Skocz do zawartości

Opony szosowe w rowerze crossowym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, tak jak wyżej widać, chciałbym wymienić w swoim rowerze opony na bardziej szosowe, 95% czasu jeżdżę po asfalcie, chciałbym jeździć trochę szybciej, a myślę że takie opony mogłyby mi w tym pomóc.

Pytanie do was - jakie polecacie opony do tego typu roweru, myślałem nad rozmiarem 32mm, ale tu się pojawia kolejne pytanie, a mianowicie mój dokładny model roweru to: https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-cross/rower-crossowy-indiana-x-cross-5-0-m21-meski-czarno-szaro-brazowy

Gdzie mógłbym najszybciej sprawdzić czy taki rozmiar opon będzie tu pasował.

Z góry dzięki za odpowiedzi ;)

Opublikowano

Nie ma przeciwskazań, zasada jest taka że obręcz nie może być za szeroka ani zbyt wąska, opis mówi o 1,5" w standardzie więc przyjmie spokojnie owe 32mm. Pamiętaj tylko że zmniejszając rozmiar nieco w dół zawsze tracisz trochę na komforcie a wymiana na typowe szlauchy to potencjalna gleba na luźnej nawierzchni. Reasumując sprawdź jaki ma rozmiar obręcz, wewnątrz i zewnątrz a będziesz umiał dobierać w przyszłości opony. 

Opublikowano

Tak hak pisze kolega powyżej, sprawdź jaką masz szerokość wewnętrzną obręczy, zewnętrzna nie jest taka ważna przy doborze opon. Następnie sprawdź sobie w tabeli jakie opony są optymalne do Twojej szerokości obręczy:

szerokosc-obreczy-a-opona.jpg.ba517334b205483db2a6e4ac4c5dc2ec.thumb.jpg.0e8134cb0cff484c16adeed5a65ec144.jpg

A teraz o tym czy węższe opony są szybsze - nie, nie są. To czy opony są szybkie czy nie zależy od oporów toczenia jakie generują a to zależy m.in. od mieszanki gumy z jakiej są robione. Dętki też mają znaczenie, na normalnych, butylowych są większe opory a np. na dętkach TPU czy na mleku są mniejsze opory toczenia przy tych samych oponach. Tu masz stronę z testami oporów toczenia różnych opin - czasami opona 40mm ma mniejsze opory niż 32mm ale muszą to być dobre mieszanki bo tanie "kartoflaki" zawsze będą gorsze pod tym względem:

https://www.bicyclerollingresistance.com/cx-gravel-reviews