Skocz do zawartości

zmiana napędu w Gravelu HG500, 11-34, 10-speed

damek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

chciałbym wymienić nieco napęd w gravelu aby lepiej sobie radził na podjazdach 
Aktualnie jest to takie zestawienie:

Korba FSA, 46/30T
 Przerzutka przedniaShimano GRX 400, braze-on
 Przerzutka tylnaShimano GRX 400, Shadow RD+
 KasetaShimano HG500, 11-34, 10-speed
 ManetkiShimano GRX 400, 2x10

Myślałem o kasecie 11-42, ale boję się czy obsłuży to przerzutka, ale może lepiej pójść w kierunku zmiany korby?

Czy ktoś z kolegów przerabiał podobne tematy?

Opublikowano

Ale 30/34<1/1. Przecież to się powinno dać wyjechać lekko 20% szutrowe podjazdy.

Opublikowano
Godzinę temu, kaido2 napisał:

Ale 30/34<1/1. Przecież to się powinno dać wyjechać lekko 20% szutrowe podjazdy.

Rowerem jeździ żona, czasami ciąga przyczepkę z córką i zwyczajnie jej brakuje, ale to chyba nie najważniejsze, bo pytanie zupełnie inne.  A poza tym to chyba sporo przesadziłeś z tym "lekkim" wjechaniem.  Chyba, że masz na myśli stumetrowe dystanse. Ale wracając do rzeczy jesteś w stanie coś doradzić?

Opublikowano
Godzinę temu, damek napisał:

Rowerem jeździ żona, czasami ciąga przyczepkę z córką i zwyczajnie jej brakuje, ale to chyba nie najważniejsze, bo pytanie zupełnie inne.  A poza tym to chyba sporo przesadziłeś z tym "lekkim" wjechaniem.  Chyba, że masz na myśli stumetrowe dystanse. Ale wracając do rzeczy jesteś w stanie coś doradzić?

Akurat to jest bardzo istotny fakt i przez takie niedomówienia  rodzą się różne nieścisłości. W przypadku 30/34 jesteś w stanie wyjechać w normalnym przypadku 20% pod warunkiem też , że regularnie  coś po wzniesieniach jeździsz, i tu tu doradził bym wstępnie trochę pojeżdżenia w górach w celu pewnego wytrenowania, jak od razu wywalania pieniędzy na modyfikacje. Przyczepka w postaci dodatkowego obciążenia zmienia postać rzeczy. Tak, mam do czynienia z górami i ostatnio wyjeżdżałem 20% z 32/28 bez problemu. W tej sytuacji można zmienić kasetę i przerzutkę, czy korbę, natomiast należy pamiętać aby te przełożenia  nie były na tyle miękkie , by po wrzuceniu któregoś nie jechać już poniżej prędkości umożliwiającej utrzymanie równowagi.

Opublikowano
Godzinę temu, kaido2 napisał:

... i tu tu doradził bym wstępnie trochę pojeżdżenia w górach w celu pewnego wytrenowania, jak od razu wywalania pieniędzy na modyfikacje... by po wrzuceniu któregoś nie jechać już poniżej prędkości umożliwiającej utrzymanie równowagi.

Tak się akurat składa, że mieszkam w górach, podjazdów u mnie nie brakuje i regularnie po nich jeżdżę. O swoich wynikach rozpisywał się nie będę, ale amatorem nie jestem. W swoim gravelu mam 40T - 10/46 a w MTB 32T - 10/51 i różnica na podjazdach jest ogromna, a uwierz mi, że mtb równowagi nie traci.
Reasumując wiem, czego oczekuję, chodzi mi o porady techniczne co z czym warto zestawić. Dzięki. 

Opublikowano

Miękkie przełożenia to jedno. Druga sprawa to stopniowanie. Dla mnie wszystko co jest powyżej 40 przód 11 tył jest zbędne bo przy kadencji 90 mam na takim przełożeniu 44 km/h a szybciej i tak nie jeżdżę. A jak bardzo sporadycznie będę chciał dokręcić to mogę zwiększyć kadencję do np. 120 i robi się prawie 60 km/h. Więc określiłbym jakich tak naprawdę najtwardszych przełożeń potrzebujesz i wtedy dobierał korbę oraz kasetę.