martinb3 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Cześć Kupiłem nowy bidon, cenowo w granicach 20zł więc nie górna półka. Ale chciałem zapytać o wasze sposoby na usunięcie zapachu plastiku z nowego bidonu i wasze sposoby na pielęgnacje bidonu aby jak najdłużej pachniał świeżo Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
alfine-11 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 W usunięciu niepożądanych zapachów mogą pomóc pokrojone surowe ziemniaki i jabłka i umieszczone wewnątrz bidonu potem proponuje wstawić zamknięty bidon na noc do lodówki 2 Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Dobra jest też soda oczyszczona i kwasek cytrynowy. Odnośnik do komentarza
martinb3 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Te specyfiki zostawić na noc czy tylko przepłukać wodą z kwaskiem cytrynowym? Odnośnik do komentarza
martinb3 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Odgrzewam, bo temat umarł śmiercią naturalną a bidon dalej śmierdzi plastikiem. Noc w lodówce nie pomogła Odnośnik do komentarza
Iwona Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) Spróbuj wsypać 1-2 łyżeczki sody oczyszczonej i zalej chłodną wodą, zostaw na kilka/kilkanaście godzin. Może pomoże, ale czasem bidon ma zapach nie do usunięcia . Potem po każdorazowym użyciu i wymyciu zostawiaj bidon otwarty. Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez Iwona 1 Odnośnik do komentarza
Chris Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Do śmietnika i kupić bidon BPA free. Odnośnik do komentarza
grzechu84 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Dnia 17.04.2017 o 00:55, Chris napisał: Do śmietnika i kupić bidon BPA free. Dokładnie, przy zakupie bidonu w sklepie warto obwąchać kupowany towar Odnośnik do komentarza
martinb3 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 W zasadzie użyłem każdej z wyżej wymienionych metod, najpierw zostawiłem otwarty bidon na noc w lodówce, później zalałem dwie żyłeczki sody wodą i pozostawiłem na noc, nastepnie kwasek cytrynowy z wodą i też zostawiłęm na noc, na koniec zostawiłem bidon otwarty przez kilka dni żeby się wietrzył. Finalnie pomogło, nie wiem który sposób okazał się skuteczny bo nie robiłem testów pomiędzy nimi, poprostu zrobiłem je jeden po drugim. A może to połączenie wszystkim metod daje efekt No nie wiem ale zapach plastiku zniknał i napoju też nie czuć plastikiem. Tylko nie wiadomo jak długo będzie ok. 1 Odnośnik do komentarza
Yarpenn Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 A możesz sprawdzić pod spodem bidonu i napisać tutaj, jakąś cyferkę masz napisaną w trójkącie? Odnośnik do komentarza
martinb3 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Jest trójkąt ale w środku nie ma żadnej cyfry. Jest też kółko z literami PE Odnośnik do komentarza
Yarpenn Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 No to może oznaczać, że bidon jest poza jakimikolwiek standardami i nie powinien być mieć kontaktu z żywnością. Raczej czegoś takiego bym nie używał i kupił coś zdecydowanie bezpieczniejszego... Odnośnik do komentarza
muszyniak Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 firma camelbak może droższy, dwukrotnie trzykrotnie ale godny polecenia, i nie czuć bidonu tylko smak napoju jak w haśle reklamowym Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 (edytowane) Jeśli po zwykłym myciu płynem do naczyń bidon nadal będzie wydzielał niepokojący zapach - to żadna soda lub inne specyfiki tego nie zmieni. To jest wina zastosowanego materiału. Jak zaczniesz kombinować z różnymi specyfikami to może być jeszcze gorzej lub może się rozszczelnić. Ja też miałem wcześniej podobny dylemat, nawet z bidonami marki Elite (raczej niższa półka) i ostatnio w sklepie polecono mi te z poniższego zdjęcia - Fox'a. Dałem 19 zł, ale widziałem już nwaet po niecałe 17 zł. Jak chwyciłem w rękę to już czuć było zdecydowanie dobre wykonanie. Wypłukałem na początku ciepłą wodą z płynem do naczyń i o nieprzyjemnym zapachu nie ma mowy. Na dodatek jest podwójnie uszczelniany: jedna uszczelka przy nakrętce, druga przy "dzióbku" do picia. Należy pamiętać też o systematycznym płukaniu bidonu, nawet po zwykłej wodzie gdy przebywała w nim dłużej niż dobę. Woda tez potrafi się zepsuć i zafajdać każdy bidon. Edytowane 7 Maja 2017 przez Franz Mauer Odnośnik do komentarza
alfine-11 Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Kilka dni temu kupiłem dwa bidony SKS 750 ml dopiero po przymiarce w koszykach dotarło do mnie , że ustniki nie są niczym osłonięte przed brudnym piachem i błotem . Zwrócę je do sklepu i kupie jakieś bidony z osłonami może takie 750 ml z Decathlon Odnośnik do komentarza
de Villars Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Ja jeżdzę z takim ustnikiem na wierzchu bo osłonę gdzieś zapodziałem. Niby szosą i tylko po asfalcie w dobrej pogodzie, ale chyba kupię jednak nowy bidon z osłonką... Odnośnik do komentarza
alfine-11 Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Zastanawiam się też nad dużym bidonem Elite z osłoną ustnika ciekawi mnie czy są one trwałe ? Odnośnik do komentarza
Qane Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 W temacie bidonów mam i ich zapachów mam następujące doświadczenia: - Bidon Ellite Super Corsa (czarny z szarymi i białymi wstawkami) cena ok. 25zł. Pomimo rzekomo wysokiej jakości tworzywa (trójkąt z 5) i wszechobecnych oznaczeń "BPA Free" śmierdzi niemiłosiernie. Próbowałem płukania wodą z sodą, zostawiania takiego roztworu na noc i nic to nie dało. Niestety bidon był zafoliowany stretchem i nie dało się go wywąchać przed zakupem - Bidon Isostar złoty, cena ok. 15zł - oznaczenia jak wyżej, na początku lekko zalatywał, po kilku tygodniach nie czuć nic, bidon który mnie przekonał do korzystania z bidonów zamiast butelek po wodzie - Bidon 4+ Nutrition, cena ok. 20zł - mam ten bidon na siłownie ale zacząłem używać go również do roweru, nie śmierdzi w ogóle, na początku było podobnie do Isostara. Odnośnik do komentarza
Miloszs Opublikowano 31 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Dnia 26.04.2017 o 10:18, Yarpenn napisał: A możesz sprawdzić pod spodem bidonu i napisać tutaj, jakąś cyferkę masz napisaną w trójkącie? Co oznaczają te cyferki w trójkącie pod spodem? Ja mam 4. Odnośnik do komentarza
Qane Opublikowano 31 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Poszukaj sobie legendy w Internecie, są to rodzaje tworzywa z jakiego jest wykonany przedmiot. Z tego co wiem to chyba 4 albo 5 to najwyższa jakość, pozostałe to lipa - na jeden raz, albo w ogóle nie przeznaczone do żywności. HTC & TT 1 Odnośnik do komentarza
Yarpenn Opublikowano 31 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 9 minut temu, Qane napisał: Poszukaj sobie legendy w Internecie, są to rodzaje tworzywa z jakiego jest wykonany przedmiot. Z tego co wiem to chyba 4 albo 5 to najwyższa jakość, pozostałe to lipa - na jeden raz, albo w ogóle nie przeznaczone do żywności. HTC & TT 2 i 5 są najwyższej jakości, 4 nieco odstaje, ale też ok, natomiast pozostałe to albo wielki znak zapytania albo wielka lipa. 1 Odnośnik do komentarza
Red Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 9 godzin temu, Qane napisał: Z tego co wiem to chyba 4 albo 5 to najwyższa jakość, pozostałe to lipa - na jeden raz, albo w ogóle nie przeznaczone do żywności. Dowiedz się jeszcze raz. Tu plus dla Yarppena http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,19039356,co-oznaczaja-symbole-na-plastikowych-opakowaniach-do-zywnosci.html Odnośnik do komentarza
Qane Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Jechałem do pracy i nie chciało mi się szukać linku (niewygodnie na telefonie, miałem to zrobić dzisiaj), dlatego zacząłem post od tego zdania: 13 godzin temu, Qane napisał: Poszukaj sobie legendy w Internecie [...] i cieszę się, że ktoś to wstawił na forum. Odnośnik do komentarza
WwS Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Mnie pomogła zwykła woda z płynem do mycia naczyń. Bidon (Profex 0,7l. Symbol na dole to 2. Kosztował jakieś 7,50 zł) postał tak z tą wodą jakieś dwie godziny, a potem zwyczajnie go opłukałem i wytarłem do sucha. Odnośnik do komentarza
PiotrKa Opublikowano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 (edytowane) Bidony, kiedy nie są używane powinny mieć odkręconą nakrętkę, nie powinniśmy zostawiać bidonów szczelnie zamkniętych. A tego Twojego śmierdziela przezanacz na pojemnik na narzędzia i kup lepszy bidon. Chyba, że chcesz zacząć świecić w nocy po używaniu takiego bidonu. ? A jak bedziesz używać go do narzędzi to otwieraj go w rękawiczkach ? Bidony śmierdzące plastikiem kiedy są otwarte po pewnym czasie najczęściej przestają śmierdzieć, ale lepiej kupić takie które nie śmierdzą po odkręceniu nakrętki. Edytowane 24 Czerwca 2017 przez PiotrKa Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi