Malina1989 Opublikowano 30 Kwietnia 2024 Opublikowano 30 Kwietnia 2024 (edytowane) Witam. Od 3 dni zacząłem jeździć z pedałami spd. Dzisiaj miałem taką sytuację ze pod koniec podjazdu drogą rowerową jechałem na stojąco i nagle wybiegł mi maluch pod koła. Tak jak stałem na rowerze musiałem sie zatrzymać i co i gleba na bok 😀 Proszę Was opisać jak wygląda wypięcie sie w stójce ? Czy robi sie to jedną noga czy dwoma? Po powrocie ćwiczyłem na trawie wypinanie sie w stójce i ciezko bylo. Ewentualnie podeślijcie jesli macie jakiś link do filmu jak sie to robi. Pozdrawiam Edytowane 30 Kwietnia 2024 przez Malina1989
Greg29 Opublikowano 30 Kwietnia 2024 Opublikowano 30 Kwietnia 2024 Tylko i wyłącznie jedną nogą się wypinasz i się nią podpierasz. Dopiero jak jedną nogą stoisz na ziemi możesz wypiąć drugą nogi. Jak w ogóle sibie wyobrażasz wypięcie dwóch nóg jednocześnie? Dlatego ja przeszedłem na tzw. bloki wielokierunkowe Shimano SM-SH56, w ekstremalnych sytuacjach jak już lecisz na glebę to szarpiesz mogą w górę i po skosie na zewnątrz, tak jakbyś zdejmował nogę z platformy żeby się podeprzeć i but się ładnie wypina. W tych wypinanych tylko ruchem pięty w bok, SM-SH51 też się kiedyś wyglebiłem bo lecąc na bok nie byłem w stanie wyrwać nogi z bloków
Malina1989 Opublikowano 1 Maja 2024 Autor Opublikowano 1 Maja 2024 (edytowane) Siedząc na rowerze i np dojeżdżając do skrzyżowania wypinam sie obiema nogami praktycznie w momencie gdy sie zatrzymuje, czy to bład ? W stójce gdy sie zatrzymam i walczę z rownowaga a jestem dalej wpiety i powiedzmy mam jedna noge do przodu druga do tylu na równo, to gdy sie wyskoczę ta noga ktora jest do przodu to ta z tylu od razu leci z pedalem w dol i gleba😆gdy wypne sie noga z tylu to ta z przodu stoi dalej w pozycji jakiej byla tylko gdy jestem na hamulcu ale nie zawsze tak jest. Siedzac gdy wyskoczę jedna noga to mam jescze tylek i druga noge przyklejoną do roweru dlatego myślałem ze w stojce trzeba obiema na raz. Pozdrawiam Edytowane 1 Maja 2024 przez Malina1989
Greg29 Opublikowano 1 Maja 2024 Opublikowano 1 Maja 2024 Jak stoisz w stójce z pedałami poziomo to oczywiście, że jak się wypniesz jedną nogą to druga poleci w dół i się wyglebisz. Dlatego takie stójki są tylko dla zaawansowanych, którzy np. pod światłami mogą tak utrzymać równowagę nawet kilka minut. Pozostali śmiertelnicy np. dojeżdżając do świateł czy innego miejsca zatrzymania mają pedały ustawione w pozycji pionowej, wypinają nogę znajdującą się w górze a stoją na tej znajdującej się na dole
Trotyll Opublikowano 1 Maja 2024 Opublikowano 1 Maja 2024 (edytowane) Z tą kolejnością wypinania to pewnie jak komu lepiej pasuje. Pedały ustawione pionowo, ale ja dojeżdżając do miejsca gdzie będę stawał lub bardzo zwalniał wypinam najpierw nogę która jest na dole. Nie wiem dlaczego, może że noga ma bliżej do ziemi i łatwiej jest się podeprzeć ? Też na początku zaliczyłem glebę, a potem zmieniłem bloki na wielokierunkowe Look X-Track Easy, ale ja mam pedały Look Gravel X-Track. Poza tym w pedałach jest taka śruba do regulacji, nie wiem czego - siły wypinania ? Też ją popuściłem, ale w tym samym momencie wymieniałem bloki więc nie do końca wiem czy to coś daje. EDIT: Aż sam się zdziwiłem, jednak wypinam nogę która jest u góry i automatycznie ją opuszczam dla asekuracji. Edytowane 2 Maja 2024 przez Trotyll
Maksiu79 Opublikowano 1 Maja 2024 Opublikowano 1 Maja 2024 Śruba, o której kolegi powyżej pisze służy do regulacji napięcia sprężyny. W dwustronnym pedale SPD masz dwie takie - oddzielnie dla każdej strony. Ustaw sobie na lekko to i wypinać będzie się łatwiej. Natomiast bloki wielokierunkowe dla mnie akurat są nie za fajne - wolę tradycyjne. A co do wypinania stojąc na pedałach, które są poziomo to ja robię obiema nogami naraz i nawet w sytuacjach awaryjnych zdaje to u mnie egzamin. Stricte przez SPD wywaliłem się raz - w pierwszym dniu jazdy, gdy zamiast przekręcić nogę ciągnąłem ją do tyłu bo wcześniej jeździłem w noskach i nawyk pozostał 😁. Potem to już mózg nauczył się i dzieje się to odruchowo.
Rekomendowane odpowiedzi