Skocz do zawartości

Rower giant roam 1 disc - Hamulce Shimano BL-MT201

stachupl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Posiadam rower jak w temacie z hamulcami jak niżej.

Hamulce są bardzo słabe. Przy zjeździe w dół trzeba mocno cisnąć na dźwignie aby zadziałały. Jest to męczące irytujące.

Chciałbym wymienić hamulce na lepszy model - jaki polecacie? ( chodzi mi o to aby nie trzeba było mocno naciskać aby hamować)

‐-----------dane--------

Hamulce

Shimano BL-MT201 hydrauliczne, tarcze [P]160mm/[T]160mm

Dzwignie hamulca

Shimano BL-MT201

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A tarcze były odtłuszczane, najlepiej kilkukrotnie, czy klocki były przecierane papierem i wypalane, miałem wiele przypadków kiedy takie błahe zabiegi zmieniały diametralnie sytuację, na wymianę hebli zawsze masz czas, może jednak warto zadbać o te ?. 

Opublikowano
A tarcze były odtłuszczane, najlepiej kilkukrotnie, czy klocki były przecierane papierem i wypalane, miałem wiele przypadków kiedy takie błahe zabiegi zmieniały diametralnie sytuację, na wymianę hebli zawsze masz czas, może jednak warto zadbać o te ?. 
Od nowości tak miałem. To słaby punkt tego modelu roweru.

Liczyłem na propozycję zmiany hamulców na inny model.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Cześć mam przetłuszczone klocki. Popsikane zostały wd40 i od tego czasu lipa. Piszczą niemiłosiernie na zjazdach przy hamowaniu.

Co mam robić wymienić je?
Jakie klocki będą dobre do tego hamulca? Gdzie tonsprawdzić?

Spróbiluję odtłuścić je jutro.