piotr.solek Opublikowano 2 Października 2017 Opublikowano 2 Października 2017 (edytowane) W rowerze posiadam support MegaExo BB4000 (bez podkładek) + dedykowana korba FSA omega compact + XT PDT 780. Przejechane jest dopiero 566km a już słyszę stukanie (zakładam ,że z supportu) .Jest słyszalne tylko przy stromych podjazdach (bez stawania na pedały) . Stukanie na tyle słyszalne , że kolarz przede mną zaczął , ostatnio, wsłuchiwać się w swój rower. Podczas normalnej jazdy wszystko ok. Jeździł ktoś na podobnej konfiguracji i może coś o tym supporcie powiedzieć? Na polskich stronach znalazłem tylko jeden wątek http://szosa.org/topic/2751-suport-megaexo-bb4000/ ale nie przemawia do mnie stwierdzenie, że te wkłady (korby) tak mają i coś tam trzeba kontrować. Zwłaszcza , że do tanich nie należą. Nie chcę na razie nic rozkręcać bo nie mam na stanie dynamometrycznego klucza a rower jest stosunkowo nowy. Korbę dokręca się do max 41Nm (50Nm dla samego supportu) więc nie będę szarpać się z nią zwykłym imbusem. Oczywiście kupiłem zapobiegliwie zapasowy support. Zauważyłem , że fabrycznie nie dają na łożyska od strony wewnętrznej (miski) smaru. W supportach typu bb52, RS500 czy BBR60 widziałem , że smaru tam nie żałowano. Można go użyć do koby i jeszcze zostanie. Myślicie ,że brak smaru w BB4000 to ma jakiś konkretny powód i brać to pod uwagę przy serwisie? Rower jest tylko do jazdy w suche dni W deszczowe tylko rower z supportem "na kwadrat" un-26 ,który przez guru, odsyłany jest do lamusa a nie serwisowany był od ponad 10000 km. Edytowane 28 Września 2019 przez piotr.solek
Rekomendowane odpowiedzi