KarHan Opublikowano 9 Maja 2024 Opublikowano 9 Maja 2024 Cześć Chciałbym zmienić opony w mojej szosie Kross Vento 2.0 . Obecnie mam 25mm x 700, a wymienić je na 28mm myślę nad tymi: CONTINENTAL Super Sport Plus Chodzi o to, że nie mam super asfaltu u siebie, a wjadę raz na jakiś czas na szuter albo "gorszej" jakości drogę. Czy różnica będzie odczuwalna i czy warto wymienić. Chyba, że macie jakąś inną propozycję, może być coś z bieżnikiem.
Rozwiązanie Greg29 Opublikowano 9 Maja 2024 Rozwiązanie Opublikowano 9 Maja 2024 (edytowane) Różnica między 25 a 28 mm powinna być odczuwalna bo też mniejsze będzie ciśnienie w szerszej i opona będzie trochę lepiej pracować na nierównościach. Z tych tańszych często polecane są opony Continental Ultra Sport III: https://allegro.pl/oferta/opona-szosa-continental-ultra-sport-iii-28c-czarna-13823079136 Jest też ona dużo lżejsza od tej Twojej. Jak możesz sobie pozwolić to Continental GP 5000. Żeby było trochę bardziej "szutrowo" czy "kiepsko-asfaltowo" możesz też rozważyć Continental GP 5000 All Seasons albo GP 4-Seasons- ale one też są dość drogie Edytowane 9 Maja 2024 przez Greg29
KarHan Opublikowano 9 Maja 2024 Autor Opublikowano 9 Maja 2024 Dzięki za odpowiedź W sumie duża różnica wagi, chyba się na nie zdecyduję. Cenowo też spoko. A czy dętkę też muszę zmienić, czy ona będzie pasować ta co jest teraz?
Greg29 Opublikowano 9 Maja 2024 Opublikowano 9 Maja 2024 Dętka powinna pasować - ci prawda nie wiem jaką masz ale przeważnie są "kilkurozmiarowe" tzn. 23-28mm albo coś w tym stylu. Możesz też kupić dętki TPU - nie tylko są lżejsze od tych czarnych, butylowych, ale też zmniejszają opory toczenia opon, podobnie jak mleko
KarHan Opublikowano 10 Maja 2024 Autor Opublikowano 10 Maja 2024 Ok, dzięki za rady. Opony zamówiłem. Sprawdzę jeszcze te dętki 1
Rekomendowane odpowiedzi