Skocz do zawartości

Nowy bidon i zapach plastiku

martinb3

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Kupiłem nowy bidon, cenowo w granicach 20zł więc nie górna półka.

Ale chciałem zapytać o wasze sposoby na usunięcie zapachu plastiku z nowego bidonu i wasze sposoby na pielęgnacje bidonu aby jak najdłużej pachniał świeżo ;)

Pozdrawiam

Spróbuj wsypać 1-2 łyżeczki sody oczyszczonej i zalej chłodną wodą, zostaw na kilka/kilkanaście godzin. Może pomoże, ale czasem bidon ma zapach nie do usunięcia :( . Potem po każdorazowym użyciu i wymyciu zostawiaj bidon otwarty.

Edytowane przez Iwona
  • Pomógł 1

W zasadzie użyłem każdej z wyżej wymienionych metod, najpierw zostawiłem otwarty bidon na noc w lodówce, później zalałem dwie żyłeczki sody wodą i pozostawiłem na noc, nastepnie kwasek cytrynowy z wodą i też zostawiłęm na noc, na koniec zostawiłem bidon otwarty przez kilka dni żeby się wietrzył. Finalnie pomogło, nie wiem który sposób okazał się skuteczny bo nie robiłem testów pomiędzy nimi, poprostu zrobiłem je jeden po drugim. A może to połączenie wszystkim metod daje efekt ;) No nie wiem ale zapach plastiku zniknał i napoju też nie czuć plastikiem. Tylko nie wiadomo jak długo będzie ok.

• Pomógł 1

Jeśli po zwykłym myciu płynem do naczyń bidon nadal będzie wydzielał niepokojący zapach - to żadna soda lub inne specyfiki tego nie zmieni. To jest wina zastosowanego materiału. Jak zaczniesz kombinować z różnymi specyfikami to może być jeszcze gorzej lub może się rozszczelnić.

Ja też miałem wcześniej podobny dylemat, nawet z bidonami marki Elite (raczej niższa półka) i ostatnio w sklepie polecono mi te z poniższego zdjęcia - Fox'a. Dałem 19 zł, ale widziałem już nwaet po niecałe 17 zł. Jak chwyciłem w rękę to już czuć było zdecydowanie dobre wykonanie. Wypłukałem na początku ciepłą wodą z płynem do naczyń i o nieprzyjemnym zapachu nie ma mowy. Na dodatek jest podwójnie uszczelniany: jedna uszczelka przy nakrętce, druga przy "dzióbku" do picia.

Należy pamiętać też o systematycznym płukaniu bidonu, nawet po zwykłej wodzie gdy przebywała w nim dłużej niż dobę. Woda tez potrafi się zepsuć i zafajdać każdy bidon.

16da7c38f9f7cef8a6befce6e554c5acb3c1e8e4.jpg

Edytowane przez Franz Mauer

Kilka dni temu kupiłem dwa bidony SKS 750 ml dopiero po przymiarce w koszykach dotarło do mnie , że ustniki nie są niczym osłonięte przed brudnym piachem i błotem :( . Zwrócę je do sklepu i kupie jakieś bidony z osłonami może takie 750 ml z Decathlon

00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000sk.jpg 0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000d.jpg

Ja jeżdzę z takim ustnikiem na wierzchu bo osłonę gdzieś zapodziałem. Niby szosą i tylko po asfalcie w dobrej pogodzie, ale  chyba kupię jednak nowy bidon  z osłonką...

W temacie bidonów mam i ich zapachów mam następujące doświadczenia:

- Bidon Ellite Super Corsa (czarny z szarymi i białymi wstawkami) cena ok. 25zł. Pomimo rzekomo wysokiej jakości tworzywa (trójkąt z 5) i wszechobecnych oznaczeń "BPA Free" śmierdzi niemiłosiernie. Próbowałem płukania wodą z sodą, zostawiania takiego roztworu na noc i nic to nie dało. Niestety bidon był zafoliowany stretchem i nie dało się go wywąchać przed zakupem

- Bidon Isostar złoty, cena ok. 15zł - oznaczenia jak wyżej, na początku lekko zalatywał, po kilku tygodniach nie czuć nic, bidon który mnie przekonał do korzystania z bidonów zamiast butelek po wodzie

- Bidon 4+ Nutrition, cena ok. 20zł - mam ten bidon na siłownie ale zacząłem używać go również do roweru, nie śmierdzi w ogóle, na początku było podobnie do Isostara.

• 3 tygodnie później...
Dnia 26.04.2017 o 10:18, Yarpenn napisał:

A możesz sprawdzić pod spodem bidonu i napisać tutaj, jakąś cyferkę masz napisaną w trójkącie? :)

Co oznaczają te cyferki w trójkącie pod spodem?

Ja mam 4.

Poszukaj sobie legendy w Internecie, są to rodzaje tworzywa z jakiego jest wykonany przedmiot. Z tego co wiem to chyba 4 albo 5 to najwyższa jakość, pozostałe to lipa - na jeden raz, albo w ogóle nie przeznaczone do żywności.

HTC & TT

• Pomógł 1
9 minut temu, Qane napisał:

Poszukaj sobie legendy w Internecie, są to rodzaje tworzywa z jakiego jest wykonany przedmiot. Z tego co wiem to chyba 4 albo 5 to najwyższa jakość, pozostałe to lipa - na jeden raz, albo w ogóle nie przeznaczone do żywności.

HTC & TT

2 i 5 są najwyższej jakości, 4 nieco odstaje, ale też ok, natomiast pozostałe to albo wielki znak zapytania albo wielka lipa.

• Pomógł 1

Jechałem do pracy i nie chciało mi się szukać linku (niewygodnie na telefonie, miałem to zrobić dzisiaj), dlatego zacząłem post od tego zdania:

13 godzin temu, Qane napisał:

Poszukaj sobie legendy w Internecie [...]

i cieszę się, że ktoś to wstawił na forum.

Mnie pomogła zwykła woda z płynem do mycia naczyń. Bidon (Profex 0,7l. Symbol na dole to 2. Kosztował jakieś 7,50 zł) postał tak z tą wodą jakieś dwie godziny, a potem zwyczajnie go opłukałem i wytarłem do sucha.

• 4 tygodnie później...

Bidony,  kiedy nie są używane powinny mieć odkręconą nakrętkę, nie powinniśmy zostawiać bidonów szczelnie zamkniętych. A tego Twojego śmierdziela przezanacz na pojemnik na narzędzia i kup lepszy bidon. Chyba, że chcesz zacząć świecić w nocy po używaniu takiego bidonu. ? 

A jak bedziesz używać go do narzędzi to otwieraj go w rękawiczkach ?

Bidony śmierdzące plastikiem kiedy są otwarte po pewnym czasie najczęściej przestają śmierdzieć, ale lepiej kupić takie które nie śmierdzą po odkręceniu nakrętki.

Edytowane przez PiotrKa