Skocz do zawartości

Opony MTB waga --- przemyślenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przejrzałem już prawie wszytskie fora jakie znalazłem odności opon MTB i ich wagi.

Obecnie posiadam Schwable Smart Sam  wersja drutowana  29x 2,25. Opona zdjęta z roweru waży dokładnie 800g.

Wszystkie polecane opony typu Vittoria Barzo, RR, MAXXIS IKON w wyższych wersjach zwijanych wg producentów mają wagę pomiędzy 650 a 700+ gram.

Czy różnica około 150g na oponie zrobi mi odczuwalną poprawę jazdy( zwiększy prędkość). Jeżdżę na dętkach i zainwestowałem w "lekkie chińskie lateksy" więc tutaj też mam już zysku około 150-170gram  w porównaniu do zwykłej dętki na jednym kole.

Czy są jakieś szybkie opony w rozmiarze 29x2,25 w okolicach 500+ gram, które nie zrujnują mojego budżetu a wpłyną na zmniejszenie wagi kół.

Jeżdżę główni po ścieżkach leśnych, polne drogi, trafiają się single, raczej sucho i twardo.

Jakbym urwał 1 kg na dwóch kołach masy rotującej  myślę,że mógłbym to odczuć.

Jeżeli moje założenia są błędne to poporszę o wyprowadzenie mnie z błędnego toku myślenia. 

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Żeby zyskać na dynamice najprościej zjechać z wagą właśnie opon, przede wszystkim zwijane, niski profil i dość wąska. Druga sprawa to wymiana nypli na aluminium, a najlepiej zapleść od nowa koła. Dobre piasty, szprychy cieniowane, nyple aluminium, no i opony tak jak pisałem, swojego czasu miałem opony 26" MAXXIS 1,9" jakieś Ultralight i podobne dętki, efekt był piorunujący. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
23 godziny temu, multijumper napisał(a):

Żeby zyskać na dynamice najprościej zjechać z wagą właśnie opon, przede wszystkim zwijane, niski profil i dość wąska

Jednym z większych mitów w kolarstwie jest to, że węższa opona jest szybsza - nie szerokość opony jest ważna ale mieszanka gumy z jakiej opona jest zrobiona, bieżnik i odpowiednie ciśnienie. Jakby tak było to zawodowe peletony by nie przechodziły z 23 mm na 25 mm i na 28 mm obecnie. Oczywiście do pewnego stopnia bo jakby tak było, że opona 28 mm ma takie same opory toczenia jak 2,6" to te zawodowe peletony jeździłyby na fat bajkach 😁

Opublikowano

Zgadza się, jednak biorąc pod uwagę że rozmawiamy o MTB będzie różnica, wiadomo że drutówka będzie bardziej zamulała niż opona zwijana, 2,7" to bankowo stawanie na platformach podczas ruszania a wystarczy zejść choćby do 2" i będzie co innego. Przez lata miałem dodatkowo dirta a na nim komplet Nokian Gazzaloddi 2,6", dało się nawet wybrać tym na wycieczkę ale 3/4 trasy na platformach. W zasadzie bardziej mi chodziło o zbicie wagi gotowych kół, jeżeli w tej chwili autor tematu ma drutówki typu "mud" spokojnie może zmienić oponki na takie z mniejszym profilem (lżejsze) i już znacząco odczuje różnicę. Zapewne nie będzie jeździł szybciej ale z całą pewnością dynamiczniej, łatwiej będzie mu ruszyć lub kogoś wyprzedzić. Nawet w tym sezonie zdarza mi się spotkać ludzi na góralach z oponami ~2,5" z klockiem downhill a widać że jeżdżą tylko po ścieżkach, takie dostali w salonie i nie wiedzą że mała zmiana robi dużą różnicę. Nie koniecznie trzeba wydać setki złotych żeby poprawić sobie komfort, niższy profil i deko mniejszy balon zmieni sytuację.

• Lubię to! 2
Opublikowano

Witam.

Dzięki za odpowiedzi czy ten kierunek jest dobry ??

https://erharowery.pl/product/opona-cst-jack-rabbit-ii-pro/

czy szukać czegoś innego  budżet raczej do 150 zł

Obecna  Schwable Smart Sam  wersja drutowana  29x 2,25. Opona zdjęta z roweru waży dokładnie 800g + dętka jakieś 230-240 g 

Nabyłem lekkie dętki ze znanego chińskiego portalu około 50g + rabbity około 550 g  czyli mam komplet około 600g. Czyli na kole zejdę jakieś 400-450 gram. na komplecie to będzie już prawie 1 kg. Chyba pójdę w tym kierunku.

Opublikowano

Waga to nie wszystko. Ważna jest jeszcze mieszanka gumy i bieżnik. Jednymi z powszechnie uważanych za najszybsze oponami są Continental Race King, które w zależności od wersji (nie biorę pod uwage drutowych kartoflaków) ważą albo około 700 gram w wersji ShieldWall albo okolo 600 gram w wersji ProTection na mieszance BlackChilli, która jest bardzo chwalona za przyczepność itp. No ale ta wersja kosztuje sporo ponad 200 zł.

Kiedyś też chciałem te Rabbity, coś tam o nich czytałem i już ich nie chcę, ale nie wiem dlaczego, nie pamiętam, musiałem chyba coś wyczytać negatywnego

Opublikowano

Tak naprawdę to sprawa bardzo indywidualna, warto się za to trzymać sprawdzonych i pewnych marek, z dala od drutówek a o całej reszcie musisz zdecydować już sam.