emce2 Opublikowano 16 Maja 2024 Opublikowano 16 Maja 2024 Koledzy i koleżanki - potrzebuję burzy mózgów. Moj rower - Trek FX3 2x9, Prosta kierownica z hamulcami hydraulicznymi. Chcę zmienić kierownicę na baranka (przetestowane, świadoma decyzja). Mam klamkomanetki w szafie, Shimano Sora, jednakowoż do hamulców mechanicznych. Ogólny pomysł jest taki, by wrzucić nową kierownicę z barankiem, zmienić zaciski od hamulców na mechaniczne (tu zapewne będzie problem, przewody idą wewnątrz ramy), zapewne również wymienić linki od przerzutek (te, które są teraz u pacjenta mogą być za krótkie). Pytanie i prośba jest moja następująca - co myślicie, gdzie mogę spotkać jakiś problem, co Wy byście zrobili. Z góry dziękuje!
Greg29 Opublikowano 16 Maja 2024 Opublikowano 16 Maja 2024 2 godziny temu, emce2 napisał: co Wy byście zrobili sprzedali obecny rower i kupili inny rower Takie przeróbki są zawsze obarczone wyższym kosztem niż kupno docelowego roweru z tym co się chce - szczególnie związane z przejściem z FB na baranka, cena klamkomanetek hydraulicznych jedt dość wysoka, w Shimano hamulce hydrauliczne występują od Tiagry w zwyż. Można polować na używane klamkomanetki hydrauliczne, na olx widziałem chyba w okolicach 700 zł, były też jakiś czas temu niezłe promocje na jednym z niemieckich portali, chyba bike-discount.de. Obecne linki od przerzutek na pewno będą za krótkie. Możesz też zamontować klamki mechaniczne, które masz i kupić na Ali zaciski mechaniczno-hydrauliczne. Geonetria też Ci się trochę zmieni - będziesz miał dalej do łap niż do obecnych chwytów, może będziesz musiał zmieniać też mostek na krótszy
Rekomendowane odpowiedzi