WwS Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) Dzień dobry, Przedwczoraj zdjąłem tylne koło. Z koła zdemontowałem również wolnobieg. Wyczyściłem koło, nasmarowałem łożyska w piaście, wyczyściłem wolnobieg i złożyłem wszystko. Ku mojemu zdziwieniu pojawiły się dziwne stuki puki, których wcześniej nie było. Owy hałas pojawia się podczas pedałowania. Podejrzewam, że jest to kwestia wyrobionego łożyska w wolnobiegu lub podczas czyszczenia dostał się do niego jakiś bród. Myślałem na początku, że może to kwestia wyrobionych kulek w piaście, ale po założeniu koła bez wolnobiegu i rozpędzeniu go ręką nie było słychać żadnych stuków czy puków. Co Waszym zdaniem może powodować ten hałas? Rower to GoSport City lux, piasta to Asses AE-241, wolnobieg to Shimano. Symbol z wolnobiegu już się starł, ale jak patrzyłem w internecie to zębatki odpowiadają modelowi MF-TZ21. Przebieg roweru to 1290 kilometrów. Pozdrawiam, WwS Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez WwS
Gość Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 czym czyściłeś ten wolnobieg? może popełniłeś taki błąd jak ja kiedyś jak czyściłem wolnobieg odtłuszczaczem i trochę dostało się do środka i rozpuściło smar wewnątrz.
WwS Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Wolnobieg czyściłem oliwką do maszyn.
Gość Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 tu masz instrukcje jak rozebrać wolnobieg , pytanie tylko czy jest to warte zachodu przy jego cenie http://bikeground.pl/porady/artykul/serwis-wolnobiegu/
fotogrimes Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 A nie musisz podregulować przerzutki? Może delikatnie haczyć bok łańcucha o sąsiednią koronkę. Będzie zmieniać biegi normalnie, ale słychać takie lekkie cykanie i popukiwaniu jeśli masz mały błąd ustawienia. Ja bym zaczął od tego, bo baryłką obróbić o ćwierć obrotu w jedną czy drugą stronę nic nie kosztuje. A dalej to już nie pomogę
WwS Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Dziękuję za odpowiedzi. Najprawdopodobniej kupię nowy wolnobieg bo 40 zł to nie koniec świata, a po zębach widać, że są już trochę wyrobione. Co do przerzutki to jeszcze sprawdzę ją dokładnie. Zrobię dzisiaj krótką trasę testową po podregulowaniu przerzutki. Przy okazji zaobserwuję czy tył pod moim obciążeniem hałasuje także podczas toczenia się.
Gość Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 coś mi się wydaję ,że skoro piszesz o wyrobionych zębach wolnobiegu to nie ominie Cie też wymiana łańcucha jeśli założysz nowy wolnobieg
WwS Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Sprawdzałem go miarką. Ząbek od 0,75 nie wchodzi do końca tylko płytko i delikatnie się zagłębia. Łańcuch wraz z korbą i suportem wymieniłem w zeszłym roku.
WwS Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Jednak to wina piasty. Jak usadziłem swój brzydki, ciężki zad i przejechałem się kawałek to niezależnie czy pedałowałem czy nie to tylne koło stukało. Suport chyba też mogę wykluczyć bo hałas dobiegał do moich uszu niezależnie czy pedałowałem, czy tylko trzymałem nogi na pedałach i się toczyłem, oraz jak się toczyłem i zdjąłem nogi z pedałów. Przynajmniej myślę, że to nie suport tylko piasta. Jutro zajrzę co tam się dzieje w tej piaście. Pytanie mam jeszcze takie - jest spore ryzyko uszkodzenia konusów lub bieżni podczas jazdy z potencjalnie wyrobionymi kulkami?
o5ka Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Jeżeli "stukanie" występuje tylko przy obciążonym rowerze, a nie słychać go kiedy rower jest na stojaku to w 99% masz luz w szprychach Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez o5ka 1
artfal Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) Co do luzu na szprychach to o5ka dobrze prawi. Sam miałem taki problem i przez kilka dni szukałem przyczyny w napędzie i hamulcach. Dźwięk to takie strzelanie. Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez artfal
LFSJujek Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Być może skręciłeś piastę zbyt mocno i stąd pojawiło się strzelanie którego wcześniej nie było?
o5ka Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Dnia 10/04/2017 o 21:18, WwS napisał: Jednak to wina piasty. Jak usadziłem swój brzydki, ciężki zad i przejechałem się kawałek to niezależnie czy pedałowałem czy nie to tylne koło stukało. Suport chyba też mogę wykluczyć bo hałas dobiegał do moich uszu niezależnie czy pedałowałem, czy tylko trzymałem nogi na pedałach i się toczyłem, oraz jak się toczyłem i zdjąłem nogi z pedałów. Przynajmniej myślę, że to nie suport tylko piasta. Jutro zajrzę co tam się dzieje w tej piaście. Pytanie mam jeszcze takie - jest spore ryzyko uszkodzenia konusów lub bieżni podczas jazdy z potencjalnie wyrobionymi kulkami? Dopóki kulki są "okrągłe" to powinno być ok Kiedy kulki po wyczyszczeniu są lśniące to śmiało można je wrzucić spowrotem natomiast jeżeli są matowe to można się zastanawiać nad wymianą w najbliższym czasie.
WwS Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Dziękuję za odpowiedzi. Naciągnąłem te szprychy, które były luźniejsze i wymieniłem kulki w łożyskach piasty oraz dałem nowy smar dedykowany do łożysk. Kiedy się toczę rower już nie stuka. Stukanie pojawia się teraz przy pedałowaniu. Po świętach będę wymieniał wolnobieg. Suport ma przejechane 254 km i jest na łożyskach maszynowych. Jest on także dobrze przykręcony, obraca się płynnie i nie wyczuwam żadnych luzów więc to chyba nie on.
Rekomendowane odpowiedzi