ponczi Napisano 2 Październik 2017 Udostępnij Napisano 2 Październik 2017 Siemanko. Jako ostatni element w swoim rowerze chciałbym zmienić tylne koło. Dotychczas korzystałem z używanego koła z piastą novetec (chyba 802) i obręczą Alexrims DH22. Jego waga to prawie 1200gram. Spodobał mi się Mavic Crossride UB na 26 cali. Pytanie czy warto zainwestować w to kółeczko, tym bardziej, że do lekkich nie należę a tam jest tylko 20 szprych? Zależy mi na tym, by waga wyniosła poniżej/róne 1000gram. Koło było wytrzymałe, bez sztywnej osi i cenowo do 400zł. Czy znalazło by się coś lepszego od Mavica (kupnego/składanego), a jeśli nie, czy wytrzyma ok. 120kg wagi roweru, wyposażenia i bikera? Odnośnik do komentarza
jedras Napisano 12 Październik 2017 Udostępnij Napisano 12 Październik 2017 Hmm to ma byc 26 cali z v-brake ? Ostatnio miałem komplet starych crossmax XL, niestety okazało się ze łozyska z tyłu tak sobie chodzą i w tylnym trochę juz była uszkodzona powłoka ceramiczna, tak że odesłałem, a szkoda bo to piękne koła były i szukał bym czegoś takiego z używek. Odsyłałem z łezką w oku, ale znajomy serwis przekonał mnie że nie warto w nie inwestować. 18/20 szprych ma wersja pod V-breake, mimo wszystko wygląda pancernie, aktualnie jestem posiadaczem takiego kompletu pod tarcze, piasty kręcą się rewelacyjnie, super koła. Odnośnik do komentarza
ponczi Napisano 7 Listopad 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopad 2017 @up tak, wersja v-brake. Najbardziej mnie zastanawia, czy taka ilość szprych oraz konfiguracja słoneczko + 2 krzyże nie bedą negatywnie wpływać na żywotność koła. Bądź podatność na centrowanie. W szczególności, że moja waga jest praktycznie trzycyfrowa. Odnośnik do komentarza
jedras Napisano 14 Listopad 2017 Udostępnij Napisano 14 Listopad 2017 DH22 to pancerna obręcz, Crossmax XL w starej wersji pod V-breake też wyddawały się pancerne. Crossride UB tak sobie mi się widzi pod większą wagę, nie myślałeś o czymś używanym ? Widzę 1 starszego crossride sensownego na allegro: http://allegro.pl/mavic-crossride-v-brake-kolo-tyl-26-559-i7045488783.html Popatrz jeszcze na OLX, tam kiedy ja szukałem było tego znacznie więcej, coś by się wybrało w rozsądnej cenie. Odnośnik do komentarza
ponczi Napisano 16 Listopad 2017 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopad 2017 @up ostatnio skupiłem się na złożeniu nowego kompa, więc nie przeglądałem allegro/olx. Ta oferta dość ciekawa. Tym bardziej, że takie kółko nówka ponad 450zł kosztuje. Chyba się skuszę. Oby tylko dawał mi radę Przede wszystkim zależało mi na czymś poniżej/równe 1000gram i nie kosztujące krocie. Odnośnik do komentarza
jedras Napisano 16 Listopad 2017 Udostępnij Napisano 16 Listopad 2017 (edytowane) Nie jest to jakaś super cena, ale ciężko o systemowe koła pod 26 cali i V-brake. Heh ja do tej pory żałuję że te Crossmaxy XL pod V-brake musiałem odesłać, trochę za bardzo była starta powłoka na tylnym + łozysko ciężko chodziło, ale były po prostu genialne. Myślę że z tym nie ma co się śpieszyć, raczej się przez dłuuuugi czas za tyle nie sprzeda. Jak się przyjrzałem to ta obręcz też jakaś taka nie równo zużyta, może być z nim kłopot, więc nie polecę zakupu na pewno, ale zastanowić się można. EDIT: Tutaj coś mam jeszcze, ale niestety te ubytki są poważne i szprychy jeszcze do wymiany: https://www.olx.pl/oferta/kola-mavic-crossmax-26-v-break-CID767-IDp27YZ.html#e33ae3d8c8 Tu możesz poprosić o dokładne zdjęcie po stronie kasety obręczy, wydaje mi się strasznie zajechana, ale może niekoniecznie: https://www.olx.pl/oferta/kolo-tylne-crossmax-26-CID767-IDlNIJM.html#e33ae3d8c8 To i tak żadne okazje niestety, jakiś czas temu widziałem fajne tylne z piastą DT, myślę że warto poczekać aż coś się trafi, 26 pod V-brake sa mało popularne i na aukcjach udaje się kupic za grosze, a od czasu do czasu trafia się coś wartego uwagi. Edytowane 16 Listopad 2017 przez jedras Odnośnik do komentarza
ponczi Napisano 8 Styczeń 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Styczeń 2018 Udało mi się wylicytować, niby nowe Crossride (komplet) za 429zł z przesyłką. Ciekawe co z tego wyniknie. Jeśli wszystko będzie ok, to chyba dobra cena. Dodatkowo sprzedam przód (bo mi nie potrzebny, gdyz mam tarcze i 15) i mi się częściowo zwróci. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi