba jak znajdę w promocji, skok chyba 100mm Edytowane 20 Maja 2024 przez Sebek299
Charvel Opublikowano 20 Maja 2024 Opublikowano 20 Maja 2024 No jasne, że jest możliwość. Wymieniasz amortyzator, wymieniasz ramę i gotowe
Sebek299 Opublikowano 20 Maja 2024 Autor Opublikowano 20 Maja 2024 rama zostaje, za bardzo się do niej przywiązałem i ogólnie pasuje mi jej geometria
vdcmike Opublikowano 21 Maja 2024 Opublikowano 21 Maja 2024 (edytowane) Amortyzator kupujesz od razu pod oś "sztywną", zapewne boost. Rama pewnie ma prostą główkę więc trzeba będzie trochę rzeźbione rozwiązanie zastosować w oparciu o stery EC40 (np. TK036A). Przednie koło zamawiasz z piastą pod oś 15x110. Z tyłu nie ma możliwości montażu "sztywnej" osi więc zostaje ci koło z piastą pod szybkozamykach (9x135) ew. jeśli to miałaby być piasta swiss to 12x142 co da się za ~100z skonwertować do 9x135. BTW: tańsze obręcze dt swiss to straszna kaszana, porównywalna do budżetówki innych producentów. Natomiast świetne są swissy alu z wysokiej półki (w sumie mają tylko 2 półki obręczy do każdego zastosowania - drogie i nieco tańsze). Amortyzatory obczaj sobie na stronie bike24. Ze 2m-ce temu mieli judy gold w cenie 120EUR. Edytowane 21 Maja 2024 przez vdcmike 1
Sebek299 Opublikowano 22 Maja 2024 Autor Opublikowano 22 Maja 2024 W dniu 21.05.2024 o 11:53, vdcmike napisał: Amortyzator kupujesz od razu pod oś "sztywną", zapewne boost. Rama pewnie ma prostą główkę więc trzeba będzie trochę rzeźbione rozwiązanie zastosować w oparciu o stery EC40 (np. TK036A). Przednie koło zamawiasz z piastą pod oś 15x110. Z tyłu nie ma możliwości montażu "sztywnej" osi więc zostaje ci koło z piastą pod szybkozamykach (9x135) ew. jeśli to miałaby być piasta swiss to 12x142 co da się za ~100z skonwertować do 9x135. BTW: tańsze obręcze dt swiss to straszna kaszana, porównywalna do budżetówki innych producentów. Natomiast świetne są swissy alu z wysokiej półki (w sumie mają tylko 2 półki obręczy do każdego zastosowania - drogie i nieco tańsze). Amortyzatory obczaj sobie na stronie bike24. Ze 2m-ce temu mieli judy gold w cenie 120EUR. Dziękuje za pomocny komentarz 🙂 w zasadzie to najbardziej zależało mi właśnie na sztywnej osi z przodu, żeby czuć tą sztywność i nie musieć regulować hamulców po demontażu koła. Tył to tak opcjonalnie chciałem też ze względu na to że nie musiałbym regulować hamulców, a co do główki ramy to mam zwężaną (nie wiem czy dobrze to określiłem) dół jest grubszy, a góra już przy mostku jest chudsza. W dniu 21.05.2024 o 11:53, vdcmike napisał: Amortyzator kupujesz od razu pod oś "sztywną", zapewne boost. Rama pewnie ma prostą główkę więc trzeba będzie trochę rzeźbione rozwiązanie zastosować w oparciu o stery EC40 (np. TK036A). Przednie koło zamawiasz z piastą pod oś 15x110. Z tyłu nie ma możliwości montażu "sztywnej" osi więc zostaje ci koło z piastą pod szybkozamykach (9x135) ew. jeśli to miałaby być piasta swiss to 12x142 co da się za ~100z skonwertować do 9x135. BTW: tańsze obręcze dt swiss to straszna kaszana, porównywalna do budżetówki innych producentów. Natomiast świetne są swissy alu z wysokiej półki (w sumie mają tylko 2 półki obręczy do każdego zastosowania - drogie i nieco tańsze). Amortyzatory obczaj sobie na stronie bike24. Ze 2m-ce temu mieli judy gold w cenie 120EUR. do obręczy nie mam jakiś dużych wymaganiach, chciałbym tylko aby całkiem dobrze sie prezentowały i były zgodne z moimi zamierzeniami modernizacji. a co do amortyzatora, to jeśli masz jakieś doświadczenie w tym temacie, to może mógłbyś mi doradzić co było lepszym wyborem pod moją jazde (60-70% na początek rozgrzewka, potem utwardzona droga przez las 20% i reszta to aby troszke poszaleć już poza drogami w lesie), chciałbym coś co ma lepszy stosunek jakości do ceny jeśli tak to mogę ująć.
vdcmike Opublikowano 23 Maja 2024 Opublikowano 23 Maja 2024 (edytowane) Jeśli ważysz 80kg lub więcej to warto rozważać tylko Rebę, Revelation (chyba pod koło 27,5 nie ma), SID, Pike, Machette, Fox 34 Performance. Jesli ponożej 80kg można ew. dopisać Judy Gold (chyba też pod takie koło brak), Markhor i Fox 32. Edytowane 23 Maja 2024 przez vdcmike 1
Sebek299 Opublikowano 24 Maja 2024 Autor Opublikowano 24 Maja 2024 W dniu 23.05.2024 o 09:48, vdcmike napisał: Jeśli ważysz 80kg lub więcej to warto rozważać tylko Rebę, Revelation (chyba pod koło 27,5 nie ma), SID, Pike, Machette, Fox 34 Performance. Jesli ponożej 80kg można ew. dopisać Judy Gold (chyba też pod takie koło brak), Markhor i Fox 32. 76 ze spadkami do 70kg ale tak długotermino to planuje trzymać wagę poniżej 75
Rekomendowane odpowiedzi